admax Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 witajcie Od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem dysku WD Caviar 80GB ATA100 8MB Cache i od niedawna zwrocilem uwage na sporadycznie pojawiajace sie dziwne stukniecia - jakby glowice co jakis czas sobie parkowaly w czasie pracy dysku. Slychac wtedy dwie serie delikatnych podwojnych stukniec. Co ciekawe znajomy ma tez Caviara /starszy model - o ile pamietam 13GB/ i rowniez objawy sa podobne. Coz to moze byc? Co o tym sadzicie? Konfiguracja: Gigabyte GA-7VAXP+RAID /dyski na 3 i 4 kanale RAID osobno pracujace w trybie ATA/; Athlon 2000+, 512DDR, GF3 Ti500; Windows XP ProPL SP1. Z pozdrowieniami ... admax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 A jam am dysk ibm'a i takie badziewia tez wustepuję w nim :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sexylaska Opublikowano 10 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2003 Nic nie jest doskonałe :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaryx Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 No ja tez mialem stuki na WD, ale 40GB. I tez sie tym martwilem. No i... dysk nie zyje... a przynajmniej nie daje znaku zycia. To juz drugi zwalony WD na moim koncie. Ale te stuki... to nic nie znaczy... moze poprostu smierc kulturalnie puka do dysku :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admax Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 wydaje mi sie ze dysk jest ok po przelozeniu go na 1 kanal IDE jest wszystko ok stukniecia sa tylko slyszalne gdy dysk pracuje na 3-cim kanale /Promise 20276 tryb ATA/ moze to wina sterow od kontrolera? albo winxp cos sieje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ja mam taki dziwny trzask, stukniecie po wylazeniu kompa, w momencie odciecia zasilania.. to normalne? dysk jak u admax-a.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dARIO Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 To jak już topik o stukaniu WD - to wam też wyłącza się on całkowicie podczas restartu komputera ? Co do stukania w trakcie pracy to na moim coś takiego nie występuje. Może to kwestia ustawień Zaawansowanego Zarządzania Energią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 dARIO --> he he to nie jestem sam :) zamyka sie dokladnie na sekunde przed odcieciem zasialnia, przy restarcie chyba tez wiec moze to norma... oby sie nie okazalo ze to norma ale dla dyskow ktore trafily do sprzedazy w PL i spadly x razy przy transporcie :) odglos przypomina spuszcana iglice :) w czasie pracy cicho (tzn wzglednie cichochociaz i tak chyba glosniejszy jest moj stary samsung 20 gb 5400) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 To jak już topik o stukaniu WD - to wam też wyłącza się on całkowicie podczas restartu komputera ? Co do stukania w trakcie pracy to na moim coś takiego nie występuje. Może to kwestia ustawień Zaawansowanego Zarządzania Energią. Co do wyłączania siem dysków przy restarcie XP to też to miałem na barracudzie i maxtorze przyczyna nieznana(na początku myślałem że spowodowała to zmiana ver. biosu ale to nie to :? ) :P :P uspokoiło siem to po reinstalce systemu (może jakiś programik to powodował 8O :? ) teraz mam WD 80 JB i nic siem takiego nie dzieje żadnych trzasków czy innych dźwięków. Co do wyłączania to tysk wydaje z siebie taki dźwięk (trzask) bo głowica przechodzi w stan spoczynku. Przy Barrace i maxtorze też to miałem tylko troszke ciszej to siem odbywało 8) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admax Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 stuk przy zamykaniu systemu to fakt ... objaw znany ale niepokoja mnie stuki w czasie pracy ... glowice nie powinny wtedy parkowac dodam ze w ustawieniach zarzadzania energia dysk jest ustawiony na zawsze wlaczony ... system tez dodam, ze Caviar 13GB znajomego zachowuje sie podobnie zaktualizuje stery od Promise'a 20276 ... ale watpie w efekt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 stuk przy zamykaniu systemu to fakt ... objaw znany ale niepokoja mnie stuki w czasie pracy ... glowice nie powinny wtedy parkowac dodam ze w ustawieniach zarzadzania energia dysk jest ustawiony na zawsze wlaczony ... system tez dodam, ze Caviar 13GB znajomego zachowuje sie podobnie zaktualizuje stery od Promise'a 20276 ... ale watpie w efekt Moze masz włączone w windzie oszczędzanie energii 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admax Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 oszczedzanie energii jest wylaczone ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uneek Eth Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Cześć... Mój Maxtor też stuka i to podczas normalnej pracy (co jakiś czas 1 stuk)... Pisałem o tym parę dni temu: "Stukanie Maxtora (ów)". Wymieniłem taśmę IDE, docisnąłem styki zasilające - nie pomogło. Teraz czekam na nowy zasilacz - może to wina mojego Codegen'a, bo napięcia na nim są co chwile inne... :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 A jam am dysk ibm'a i takie badziewia tez wustepuję w nim :)stary ty mi nic nie mow o ibm ja mam dekstara 41,1 gb 5400 rpm i juz 2 razy byl w serwisie, jak nie bad blocki to caly dysk siada, powoli nerwy mi puszczaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 A jam am dysk ibm'a i takie badziewia tez wustepuję w nim :)stary ty mi nic nie mow o ibm ja mam dekstara 41,1 gb 5400 rpm i juz 2 razy byl w serwisie, jak nie bad blocki to caly dysk siada, powoli nerwy mi puszczaja Mam takiego crapa w swoim kompie. Stuka i brzęczy od samego początku przy włączaniu i wyłączaniu. Niekiedy w czasie intensywnego zapisu/odczytu zachowuje się jakby na moment wyłączył talerze - albo się rozsypuje albo to jakiś numer z rekalibracją. Dysk chodzi bezawaryjnie już przeszło 2 lata w trybie 24/7 :!: . Mam włączony od zawsze silent-mode, może dlatego mechanika jakoś tam dłużej działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 witajcie Od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem dysku WD Caviar 80GB ATA100 8MB Cache i od niedawna zwrocilem uwage na sporadycznie pojawiajace sie dziwne stukniecia - jakby glowice co jakis czas sobie parkowaly w czasie pracy dysku. Slychac wtedy dwie serie delikatnych podwojnych stukniec. Co ciekawe znajomy ma tez Caviara /starszy model - o ile pamietam 13GB/ i rowniez objawy sa podobne. Coz to moze byc? Co o tym sadzicie? Być może rekalibracja termiczna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 A jam am dysk ibm'a i takie badziewia tez wustepuję w nim :)stary ty mi nic nie mow o ibm ja mam dekstara 41,1 gb 5400 rpm i juz 2 razy byl w serwisie, jak nie bad blocki to caly dysk siada, powoli nerwy mi puszczaja Mam takiego crapa w swoim kompie. Stuka i brzęczy od samego początku przy włączaniu i wyłączaniu. Niekiedy w czasie intensywnego zapisu/odczytu zachowuje się jakby na moment wyłączył talerze - albo się rozsypuje albo to jakiś numer z rekalibracją. Dysk chodzi bezawaryjnie już przeszło 2 lata w trybie 24/7 :!: . Mam włączony od zawsze silent-mode, może dlatego mechanika jakoś tam dłużej działa. no ja bym sie juz zaczal martwic na twoim miejscu, u mnie tez byly takie objawy jak dysk odszedl do krainy wiecznych lowow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xander Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja jestem posiadaczem dwóch dysków WD 40 GB 8 mb cache, od paru miesięcy, i tez podczas wyłaczania zasilania słychac wyraźnie 2 stuki parkowania głowicy. Wydaje mi się ze taka jest uroda tych dysków. .......ale tak mi sie tylko wydaje .....chyba....... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photonix Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 witajcie Od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem dysku WD Caviar 80GB ATA100 8MB Cache i od niedawna zwrocilem uwage na sporadycznie pojawiajace sie dziwne stukniecia - jakby glowice co jakis czas sobie parkowaly w czasie pracy dysku. Slychac wtedy dwie serie delikatnych podwojnych stukniec. Co ciekawe znajomy ma tez Caviara /starszy model - o ile pamietam 13GB/ i rowniez objawy sa podobne. Coz to moze byc? Co o tym sadzicie? Konfiguracja: Gigabyte GA-7VAXP+RAID /dyski na 3 i 4 kanale RAID osobno pracujace w trybie ATA/; Athlon 2000+, 512DDR, GF3 Ti500; Windows XP ProPL SP1. mi sie pojawiały stuki w przypadku IBM 30GB 7200rpm (a dopiero jeden raz w przypadku WD 800JB). I zawsze w przypadku duzego obciazenia. chyba tylko w tym przypadku. obciazałem tak: format, tworzenie partycji, a ibm to przede wszystkim program diagnostyczny ibma który sprzwdza błedy na hadeku (Drive Fitness Test). moje poglądy na stuki: przegrzewanie twardziela, to chyba przyczyna. bo parkowanie głowic podczas pracy jest chyba nie dopuszczalne! co do wyłączania twardziela podczas restartu windowsa to było niedawno bardoz głośno o tym w przypadku pojawienia sie nowych sterowników do nForca 2. czyli takie problemy sa powodowane również przez sterowniki. a takie zjawisko jest napewno niekorzystne dla twardziela z powodu szybszego jego zuzywania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 witajcie Od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem dysku WD Caviar 80GB ATA100 8MB Cache i od niedawna zwrocilem uwage na sporadycznie pojawiajace sie dziwne stukniecia - jakby glowice co jakis czas sobie parkowaly w czasie pracy dysku. Slychac wtedy dwie serie delikatnych podwojnych stukniec. Co ciekawe znajomy ma tez Caviara /starszy model - o ile pamietam 13GB/ i rowniez objawy sa podobne. Coz to moze byc? Co o tym sadzicie? Konfiguracja: Gigabyte GA-7VAXP+RAID /dyski na 3 i 4 kanale RAID osobno pracujace w trybie ATA/; Athlon 2000+, 512DDR, GF3 Ti500; Windows XP ProPL SP1. Z pozdrowieniami ... admax Ja mam WD caviar 45 GB ATA 66 i takie stukniecia występują od początku. Dysk ma ponad 2,5 roku i działa bez problemu. Z tego co wiem to wystepuje to w większości dysków WD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admax Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 zrobilem pewien manewr: wylaczylem RAID w biosie, przelaczylem dysk na 1 kanal IDE oraz wlaczylem opcje S.M.A.R.T. w biosie zainstalowalem program Active SMART ... jak na razie jest ok ... zobaczymy czy cos z czasem sie wykrzaczy ... jestem bardzo ciekaw dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie ... mysle ze temat bedzie dalej aktualny pozdrowienia ... admax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Hm moj ibm (7200) jest wadliwy ale tera z np. chodzi cicho( w miare) w budzi e i spoko :) ps. propozycje do ceny sprzedarzy jego... macie? Nie bierzcie pod uwage ze to złom jesttotlny bo to ni prawda :/ Jeszcze miech temu dziaał mi chyba przez 3 miesuace bez problemu az przyszły upały.. raany biskie :/ 40GB 7200 rpm :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photonix Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 zrobilem pewien manewr: wylaczylem RAID w biosie, przelaczylem dysk na 1 kanal IDE oraz wlaczylem opcje S.M.A.R.T. w biosie zainstalowalem program Active SMART ... jak na razie jest ok ... zobaczymy czy cos z czasem sie wykrzaczy ... jestem bardzo ciekaw dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie ... mysle ze temat bedzie dalej aktualny pozdrowienia ... admax to ja radze jesze przetestowaś speedfanem i cpucoolem. moim zdaniem wiecej opcji i wiecej danych ze smarta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 zrobilem pewien manewr: wylaczylem RAID w biosie, przelaczylem dysk na 1 kanal IDE oraz wlaczylem opcje S.M.A.R.T. w biosie zainstalowalem program Active SMART ... jak na razie jest ok ... zobaczymy czy cos z czasem sie wykrzaczy ... jestem bardzo ciekaw dziekuje wszystkim za pomoc i sugestie ... mysle ze temat bedzie dalej aktualny pozdrowienia ... admax to ja radze jesze przetestowaś speedfanem i cpucoolem. moim zdaniem wiecej opcji i wiecej danych ze smarta. przeciez te programy nie robia nic innego jak czytaja dane ze smarta ! a moze sie myle? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 witajcie Od kilku miesiecy jestem szczesliwym? posiadaczem dysku WD Caviar 80GB ATA100 8MB Cache i od niedawna zwrocilem uwage na sporadycznie pojawiajace sie dziwne stukniecia - jakby glowice co jakis czas sobie parkowaly w czasie pracy dysku. Slychac wtedy dwie serie delikatnych podwojnych stukniec. Co ciekawe znajomy ma tez Caviara /starszy model - o ile pamietam 13GB/ i rowniez objawy sa podobne. Coz to moze byc? Co o tym sadzicie? Konfiguracja: Gigabyte GA-7VAXP+RAID /dyski na 3 i 4 kanale RAID osobno pracujace w trybie ATA/; Athlon 2000+, 512DDR, GF3 Ti500; Windows XP ProPL SP1. Z pozdrowieniami ... admax Ja mam WD caviar 45 GB ATA 66 i takie stukniecia występują od początku. Dysk ma ponad 2,5 roku i działa bez problemu. Z tego co wiem to wystepuje to w większości dysków WD Ztego co wiem to 80% Caviarów to ma ,z jakim bym się nie spotkał to ma takie stukanie.A w momencie stuknięcia dysk staje tzn.np podczas kopiowania spdają transfery do 0 na 2-3 sekund i później kopiuje juz normalnie. Ja mam Maxtora 6L040J2 40GB 7200rpm ATA 133 i niemam z nim żadnych problemów ,piekne transferki,dysk jest bardzo szybki,nie stwierdzam żadnych wad ani problemów. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...