Radek121212 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Witam. Mam zamiar złożyć komputer, który miałby się opierać o procesor intel i5. Zastanawiając się nad płytą główną wpadła mi "w ręce" płyta Gigabyte GA-P55M-UD2. W związku z tym moje pytanie brzmi: Czy ta płyta, to dobry wybór w tym zakresie cenowym ( ok. 350zł )??? Jeśli nie, to co innego polecacie. Kolejne pytanie: Jakie podzespoły do niej dobrać ( jeśli już by miała być Gigabyte GA-P55M-UD2 ). Chodzi mi głównie o kartę graficzną (bo na tym się nie znam). Komputer ma być przeznaczony trochę do grania, żeby przez kilka dobrych lat najnowsze gry można było odpalić, ale głównie do codziennego użytkowania. Chciałbym zmontować sobie porządny zestaw, żeby nie wracać do niego przez dłuższy czas. Chodzi mi także jaką pamięć ram polecacie, zasilacz i dysk. Za odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Ta płyta jest pod LGA 1156, czyli obsłuży procesory i5, ale te starsze. Podaj budżet co zaproponuje się coś sensownego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek121212 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) Na całość to konkretnie nie wiem, ale na płytę to 400-450zł góra, a karta graficzna nie mam pojęcia nawet po ile co stoi, bo to nie moja działka :wink: Edytowane 11 Września 2011 przez Radek121212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) W takim razie na jakiej podstawie mamy coś zaproponować, skoro nie wiemy w jakim budżecie mamy operować? Przejrzyj poniższe zestawy i napisz ile możesz przeznaczyć na komputer oraz czy do zestawu należy doliczyć jakieś peryferia, tj. system operacyjny, klawiatura itp. Zestawy komputerowe na Wrzesień 2011 | PurePC.pl Edytowane 11 Września 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek121212 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 (edytowane) Powiedz mi jeszcze właśnie czym różni się i5 np 760 od i5 2400/2500??? (oprócz różnicy lga 1156/55) Raczej 1200zł. Zestaw ma zawierać: - płytę główną - pcb ( wolałbym intela, chyba, że uważasz jakieś rozwiązanie z AMD za leprze i tańsze) - karta graficzna ( nie najwyższych lotów) - ram - dysk twardy - zasilacz Bez systemu, klawiatury, myszki, monitora. Z tego co widzę, to raczej większy i przede wszystkim tańszy wybór jest w AMD. Nie wiedziałem, że jest taka różnica... Płyty też o wiele tańsze. Po prostu nie interesowałem się ostatnio specyfikacją AMD. Edytowane 11 Września 2011 przez Radek121212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 W tym budżecie nie ma co myśleć o Intelu. Co z obudową i nagrywarką DVD? W kwestii karty graficznej lepiej pomyśleć o jakiejś używce z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek121212 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 Obudowa i DVD też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...