Archound Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 GA-MA770T-UD3P (BIOS F5) Phenom X2 550 BE Gainward GF GTX 260 3 GB RAM Corsair 1333 MHz CL9 Windows Vista 32 Bit Zasilacz: Seasonic 430W +3.3V | +5V 30A | 30A 150 W +12V1 | +12V2 14A | 15A 348W -12V 0.8A +5Vsb 2A Włączenie w BIOSIE 'Advanced clock calibration' zawsze generuje dwa błędy: - ponad 2 minutowe uruchamianie albo zatrzymywanie usługi Windows Defender/Avast (bez ACC wszystko trwa kilka sekund, ukośnik dałem, bo ominąłem problem z WinDef pozwalając mu na uruchamianie się wraz z systemem) - błędy graficzne w filmach i zdjęciach, tzw. artefakty [obrazy typu jpg oraz niektóre tła i zdjęcia w internecie, jak również filmy na youtube - po sekundzie następuje 'awaria' wtyczki flash] - błędy z dźwiękiem w filmach (czasami) w grze AC Brotherhood - ciągłe zgrzytanie; Fallout 3 - raz na minute. [grafika w grach nie ma błędów] Każdy z rdzeni przechodzi ponad 30 minutowe testy na Prime95 !! Błędy pojawiają się zarówno dla włączonych 4 rdzeni, jak i tylko 2 !! Bardzo proszę o wskazówki :/ Bawić się w reinstalacje sterowników, programów albo całego systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 Przede wszystkim sprawdź inne biosy. I starsze i nowsze. Mój 545 potrafił przejść godzinny test w OCCT po czym wywalić BSODa przy przeglądaniu internetu. Pomogła dopiero zmiana mobo. Procek pewniak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Podbij CPU-NB VID do 1,2v. Edytowane 13 Września 2011 przez Czarnodziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archound Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2011 (edytowane) Kupiony jako pewniak. Testowałem na 3 różnych BIOSach, z czego próba trzecia polegała na tym: "aha, w najnowszym BIOSie usunęli ACC, wracam do poprzedniego". Bez rezultatu. Podbij CPU-NB VID do 1,2v. 1) Podbite CPU-NB VID do 1,2 => bez zmian 2) Podbite CPU-NB VID do 1,15 oraz CPU Voltage z 1.325 -> 1.375 daje taki wynik: - system uruchamia się niemal tak szybko jak powinien - błędy graficzne SĄ nadal {próbowałem zmniejszać w AMD OverDrive mnożnik, błędów nie eliminowało} Cały czas próbuję ustabilizować dwa rdzenie standardowe, o uśpionych jeszcze nie myślę (szczerze to nie wiem czy na tym zasilaczu bym próbował dla 4 rdzeni kombinować). Na razie wszystko wstaje bez problemu, iść dalej z napięciami? Edytowane 14 Września 2011 przez Archound Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2011 Nie ruszaj napiec bo prawdopodobnie zasilacz nie wyrabia. GTX 260 jest dosyc pradozerna karta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...