KoVol Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Dziwna sprawa z tym Napisałem do pomocy MS, zobaczymy czy coś odpiszą. A jak było u Tych, którzy instalowali na czysto? Instalacja na wirtualnej maszynie. Od razu jest modern UI, i żeby przejść na pulpit trzeba kliknąć w gigantycznego kafla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Bez przesady, wystarczy win+d albo sam win. Czy nikt nie korzysta ze skrótów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Wygląda na to, że chyba tylko ja miałem takiego "farta" i mnie od razu przełączyło do Klasycznego pulpitu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Nie sprawdzałem, ale może działa https://export.write...ro-gui/fullpage O, i to jest jakaś nadzieja dla tego systemu. A tak przy okazji może testował ktoś na HTPC, bo pomyślałem że tu można by mu ewentualnie dać trzecią szanse. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 A tak przy okazji może testował ktoś na HTPC, bo pomyślałem że tu można by mu ewentualnie dać trzecią szanse. Myślałem żeby wrzucić do ION'a dla testów, ale nie chce mi się... I tak HTPC służy mi głównie do odpalenia XBMC, więc myślę że prędzej całkowicie pozbędę się Windowsa z tego urządzenia niż zapodam W8 (obecnie działa mi na W7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Na chłodnym g530 z 2gb ramu nie mam żadnych problemów. W tle wtw, utorrent, dropbox i często opera a filmy działają pięknie. Przynajmniej w mpc-hc. Wynalazków projektowanych do obsługi pilotem nie próbowałem. Ale powinien dać radę. I wtedy nawet metro nic nie zmieni, wsadzi się to do autostartu i metro się schowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Metro, paradoksalnie, dobrze nadaje się do obsługi pilotem ;) A duże kafle nieźle się sprawdzają na TV. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 To pewnie tak. Tylko już explorer na kaflach nie działa więc jest potrzebne jakieś centrum typowo w tym celu stworzone, a nie tak jak przy biurku robię. Chociaż jak powiększyć ikony jakos to też da radę w zwykłym mpc wygodnie oglądać. Nie wiem jak z muzyka. Ktoś dość uparty znajdzie sposób, to pewne. Tylko nie będzie to wyglądać tak jednolicie jak system całościowy. Osobiście teraz używam mpc w trybie minimalnym. Fajnie to wygląda. Jak jest film 1080p to jakbym pełny ekran dał a jak mniejszy to taki prostokąt idealnie pasujący do nowego stylu leży na środku. Tylko jeszcze kolor okien, pulpitu i ekranu start dobrać jakiś wspólny i jest prawie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Męczysz, się, męczysz, a w XBMC miałbyś wszystko to samo tylko lepiej, prościej i wygodniej. ;) BTW. MPC-HC nie działą prawidłowo z Intel HD Graphics (nie obsługuje sprzętowego dekodowania profili H.264 wyższych niż High@L4.0), no chyba, że się coś w ciągu ostatniego miesiąca zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Ffd, core i lav też sobie nie radzą. Na większości filmów(pewnie przez profil) się nie uruchamia dxva. A jak się uruchomi na mniejszych to krzaki. Ale na ffd daje radę na jednym rdzeniu ze wszystkim co próbowałem. Wracając do tematu trochę bardziej: jest to moj komputer codziennego użytku, dlatego po prostu wolę film wybrać za pomocą explorera a muzykę foobarem. Zastanawiałem się tylko jak dostosować system do roli centrum multimedialnego bez zewnętrznych aplikacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Nie sprawdzałem, ale może działa https://export.write...ro-gui/fullpage Sprawdziłem opisane tam sposoby. 1. W C:WindowsSystem32 nie ma pliku shsxs.dll więc nie da się zmienić jego nazwy. W ogóle na dysku C nie ma takiego pliku. 2. Pod ścieżką w rejestrze HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer nie ma wpisu RPEnabled. A jego utworzenie nic nie zmienia. 3. Aplikacji nie sprawdziłem, bo mi Eset blokuje możliwość jej pobrania. ---------------------- ModerUI miało nie działać w rozdzielczości ekranu mniejszej niż 1024x768. O dziwo na VirtulBoxie nawet w rozdzielczości 640x480 działa OK Edytowane 14 Listopada 2012 przez KoVol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Ffd, core i lav też sobie nie radzą. Na większości filmów(pewnie przez profil) się nie uruchamia dxva. A jak się uruchomi na mniejszych to krzaki. Ale na ffd daje radę na jednym rdzeniu ze wszystkim co próbowałem. Wracając do tematu trochę bardziej: jest to moj komputer codziennego użytku, dlatego po prostu wolę film wybrać za pomocą explorera a muzykę foobarem. Zastanawiałem się tylko jak dostosować system do roli centrum multimedialnego bez zewnętrznych aplikacji Patrz, a w XBMC (opartym na ffmpeg) działa. W MediaPortal (z LAV Filters) też. Przynajmniej w WIndows 7, Ósemki nie testowałem aż tak dogłębnie, odpadła bo serwer TV MediaPortal ma problemy z działaniem (nie odpala się, wywala wyjątek albo gubi bufor timeshiftingu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) właśnie odpaliłem xbmc i nie wiem jak sprawdzić czy dxva chodzi, bo to,że nie jest zablokowane nie znaczy, że ruszyło w każdym razie z hi10p nie daje rady(ale jest lepiej niż na dxva każdego z trzech wcześniej wymienionych dekoderów dla lowres) trzeba czekać na support 10bit h264 jeśli o samo centrum multimedialne chodzi to w sumie xbmcbuntu starczy a win8 nie oferuje w sumie nic ponad to co 7 jeśli o stawianie domowego serwera chodzi, a niektóre rzeczy mogą odmówić posłuszeństwa, więc specjalnie kupować sensu nie widzę ale jak ktoś już ma to działać będzie na 99% jak trza(nawet jak połączenie z ms acc padnie to na takiej maszynie nie robi to raczej różnicy, na mojej mnie to najwyżej irytuje a nie przeszkadza) Edytowane 14 Listopada 2012 przez zakius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Przepraszam wszystkich czytelników za offtopa: w XBMC działanie DXVA sprawdza się naciskając "i" podczas odtwarzania. Dostajesz wtedy taki zestaw informacji: http://forum.purepc.pl/topic/270197-htpc/page__st__840#entry3756593 Sprzętowego wsparcia Hi10 (czyli 10-bitowego H264) nie ma i nie będzie, tylko software. To jest standard produkcyjny, nieprzeznaczony do zastosowań konsumenckich (a to, że releasy anime są z uporem maniaka w tym robione, to już inna brocha). Sprzętowego dekodowania doczekamy się dopiero w HEVC, czyli następcy MPEG4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 nie miałem na myśli sprzętowego tylko ogólnie sie krzaczy na h10p a robione są z uporem maniaka bo HEVC nie jest gotowy, a każdy MB jest ważny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Przenieśmy tą dyskusję na PW, jeśli chcesz kontynuować (ew. w wątku o HTPC) - chętnie pogadam, ale to nie temat o tym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Wracając do tematu: dzisiaj w celu naprawy połączenia z chmura wykonałem refresh. Trwało to poniżej 20min tak na oko i niewiele różni się od instalacji systemu na partycji zawierającej już jedną jego kopię. Zachował konta użytkowników i ustawienia systemu nie mogące wpływać na jego stabilność oraz utworzył listę 'usuniętych' aplikacji. Cały stary system jest klasycznie umieszczony w windows.old, skąd można przenieść bezboleśnie ustawienia aplikacji, zainstalować sterowniki, ewentualnie znaleźć cos, co system zapomniał wymienić na liście. Co ciekawe, udalo mi się przeprowadzić tą procedurę z mniej niż 10gb miejsca. Całkiem dobry wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) kosz Edytowane 15 Listopada 2012 przez piotreek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Wracając do tematu: dzisiaj w celu naprawy połączenia z chmura wykonałem refresh. Trwało to poniżej 20min tak na oko i niewiele różni się od instalacji systemu na partycji zawierającej już jedną jego kopię. Na jakim dysku udało ci się osiągnąć taki czas? SSD czy zwykły twardziel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Zwykły dosyć stary. 320gb, 7.2krpm Ale mogło mieć wpływ na szybkość używanie pendrive'a zamiast płyty Edytowane 15 Listopada 2012 przez zakius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Pendrive jest znacznie bliższy SSD niż HDD, właściwie jest tym samym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Zwykły dosyć stary. 320gb, 7.2krpm Ale mogło mieć wpływ na szybkość używanie pendrive'a zamiast płyty Może tak, chociaż u mnie z płyty instalacja trwała około 15 minut z tym, że na SSD :) Czysta instalacja oczywiście Edytowane 15 Listopada 2012 przez przelip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakius Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 a czy "toto" można do SSD porównywać... śmiem wątpić, może i flash, ale na usb1.1 nie zauważyłem za bardzo różnicy nie no, odizolowanie części danych trwa chyba więcej, niż wypakowanie całego obrazu poza tym masz "odrobinę" mocniejszy sprzęt ale też x64 więcej waży, hmm ale jakby nie patrzeć wsadzenie 8-10gb do pliku o rozmiarze 2gb wymaga troszkę zabawy więc i wypakowanie troszkę mocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Mam pytanie do użytkowników Win 8 x64, czy ktoś ma ten system z X-Fi, czy to działa? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Mam pytanie do użytkowników Win 8 x64, czy ktoś ma ten system z X-Fi, czy to działa? Z tego co wyczytałem na forum Auzentecha (mam dźwiękówkę X-Fi Prelude 7.1) to aby sterowniki działały to trzeba instalować je z uprawnieniami administratora oraz z wybranym trybem zgodności Windows 7. Moja dźwiękówka mimo że jest innej firmy to działa na oprogramowaniu od Creativa, więc może u ciebie też to zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_Rybnik Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Ja siedzę jeszcze na 8 x64 RP i nie ma problemów ze sterownikami do X-Fi. Mam oficjalne od Creative. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Mam pytanie do użytkowników Win 8 x64, czy ktoś ma ten system z X-Fi, czy to działa? Ja używam jeszcze Audigy i jest spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Jakie masz stery do audigy ? bo ja mam z siódemki i nieraz dźwięk się psuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio21 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Jakich używacie kodeków? Jakichś specjalnych, przystosowanych pod win8? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Media player classic home cinema x64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...