Jump to content
Sign in to follow this  
kamar59

Windows 8 - Oficjalny temat

Recommended Posts

1. Na 90% jestem pewien, że chodzi tylko o dysk c:\ . Na 10% powinieneś zrobić backup w razie co :) Powinieneś mieć zgaduje, że 4 partycje. 1 - około 20 GB gdzie znajduje się system(recovery) 2 - około 100MB szczerze nie wiem co to jest :) 3 - twój dysk c: z systemem 4- dysk d: na dane.

2. Klucze OEM powinny być pre-aktywowane.

3. Uruchom diskpart i wpisz polecenia:

select disk 0

list partition

tam gdzie będzie typ recovery tam jest partycja recovery gdzieś około 20 GB

4. Może zabrzmi głupio ale w widowsach czasem to działa. Uruchom ponownie komputer i spróbuj jeszcze raz zainstalować (tak max 3 razy - uruchom/próbuj). Nie wie czemu ale czasem działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem już po :) Nie była wymagana płyta do ponownej instalacji. Instalator wymazał jedynie partycję C, na której wcześniej Windows był zainstalowany. System oczywiście był automatycznie aktywowany, a spolszczenie udało się wgrać po wcześniejszym zainstalowaniu wszystkich łatek z windows update.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś wie dlaczego po naciśnięciu przycisku "Zamknij" w Menu Start system zamiast się wyłączyć uruchamia się ponownie??

Edited by Passt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. Zwracam się z pytaniem do bardziej zaawansowanych użytkowników. Korzystam z systemu w wersji 8.1 Pro, na co dzień korzystam z wyjścia audio optycznego, które przekazuje sygnał do amplitunera Denon 2312. Korzystam także z wyjścia jack (zielonego) do którego na stałe są podłączone słuchawki HD380PRO. Komputer jest przeze mnie wykorzystywany na maxa, ale z uwagi na śpiącą wieczorami i nocą żonę - muszę hamować z dźwiękiem. Stąd nie ma dnia, żebym nie wykonywał w kółko tej samej czynności. W zasobniku wybieram "urządzenia do odtwarzania dźwięku" i tam wyłączam stosowne urządzenie. Czy dałoby się to jakoś wyciągnąć do ikony, albo najlepiej skrótem klawiszowym to uruchamiać (przełączać)? Tutaj obrazek który Wam nakreśli bliżej ocb : 91752887387631166603.png

Edited by qasq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewien problem po reinstalacji W8.

Na lapku postanowiłem dorzucić SSD na system, windowsa zainstalowałem z Recovery i niby wszystko działało... Ale jak dokupiłem drugie sanki na dysk, to postanowiłem podpiąć ten stary HDD na dane - i jest lipa. System nie podnosi się, tylko zatrzymuje się na logo HP i mieli kółeczkiem na dole. Z ciekawości zostawiłem go w takim stanie na noc, ale rano zero postępu.

Po wypięciu HDD wszystko wraca do normy.

Pytanie, czy format starej partycji C na HDD pomoże? Czy trzeba się też pozbyć ukrytych partycji na tym dysku?

Bo są takie ukryte:

400MB Healthy (Recovery Partition)

260MB Healthy (EFI System Partition)

350MB Healthy (Recovery Partition)

 

plus dwie normalnie widoczne pod windowsem:

912.55GB NTFS (Primary Partition)

17.85GB NTFS (OEM Partition) - na tej jest obraz z W8 do odzyskiwania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie. Zwracam się z pytaniem do bardziej zaawansowanych użytkowników. Korzystam z systemu w wersji 8.1 Pro, na co dzień korzystam z wyjścia audio optycznego, które przekazuje sygnał do amplitunera Denon 2312. Korzystam także z wyjścia jack (zielonego) do którego na stałe są podłączone słuchawki HD380PRO. Komputer jest przeze mnie wykorzystywany na maxa, ale z uwagi na śpiącą wieczorami i nocą żonę - muszę hamować z dźwiękiem. Stąd nie ma dnia, żebym nie wykonywał w kółko tej samej czynności. W zasobniku wybieram "urządzenia do odtwarzania dźwięku" i tam wyłączam stosowne urządzenie. Czy dałoby się to jakoś wyciągnąć do ikony, albo najlepiej skrótem klawiszowym to uruchamiać (przełączać)? Tutaj obrazek który Wam nakreśli bliżej ocb : 91752887387631166603.png

 

tutaj masz tutka jak to zrobić , potrzebny jest tylko nircmd

https://www.youtube.com/watch?v=N_J4MhMDC-Q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, od pewnego czasu mam problem z Win 8.1 - co jakiś czas (chyba) Eksplorator odmawia współpracy i zawiesza się - mogę nadal korzystać np. z przeglądarki, ale nie mogę kliknąć żadnej ikony na pasku start. Po chwili wszystko wraca do normy. Mam wszystkie aktualizacje windy, antywir to najnowszy Kaspersky IS. Robiłem skanowanie całego systemu i nic nie wykryło Co może powodować ten problem ? System był preinstalowany przez producenta laptopa, ale problem zaczął się dopiero kilka dni temu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam problem z instalacją jednej aktualizacji na windzie 8.1 pro:

 

ugeGPCE.jpg

 

jFWpQei.jpg

 

 

 

Co robiłem a nie przyniosło skutku:

http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows-8/windows-update-error-0x8007000d

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-windows_update/unable-to-install-kb2934520-microsoft-net/612c22cf-aa10-4ccf-814f-3593430bdb5d


Dodam, że instalka offline też wywala błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za poradą z innego forum, ja swój problem zignorowałem i sam się rozwiązał.

Przy pierwszym uruchomieniu aplikacji (konkretnie: Wiedźmin 1), to system sam "skumał" czego brakuje i zapytał czy chcę pobrać taką funkcjonalność (Visual C++ 2005 SP1). Wszystko działa jak należy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakby ktoś miał problem z instalowaniem .msi, aktualizacji itp. (Office 2013 instalował mi się ponad 20 godzin :) ), siedział nad problemem dzień, potem zrobił format, potem siedział nad problemem dwa dni, to ASRock XfastUSB coś <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>li i powoduje zamieszanie z usługami od kopii zapasowej i przywracania systemu. Google twierdzi, że na starszych systemach również.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Chciałbym usunąć wszystkie aplikacje "modern". Znalazłem przez google różne poradniki ze wspólnymi mianownikami:

Get-AppXProvisionedPackage -online | Remove-AppxProvisionedPackage –online
oraz
Get-AppxPackage -AllUsers | Remove-AppxPackage
Czy dobrze rozumiem, że jeśli jestem jedynym użytkownikiem komputera, to pierwsze polecenie jest zbędne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od dłuższego czasu mam problem z usypianiem monitora. Monitor wyłącza się zawsze po 20 minutach. Wyłączam ciągle to wyłączanie ekranu w opcjach zasilania a po ponownym uruchomieniu komputera znowu to samo. Opcja oszczędzania energii włączona. 

http://zapodaj.net/b8ee849157daa.jpg.html

Dodam że jest to komputer stacjonarny a nie laptop.

Edited by Pawelek69

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wejdź w zaawansowane, potem kliknij ikonkę admina, następnie znajdź "Ekran" i tam zmień. Później możesz profilaktycznie uruchomić ponownie komputer. Jak nie pomoże, to zamiast restartu daj Zamknij. Hybrydowa hibernacja czasem robi dziwne kwiatki, ale w sumie poza zewnętrznym oprogramowaniem problemu nie widziałem. Spróbować można.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panie i Panowie ile macie pamięci ustawionej na SWAP? Mam 8GB DDR3, system oczywiście na SSD.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli do grania i ogólnego użytku to 400mb czy ile jest minimum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimum to jest brak swapa i to też bym tyle zalecał. Jeżeli będzie brakowało ramu to włącz swapa i zacznij myśleć nad dokupieniem pamięci.

Z raportów inncyh użytkowników wynika, że niektóre aplikacje koniecznie wymagają pamięci swap (sam na taką nie natrafiłem od 2007 roku - czyli momentu w którym przestałem mieć swap na jakimkolwiek systemie) - wtedy ustaw 2 mega ;)

 

Pozdrawiam

Edited by DeathTomahawk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minimum to jest brak swapa i to też bym tyle zalecał. Jeżeli będzie brakowało ramu to włącz swapa i zacznij myśleć nad dokupieniem pamięci.

Z raportów inncyh użytkowników wynika, że niektóre aplikacje koniecznie wymagają pamięci swap (sam na taką nie natrafiłem od 2007 roku - czyli momentu w którym przestałem mieć swap na jakimkolwiek systemie) - wtedy ustaw 2 mega ;)

 

Pozdrawiam

 

Dzięki, ustawiłem na sztywno 512 MB. Nie wykorzystuję tych 8GB pamięci RAM ;)

Edited by oldskul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie mam lekki problem z wydajnością.

Do nie dawna używałem win7 ale nie dawno zanabyłem ósemkę i dysk SSD.Postawiłem Win 8.1 na dysu SSD 120Gb i niby jest dobrze, ale nie do końca.

Na win 7 grałem w Far Cry 4 i śmigał ładnie i nawet na wyższych ustawienicach.Po zmianie systemu i ponownym zainstalowaniu FC4 nie dało się grać.Często były przycinki które trwały nawet 8-10 sekund.Bardzo małe różnice w wydajności między ustawieniami grafiki LOW i HIGH co mnie zdziwiło.Jakoś dokończyłem grę ale pykam sobię również w Settlers online i tutaj też powstał problem.Na starym systemie wszystko było dobrze a teraz przy zbliżaniu/oddalaniu wyspy scrollem nie ma płynności tylko skoki z paru sekundowym opóźnieniem.

Zauważyłem że przy Settlersach procesor ma około 50% użycia.Sterowniki zainstalowałem najnowsze jakie zdobyłem.

Komp z siga.Procek śmiga cały czas na 3.1Ghz.

Powiedźcie co to może być?

Aha na win 7 podczas grania w FC4 GPU ciągneło 100% użycia, a teraz pływało w okolicach 80% mimo że cały czas cieło.CPU śmigał w okolicach 70% użycia. :sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam mam pewien problem codzienne jak sie loguja na kompa

 

wgrywa mi się jakieś malwarowskie <span style='color: red;'>[ciach&#33;]</span>o

 

i programy

 

i strony w przeglądarce

 

adw cleaner i skany anwymalwarowskie usuwają wszystko

 

a na nastepny dzien znowu sie wszystkow wgrywa

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki mały problemik i nie mogę nic znaleźć na ten temat w sieci. Czy można zmusić Windę 8.1 do automatycznej zmiany strefy czasowej na podstawie wbudowanego GPSu? Dell E7240, modem Sierra Wireless. Modem widziany jest w Menedżerze Urządzeń jako Sensor i raczej działa poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Instalował ktoś ostatnio W8? Można jeszcze dokonać uaktualnienia do 8.1 czy tylko do W10?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.