kinder112 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Witam chciałbym złożyć sobie komputer z Llano oto mój początkowy pomysł: A8-3850 2.90GHz 4MB BOX 480 GA-A75M-S2V (A75 2xPCI-E DDR3) 302 8192MB 1600MHz Vengeance CL9 (2x4096) 210 Radeon HD6870 1024MB 256bit 689 WD Blue 500GB 2x RAID 270 OCZ ZS 550W 215 Xigmatek Gaia SD1283 100 Aerocool VX-9 PRO 220 Całość 2486zł Chciałem zapytać ludzi którzy się bardziej znają czy ten zestaw ma sens, komputer ma być do wszystkiego łącznie z graniem. I drugie pytanie czy później będę mógł dołożyć drugą taką samą kartę graf. do zestawu aby zwiększyć jego wydajność w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Totalnie bez sensu. Llano ma sens dla osób, które chcą stosunkowo dobrej integry, a Ty zapłacisz za integre z dobre 100 zł (bo za 100 mniej jest Phenom II x4 !) po to żeby jej w ogóle nie używać. Dalej płyta, która względem AM3 również jest droga. Ponadto cała platforma FM1 ma słabe perspektywy. Bulldozery i następne Komodo to AM3+, a Trinity FM2, które nie wiadomo czy będzie kompatybilne z FM1. Pamięci drogo, bo za 150 zł można mieć niczym nieróżniące się Goodramy. Grafika jakiego producenta i z jakim chłodzeniem? Za 220-240 zł często dorwać można Fractal'a Core 3000 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinder112 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 A czy w tym przypadku nie zadziała tryb dual graphics ? Ramy rzeczywiście można tańsze, co do Trinity zapowiedziane na następny rok nie wiem dokładnie kiedy ale jeśli nie w okolicach styczeń-luty to nie mam zamiaru czekać zbytnio. A obudowa bardzo fajna nie powiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skipperro Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Nie, Dual Graphics działa dla tego procesora z kartami HD 6670, HD 6570 oraz HD 6450. http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/pages/dual-graphics.aspx#3 Dołożenie HD 6670 sprawia, że zintegrowana karta robi się dwa razy wydajniejsza w DirectX 11. DirectX 9 słabo sobie radzi z wykorzystywaniem dwóch kart. Jeśli ma to być komputer do najnowszych gier, to nie polecałbym. Ja złożyłem sobie niedawno komputer z tym samym APU, 4 GB ramu i grafiką HD 6670. Zestaw był obmyślony do pracy i gier pokroju Majesty 2 czy Tropico 4. Wprawdzie udało się na nim odpalić Wiedźmina 2, ale na najniższych detalach wyciągał około 20 klatek na sekundę. Podsumowując: Jeśli chcesz pakować tak wydajną grafikę jak zaproponowałeś inwestowanie w APU nie ma najmniejszego sensu. Prolog dobrze doradził odnośnie wyboru procka i platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinder112 Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 Racja widzę że nie jest to zbyt wydajne rozwiązanie :) Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2011 A czy w tym przypadku nie zadziała tryb dual graphics ? Ramy rzeczywiście można tańsze, co do Trinity zapowiedziane na następny rok nie wiem dokładnie kiedy ale jeśli nie w okolicach styczeń-luty to nie mam zamiaru czekać zbytnio. A obudowa bardzo fajna nie powiem :) Ależ ja absolutnie nie polecałem czekania na Trinity :-P To była tylko mała uwaga by pokazać Ci, że kupno APU ma sens w określonych przypadkach, ale nie w Twoim bo pod kątem gier nawet tego nie upgreadujesz. Użytkownik AM3+ zmieni sobie Phenoma na Bulldozera, Bulldozera na Komodo, a Ty może wrzucisz na FM1 Trinity, które jest i tak będzie dedykowane okazjonalnym graczom. APU to produkt dla osób, które nie giercują po kilka godzin tylko chcą oszczędnego PC do wielogodzinnej pracy i zdolnego do uruchomienia czegoś na odstresowanie. Kupując APU z HD6870 w parze wyrzucisz pieniądz w błoto, bo IGP nie będzie działać, a CPU będzie gorsze od tego o 100 zł tańszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...