Skocz do zawartości
kinder112

Zestaw komputerowy Llano A8 + dedyk karta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym złożyć sobie komputer z Llano oto mój początkowy pomysł:

A8-3850 2.90GHz 4MB BOX 480

GA-A75M-S2V (A75 2xPCI-E DDR3) 302

8192MB 1600MHz Vengeance CL9 (2x4096) 210

Radeon HD6870 1024MB 256bit 689

WD Blue 500GB 2x RAID 270

OCZ ZS 550W 215

Xigmatek Gaia SD1283 100

Aerocool VX-9 PRO 220

Całość 2486zł

Chciałem zapytać ludzi którzy się bardziej znają czy ten zestaw ma sens, komputer ma być do wszystkiego łącznie z graniem. I drugie pytanie czy później będę mógł dołożyć drugą taką samą kartę graf. do zestawu aby zwiększyć jego wydajność w grach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Totalnie bez sensu. Llano ma sens dla osób, które chcą stosunkowo dobrej integry, a Ty zapłacisz za integre z dobre 100 zł (bo za 100 mniej jest Phenom II x4 !) po to żeby jej w ogóle nie używać. Dalej płyta, która względem AM3 również jest droga. Ponadto cała platforma FM1 ma słabe perspektywy. Bulldozery i następne Komodo to AM3+, a Trinity FM2, które nie wiadomo czy będzie kompatybilne z FM1.

Pamięci drogo, bo za 150 zł można mieć niczym nieróżniące się Goodramy.

Grafika jakiego producenta i z jakim chłodzeniem?

Za 220-240 zł często dorwać można Fractal'a Core 3000

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w tym przypadku nie zadziała tryb dual graphics ?

Ramy rzeczywiście można tańsze, co do Trinity zapowiedziane na następny rok nie wiem dokładnie kiedy

ale jeśli nie w okolicach styczeń-luty to nie mam zamiaru czekać zbytnio.

A obudowa bardzo fajna nie powiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Dual Graphics działa dla tego procesora z kartami HD 6670, HD 6570 oraz HD 6450.

http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/pages/dual-graphics.aspx#3

Dołożenie HD 6670 sprawia, że zintegrowana karta robi się dwa razy wydajniejsza w DirectX 11. DirectX 9 słabo sobie radzi z wykorzystywaniem dwóch kart.

Jeśli ma to być komputer do najnowszych gier, to nie polecałbym. Ja złożyłem sobie niedawno komputer z tym samym APU, 4 GB ramu i grafiką HD 6670. Zestaw był obmyślony do pracy i gier pokroju Majesty 2 czy Tropico 4. Wprawdzie udało się na nim odpalić Wiedźmina 2, ale na najniższych detalach wyciągał około 20 klatek na sekundę.

Podsumowując:

Jeśli chcesz pakować tak wydajną grafikę jak zaproponowałeś inwestowanie w APU nie ma najmniejszego sensu. Prolog dobrze doradził odnośnie wyboru procka i platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w tym przypadku nie zadziała tryb dual graphics ?

Ramy rzeczywiście można tańsze, co do Trinity zapowiedziane na następny rok nie wiem dokładnie kiedy

ale jeśli nie w okolicach styczeń-luty to nie mam zamiaru czekać zbytnio.

A obudowa bardzo fajna nie powiem :)

Ależ ja absolutnie nie polecałem czekania na Trinity :-P To była tylko mała uwaga by pokazać Ci, że kupno APU ma sens w określonych przypadkach, ale nie w Twoim bo pod kątem gier nawet tego nie upgreadujesz. Użytkownik AM3+ zmieni sobie Phenoma na Bulldozera, Bulldozera na Komodo, a Ty może wrzucisz na FM1 Trinity, które jest i tak będzie dedykowane okazjonalnym graczom. APU to produkt dla osób, które nie giercują po kilka godzin tylko chcą oszczędnego PC do wielogodzinnej pracy i zdolnego do uruchomienia czegoś na odstresowanie. Kupując APU z HD6870 w parze wyrzucisz pieniądz w błoto, bo IGP nie będzie działać, a CPU będzie gorsze od tego o 100 zł tańszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi