Skocz do zawartości
iTrooper

FX 5500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem dzisiaj rano na giełdzie komputerowej używaną kartę graficzną Gainward FX5500.

I zamontowałem i sprawdzałem czy działa poprawnie.Nie widziałem jakiś zmian.

Szukałem do niej sterowników.Ściągnąłem kilka ale nie wiem czy działają poprawnie.

Grałem sobie w Counter Strike 1,6 i ustawiłem obraz na 800x600 32bit kolor i na D3D.

I dziwnie było widać wszystkie litery i ogólnie grafa była do [gluteus maximus].

Potem szukałem innych sterowników.Aż w końcu chciałem oglądnąć film.

I w tym był duży problem bo grafika była okropna i film wyglądał jak by był wyświetlany na 2D.Nie wiem czy to karta jest zepsuta?Czy może sterowniki nie te?Pytam o rady.

Dodam że wcześniej miałem kartę ATI Rage Fury Pro 32 MB.

Edytowane przez iTrooper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowe pytanie - jaki sprzęt .

Podaj jaki masz procesor , płytę główną i zasilacz ( marka i moc !!!)

Dwa - pewno zainstalowałeś najnowsze lub jedne z najnowszych sterowników , tak się nie robi , poszukaj sterowników z lat kiedy te karty były produkowane - od 2003 roku do 2008 ( w roku 2008 NV wstrzymała wsparcie dla kart serii FX pod systemem Win Xp ) .

Stery z okolic 2005 roku mogą być w miarę dobre .

EDIT .

Zapomniałem o tym - czyściłeś pozostałości po sterach ATI np. za pomocą Driver Cleaner ?

Jak nie to zrób to .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu kolega zmieniał Rivę TNT 32 na FX5700. Miał płytę chyba jeszcze na KT133. Karta źle wyświetlała obraz w pulpicie, w grach tragedia. Przyniósł kartę do sprawdzenia, ja miałem już płytę na NF2, wszystko było prawidłowo. W najbliższy weekend pojechał na giełdę i przywiózł nowego kompa na NF2 :)

Nie wiem co było problemem, jednak w tej konfiguracji nie chciało mu to działać.

Co do sterów to myślę jw. jakieś Detonatory 5x.xx, 6x.xx. Oby tylko chciały się zainstalować na zaktualizowanym systemie. Zasilacz też może być problemem. Wtedy często procesor i karta doiły wszystko z linii 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za pomoc.

Tak usunąłem sterowniki ATI.

Instalowałem różne sterowniki aż znalazłem chyba odpowiednie.

Bo teraz chyba normalnie wszystko działa.

Na filmach grafika jest ok.

W Grach chyba też.Narazie to mam tylko Counter Strike 1,6 ale juz sciagnałem Colin McRae 2005 i popróbuję.

Podam jeszcze tak na wszelki wypadek swój sprzęt.

Mobo: Intel HavreD845HV

Procek:Intel Pentium 4 1500Mhz (15*100) Willamette

Pamięć:639MB Tanisys Tech 512MB133MHz i 128MB 133Mhz bez nazwy.

Karta Graficzna:Gainward Geforce FX5500.

Jak będziecie mieli jakieś uwagi to mówcie.

i dzięki za pomoc.

Narazie musze się nacieszyć tym kompem zanim kupię nowego bo czekam aż ceny spadna i bede miał kase.I nie wiem czy moge zadac pytanie takie tutaj:Czy ten procek może być podkręcany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcenie tego procka nie wiele da , o ile się da w ogóle .

P4 oparte o rdzeń Willamette miały kiepską wydajność .

Lepsze wyjście to kupno jakiegoś P4 na rdzeniu Northwood , sporo szybsze .

Co do cen - to sobie trochę poczekasz , wakacje za nami , ceny raczej będą rosnąć , potem okres świąteczno-noworoczny , do tego cena dolara szaleje .

Okres wakacji to z reguły najlepszy czas na kupno sprzętu - generalnie wtedy jest najtańszy , choć w tym roku było trochę inaczej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej płycie nie pokręcisz, zresztą to nie ma sensu, bo to bardzo niewiele da. Daj sobie z tym spokój i przeczekaj jakoś, oc nic by nie dało bo to ciągle będzie stare jednordzeniowe p4 na szynie 100mhz w dodatku współpracujące z sdramem <_< sprzęt dobry na domowy serwerek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi