tomlock Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Witam, zamierzam w najbliższym czasie zakupić nowy dysk do tplinka TL-1043nd, ponieważ stary dysk odmówił posłuszeństwa i stad mam kilka pytań, a mianowicie: lepiej zakupić dysk 2,5 czy 3,5 cala?? Jak się ma sprawa z zasilaniem, wiem że wszystkie dyski 3,5 cala potrzebują dodatkowego zasilania, jak się ma sprawa w takim przypadku z poborem prądu przez taki dodatkowy zasilacz do dysku(w skali miesięcznej)? Z kolei 2,5 nie potrzebują czegoś takiego, ale czy mam pewność, że USB w routerze wyrobi po podłączeniu takiego dysku(Niektóre z nich mają po dwie wtyczki USB)?? Chciałbym wydać tak do 250 zł, może macie jakieś propozycję? Dysk będzie służył jako magazyn + torrent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 Ja testowałem na tym routerze z najnowszym firmware mój dysk Samsung S2 Portable 3 640GB HX-MTA64DA/G22i działa bez problemu. Posiada tylko jedną wtyczkę USB, więc z zasilaniem nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2011 @tomlock - tak gwoli jasności - zasilacz nie pobiera prądu tylko dysk ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Zakup dysku 3,5" wyjdzie taniej w przeliczeniu na GB. Skoro i tak tego nie przenosisz to kup 3,5" z zasilaczem (nie obciążysz zasilacza routera, a rachunki za zasilanie dysku - no nie żartuj) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlock Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zdecyduję się na 3,5 cala, może macie jakieś ciekawe propozycje tak do 250 zł? Najchętniej widział bym dysk 1tb, tylko czy znajdę coś ciekawego w tej cenie. PS @rafa Z tym zasilaczem to tylko taki skrót myślowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zdecyduję się na 3,5 cala, może macie jakieś ciekawe propozycje tak do 250 zł? Najchętniej widział bym dysk 1tb, tylko czy znajdę coś ciekawego w tej cenie. PS @rafa Z tym zasilaczem to tylko taki skrót myślowy ;) Nawet 1,5 TB znajdziesz ... Western Digital WDBAAU0015HBK-EESN - nie wiem czy ciekawy, czy nie, ale firma znana, więc szrot to być nie powinien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 @tomlock Tak poza konkursem. W touterze masz OpenWRT + Transmission? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlock Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Tak, mam openwrt + transmission. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Po instalacji można to konfigurować w środowisku graficznym czy trzeba klepać komendy przez np. putty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlock Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Możesz doinstalować jakąś graficzną nakładkę i wtedy konfiguracja odbywa się przez stronę www, jak w normalnym routerze, ja akurat mam wgrany soft z Gargoyle i większość rzeczy można przez niego konfigurować. Tu masz screen jak to wygląda: http://www.gargoyle-router.com/wiki/doku.php?id=screenshots Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Po instalacji można to konfigurować w środowisku graficznym czy trzeba klepać komendy przez np. putty? w czystym openwrt masz gui luci ale nie dasz rady wszystkiego tam skonfigurować, lepiej sie troche wysilić i zrobic wszystko z konsoli, jak sie raz nauczysz to nastepne konfigu bedziesz robił z pamięci a kumple będa wychodzili z podziwu jak bedziesz komendy z palca trzepał Edytowane 19 Września 2011 przez ptys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 Hehe, nie do końca mi na tym zależy :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 e tam nie gadaj no podwórku prestiż +10 a jak komuś sie spodoba to zostaniesz miejscowym guru i jeszcze sobie poexpisz :lol2:, a tak naprawde to interfejsy graficzne nie zawsze poprawnie robia to co powinny dodatkowo zjadają i tak małe zasoby routera które sa tak potrzebne dla transmission czy jeszcze bardziej payload (świetny program do rapidshare, wupload filesonic i innych z masą pluginów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...