Skocz do zawartości
tomlock

Dysk zewnętrzny do routera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam w najbliższym czasie zakupić nowy dysk do tplinka TL-1043nd, ponieważ stary dysk odmówił posłuszeństwa i stad mam kilka pytań, a mianowicie: lepiej zakupić dysk 2,5 czy 3,5 cala?? Jak się ma sprawa z zasilaniem, wiem że wszystkie dyski 3,5 cala potrzebują dodatkowego zasilania, jak się ma sprawa w takim przypadku z poborem prądu przez taki dodatkowy zasilacz do dysku(w skali miesięcznej)? Z kolei 2,5 nie potrzebują czegoś takiego, ale czy mam pewność, że USB w routerze wyrobi po podłączeniu takiego dysku(Niektóre z nich mają po dwie wtyczki USB)?? Chciałbym wydać tak do 250 zł, może macie jakieś propozycję? Dysk będzie służył jako magazyn + torrent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zdecyduję się na 3,5 cala, może macie jakieś ciekawe propozycje tak do 250 zł? Najchętniej widział bym dysk 1tb, tylko czy znajdę coś ciekawego w tej cenie.

PS

@rafa

Z tym zasilaczem to tylko taki skrót myślowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie zdecyduję się na 3,5 cala, może macie jakieś ciekawe propozycje tak do 250 zł? Najchętniej widział bym dysk 1tb, tylko czy znajdę coś ciekawego w tej cenie.

PS

@rafa

Z tym zasilaczem to tylko taki skrót myślowy ;)

Nawet 1,5 TB znajdziesz ... Western Digital WDBAAU0015HBK-EESN - nie wiem czy ciekawy, czy nie, ale firma znana, więc szrot to być nie powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz doinstalować jakąś graficzną nakładkę i wtedy konfiguracja odbywa się przez stronę www, jak w normalnym routerze, ja akurat mam wgrany soft z Gargoyle i większość rzeczy można przez niego konfigurować. Tu masz screen jak to wygląda:

http://www.gargoyle-router.com/wiki/doku.php?id=screenshots

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po instalacji można to konfigurować w środowisku graficznym czy trzeba klepać komendy przez np. putty?

w czystym openwrt masz gui luci ale nie dasz rady wszystkiego tam skonfigurować, lepiej sie troche wysilić i zrobic wszystko z konsoli, jak sie raz nauczysz to nastepne konfigu bedziesz robił z pamięci a kumple będa wychodzili z podziwu jak bedziesz komendy z palca trzepał

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e tam nie gadaj no podwórku prestiż +10 a jak komuś sie spodoba to zostaniesz miejscowym guru i jeszcze sobie poexpisz :lol2:, a tak naprawde to interfejsy graficzne nie zawsze poprawnie robia to co powinny dodatkowo zjadają i tak małe zasoby routera które sa tak potrzebne dla transmission czy jeszcze bardziej payload (świetny program do rapidshare, wupload filesonic i innych z masą pluginów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi