Skocz do zawartości
Ales

Komputer dla grafika 09.2011

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Potrzebuje pomocy.. Chcę złożyć komputer oparty na nowych podzespołach do grafiki (2D) CSS5, ale nie znam się na aktualnym sprzęcie, a nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. Kwota 3000zł +/- 100. Potrzeba wszystkiego po za napędem, dysk HDD 500GB staryczy, myślę o ssd, do tego jeszcze jakąś dobrą, ładna i tanią bude.

Z góry dziękuje za pomoc!

ps. sprawa pilna, zalyży mi bardzo na czasie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 3 000 zł proponuję coś takiego :

I5 2500K - 819 zł

Asrock P67 Pro3 - 383 zł

Goodram DDR3 2x4 GB 1 333 mhz CL9 - 164 zł

Crucial SSD C300 64GB - 446 zł

Samsung F3 500 GB - 185 zł

Vertex3D ATI HD6850 X-Edition 1GB - 579 zł

SilentiumPC Gladius 800 - 211 zł

XFX Core 450 W - 189 zł .

Razem : 2 976 zł , ceny z techplanet.pl

Bardzo dobry , szybki czterordzeniowy procek , do tego nieźle się kręci - spokojnie 4,3 Ghz da się osiągnąć na AC , dobra i sprawdzona płyta na chipsecie P67 , 8 GB ramu - jak potrzeba można dokupić więcej ramu .

Dobry dysk SSD - który bardzo się przyda i dość dobry klasyczny HDD , dobra buda i mocny zasilacz .

Tylko nie jestem pewny co do karty - CSS5 wykorzystuje bardziej procka czy kartę - może lepsze wyjście to karta od NV ( GTX560 ? ) - może zyska na CUDA , z drugiej strony jak wygląda obsługa OpenCL w CSS5 ? .

Ew. kompletnie olać zewnętrzną VGA ( jak w ogóle nie grasz ) i kupić płytę na Z68 ( możliwość OC + wykorzystanie VGA w procku ) jak CSS5 nie wspiera ani CUDA ani OpenCL .

Zawsze to 600 zł wolne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grafiki 2d, i tylko 2d nie ma sensu inwestować w jakieś fikuśne gpu, chyba ze pracujesz na 3 lub więcej monitorach, generalnie najważniejsza jest pamięć ram i szybkie ssd, resztę można potraktować z przymrużeniem oka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to płytę zmienić na model oparty o chipset Z68 , wtedy będzie działać grafika w CPU i mamy do tego OC .

Dołożyć drugie 8 GB ramu i ew. OCZ Revodrive 120GB albo 2 x Crucial SSD C300 64GB puszczone w RAID 0 , chociaż Revo wychodzi taniej - w komputroniku jest za 670 zł , 2 Cruciale to ~ 850 zł .

Zasilacz można też by dać słabszy - 350-400 W , zawsze to trochę taniej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung F3 500 GB - 185 zł

Mały ten dysk jak na magazyn. Za ~30 zł więcej można kupić 2x większy tego samego typu. ... a jak ma to być na prawdę na magazyn to za ~80 zł można kupić 4x większy (ale 5400-5900RPM).

Crucial SSD C300 64GB - 446 zł

Ciasny ten dysk.

OCZ Revodrive 120GB albo 2 x Crucial SSD C300 64GB puszczone w RAID 0 , chociaż Revo wychodzi taniej - w komputroniku jest za 670 zł , 2 Cruciale to ~ 850 zł .

Przy RAID nie działa TRIM. Sam myślałem nad revo 230 GB za 1100 PLN ... ale brak TRIM mnie zniechęca. Kolejna sprawa zwykły ASRock Pro3 odpada do revo bo nie ma dodatkowych portów PCI-E x4 i kontrolera PLX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Kaze, zewnętrzna karta jest bez sensu. Poza tym z doświadczenia wiem, że w takich zastosowaniach dużo bardziej liczy się stabilna i bezawaryjna praca przez parę lat niż dodatkowe MHz uzyskane przez zabawę z kręceniem.

Ja składałbym zestaw na Intelu 2500K

Do tego:

- płyta od Asusa lub Gigabyte na chipsecie serii H lub (jeśli zmieścisz się w budżecie) Z68 (ten drugi pozwoli podkręcić procesor).

- RAM Goodram 2x4GB 1333 MHZ lub nawet 4x4GB

- dysk 2TB Samsunga na dane i do tego SSD Samsunga/Intela. 128GB przy odrobinie dyscypliny wystarczy nie tylko na system ale i na cache i magazyn podręczny Photoshopa.

- Zasilacz XFX 450W

- Obudowa - mozę jakaś od Fractal Design?

Edytowane przez gorkypl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja składałbym zestaw na Intelu 2500K

Do tego:

- płyta od Asusa lub Gigabyte na chipsecie serii H lub (jeśli zmieścisz się w budżecie) Z68 (ten drugi pozwoli podkręcić procesor).

Moja uwaga ... jeśli procesor z K ... to płyta umożliwiająca OC ... jeśli płyta bez możliwości OC ... to procesor automatycznie bez K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Sprzęt zamierzam podkręcić, prędzej czy później. Moglibyście zaproponować konkretną płytę do oc, i jaką kartę w tedy wybrać, pozostaje jeszcze kwestia zasilacza przy zmianie karty. Co do dysku 1TB starczy ponieważ posiadam 2TB z wd zew.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asrock Z68 Pro 3 za 405 zł albo jej wersja na P67 jak zamierzasz brać zewnętrzną kartę .

Zasilacz - do HD68xx wystarczy ten XFX co dałem , przy HD6950/GTX560Ti model 550W , ale jak nie zamierzasz grać to te karty będą się marnować jak mówią Kyle i Gorkypl , wystarczy ta wbudowana w procek ( i płyta na Z68 )

Zasilacz w opcji bez dodatkowej karty to można brać SeaSonic SS-400ET 80+ 400W za 163 zł , do tego Crucial SSD C300 128 GB za 686 zł

Ceny z techplanet.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z płyt na Z68 to myślę, warto dołożyć 40zł (w stosunku do Z68 PRO3) i brać Asrock Z68 Extreme3 Gen3. Ta płyta jest mniej więcej odpowiednikiem P67 PRO3 tyle, że z obsługą grafiki w cpu.

Z68 PRO3 jest znacznie uboższą płytą od P67 PRO3. Słabsza sekcja zasilania, brak przycisków power, reset, clr cmos. 40zł na całym kompie to nie wiele a płyta znacznie sympatyczniejsza.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi