dioda Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Witam, Wiem że temat już był drążony, ale potrzebuje fachowej opinii bo od tego zależy jak wyniki się uplasują w OC a będzie się czym pochwalić, niedługo nowa odsłona chłodzenia micro FC IceboX (dla młodych gdzieś po sieci krąży v1.0 i v2.0), ale zanim cokolwiek się pojawi muszę zrobić badania i testy, projekt nabrał innego wymiaru i tempa (projekt realizowany wspólnie z kolegą w ramach magisterki, współpraca z Piotress też przyniosła owocne skutki;). Co do konfigu aktualnie jest: CPU: Core 2 Duo E8200 (aktualnie do testów i badań, wersja IceboX_v3.0_beta) MOBO: Asus P5Q Pro MEM: 4 x 2 GB OCZ Reaper 1066 (CL5) HDD: 2 x 160 GB Hitachi w (RAID1) GPU: Radeon HD 4330 (FULL PASIVE) OS: Windows 2008 R2 (MSDNAA) Po drodze planowane zmiany (testy na tle pracy serwerowej i wirtualizacji, wersja IceboX_v3.0_alpha*) CPU: Core 2 Quad Q9550 HDD: 4 x 1 TB WD Caviar Black (RAID10) PCI: ADAPTEC SATA RAID Controler (a co:) Potrzebuje dobrego zasilacza do kwoty ~350zł (no da rade z 380zł) (brak aktualnie większych funduszy, sporo kasy poszło w prototyp, nie licząc awarii). Ostatnio miałem OCZ ModXStream Pro 700W i stwierdziłem że będzie coś potrzebne lepszego, zasilacz ma być z modularnymi kablami, fajnie by było jakby miał kilka linii 12V (w przyszłości układ FC będzie zasilany z zasilacza komputerowego, ale nie jest to priorytetowy wymóg). Grafika ma najniższy priorytet komputer mi nie służy do grania tylko nauki i rozwoju własnych projektów ;) Czego oczekuje że sprzęt mi nie zająknie się przy mocnym OC, nowa wersja IceboX'a jak na swoje micro rozmiary potrafi przy 260W dummy load utrzymać +3C. Jeżeli za mało pieniędzy na zasilacz, to w pierwszej kolejności rezygnuje z 4 dysków na 2 (tym samym redukując konsumpcję prądu). To by było na tyle, proszę o nieścinanie przez moderatorów tematu, zapytanie jest troszkę nietypowe a zależy mi na dobrym wyborze. Pozdr Robert Edytowane 19 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Za taką kasę ciężko o wyraźnie lepszy zasilacz niż ten OCZ. Musiałbyś lepiej sprecyzować czego oczekujesz. Do configa który wymieniłeś, z ekstremalnym oc, akurat mocy powinno spokojnie wystarczać, nie masz prądożernej karty graficznej (a tym bardziej kilku). Kultura pracy też nie jest tutaj zapewne priorytetem z racji na zastosowanie (zresztą można o to zadbać sterując ręcznie wentylatorem nawet w tym OCZ). Sprawność? też chyba nie do końca sensowne, skoro mowa o ekstremalnym oc (czyli uzyskaniu dodatkowej mocy obliczeniowej w sposób nieoptymalny, dużym nakładem energii). Te kilka % sprawności, vs zasilacze o certyfikacie bronze, dużej różnicy tutaj nie zrobią. Naprawdę high-endowy zasilacz z takiego przedziału mocy, czyli 600-700w, certyfikat gold, w pełni modularny (100% kabli odpinanych, ładne oploty), o najlepszych parametrach prądowych, to byłoby coś w stylu serii seasonic X, np. X-750: Seasonic X-750 750W Review corsair AX750/850, OCZ ZX tylko że te zasilacze kosztują około 600zł dobry zasilacz w cenie którą podałeś to np. taki seasonic: Esc.pl - Seasonic M12II-620 620W 80+ modularny (1811880589) - Aukcje internetowe Allegro modularny (nie full), bronze, dobra jakość wykonania tylko nie wiem czy jest sens przesiadki z tego OCZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) dobry zasilacz w cenie którą podałeś to np. taki seasonic: Esc.pl - Seasonic M12II-620 620W 80+ modularny (1811880589) - Aukcje internetowe Allegro modularny (nie full), bronze, dobra jakość wykonania tylko nie wiem czy jest sens przesiadki z tego OCZ Wiesz tutaj nie mam żadnego problemu bo zasilacz jest już sprzedany za cenę zakupu, teraz mam poprostu wybór i chce optymalnie wybrać (jakby co moge kupić znów OCZa), niektórzy narzekali na tego OCZa, patrząc po testach róznie się wypowiadają recenzenci. Ciekawe ceny ma Cooler Master jak te zasilki sie trzymają, a może Corsair, Tagan. ? (jak sie ma to wszystko do tego ranikgnu: http://benchit.pl/forum,984,Ranking+zasilaczy.html) Edytowane 20 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Ten ranking dość dobry. Co do Tagana to nie polecałbym w dzisiejszych czasach, ta firma wyraźnie "została" z tyłu ostatnimi czasy. Zasilacze CM jak najbardziej, szczególnie modele z certyfikatem gold. Jeżeli chodzi o recenzje, to strona jonnyguru.com i hardwaresecrets.com ma chyba najlepsze, najbardziej szczegółowe recenzje, dokładne porównanie wszystkich parametrów, analiza pcb zasilacza i elementów, porównanie do innych zasilaczy (często wychodzi że np. dwa zasilacze różnych firm zbudowane są na tych samych częściach na licencji), obciążanie do maksimum i pokazanie realnej mocy itp. Bardzo dobre źródło wiedzy. Ale generalnie jeżeli coś ma kosztować 300-400pln, to któryś z firmowych seasonic, corsair (najlepiej nowsze), enermax, thermaltake (nowsze), z certyfikatem bronze. Jeżeli ma być high-end to podobnie ale z goldem, tylko że kosztują odpowiednio więcej. Używany zasilacz to też niezła opcja, można czasem dostać na forum/allegro np. enermaxa revolution za mniej niż połowę ceny (z tego też powodu nie polecam enermaxów bo nowe są koszmarnie drogie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) Hej, Hmm, nie wiem czemu ale to ma dosyć atrakcyjną cenę, nie wiem dlaczego: OCZ ZS 750W 80+ 135mm [OCZ-ZS750W-EU] - 279zł : Esc.pl Ponoć z japońskimi kondensatorami, nigdzie recki nie mogę znaleźć i wersji modularnej. Edytowane 20 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 No bo to jest budżetowa wersja, coś jak te stealthxstream, nie ma też odpinanych kabli. Tez zasilacz nie będzie lepszy od tego który sprzedałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 No dobra, podsumowując, który ? Corsair TX850W (model CMPSU-850TXEU) za aktualne 280zł (minus brak modularnych kabli ale może uda się dobrą cenę wynegocjować): ZASILACZ CORSAIR CMPSU 850TXEU ATX 850W ~ OKAZJA! (1841616320) - Aukcje internetowe Allegro Thermaltake Toughpower XT 675W (model TP-675AH3CC) za 336zł: Thermaltake Toughpower XT 675W 4X PCIE 56A MODULAR (1837659628) - Aukcje internetowe Allegro Seasonic M12II-620 620W za 369zł: Esc.pl - Seasonic M12II-620 620W 80+ modularny (1843104242) - Aukcje internetowe Allegro Thermaltake Toughpower nowa wersja XT 675W (model TPX-675MPCEU) za 389zł: THERMALTAKE Toughpower XT 675W 80+ 12V=56A FV Wwa (1829864472) - Aukcje internetowe Allegro Ciekawe jest zestawienie Thermaltake'a na johnyguru.com, są wersie serii, które mają niskąocenę a są które mają oceny rzędu 9,5!. PS. W najgorszym przypadku wrócę do OCZa 700W ModXtream PRO, już sam nie wiem co wybrać :(. Pozdr Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Na pewno lepszy wyjsciem od kupna tego ocza jest zakup Seasonica , o tych thermaltake'ach za duzo nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Na pewno lepszy wyjsciem od kupna tego ocza jest zakup Seasonica , o tych thermaltake'ach za duzo nie wiem. A jak sie ma ten Corsair do tego wszystkiego?, ludzie sobie chwalą, może zrezygnowaćz kabli modularnych (woąłbym nie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Ten Corsair tez jest dosc dobry , tylko po co Ci taki mocny zasilacz ? 800W to jużdo SLI czy CF. Zasilacz 600w wystarczy do kazdego zestawu z jedna karta graficzna z mocnym OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Ten Corsair tez jest dosc dobry , tylko po co Ci taki mocny zasilacz ? 800W to jużdo SLI czy CF. Zasilacz 600w wystarczy do kazdego zestawu z jedna karta graficzna z mocnym OC. W przyszłości FC bedzie zasilane z zasialcza komputera, aktualnie system zasilany jest napieciem 24V i max może siorbnąć 9,5A, zakładam że przy wersji 12V może to być ok 20A. Więc jak teraz wygląda sytuacja ? Edytowane 29 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Z tych modeli co wymieniłeś, ja bym brał thermaltake'a. Dwa pozostałe modele (corsair i seasonic) są już dość leciwe (co nie znaczy że złe). Thermaltake to nowsza konstrukcja o świetnych parametrach, dobrej cenie, wydaje się być najlepszy z tej listy. W zasadzie jego jedyną wadą jest wygląd, jak ktoś się bawi w modding od strony wizualnej, to do czarnej wewnątrz budy raczej tego zasilacza nie wstawi :) ale pod każdym innym względem to świetny wybór. Edytowane 29 Września 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Z tych modeli co wymieniłeś, ja bym brał thermaltake'a. Dwa pozostałe modele (corsair i seasonic) są już dość leciwe (co nie znaczy że złe). Thermaltake to nowsza konstrukcja o świetnych parametrach, dobrej cenie, wydaje się być najlepszy z tej listy. W zasadzie jego jedyną wadą jest wygląd, jak ktoś się bawi w modding od strony wizualnej, to do czarnej wewnątrz budy raczej tego zasilacza nie wstawi :) ale pod każdym innym względem to świetny wybór. No tak faktycznie troch wiejsko z wyglądem ale myślę że w moim przypadku nie ma to większego znaczenia, widzę że w końcu znalazłem swoje optimum, pytanie mam jeszcze jedno nie wiesz jaka jest różnica miedzy tymi 2 modelami thermaltake'a oprócz okresu gwarancji ?, bo bym się skusił na tego tańszego ;). Podoba mi się ta kwestia kontrolek co w OC i dla FC może się przydać. Edytowane 29 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Hmm, patrząc na zdjęcie etykiety na tańszej aukcji widać inną nazwę modelu, ale google milczy na ten temat. Gdyby nie to, wydaje mi się że to ten sam zasilacz, różnica w cenie może wynikać z różnicy sprzedawców. Swoją drogą ten zasilacz ma dość dziwne ceny, model 575 jest wręcz rewelacyjnie tani, a im większa moc tym cena rośnie niemal w postępie geometrycznym, model 875 kosztuje już 670zl.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Swoją drogą ten zasilacz ma dość dziwne ceny, model 575 jest wręcz rewelacyjnie tani, a im większa moc tym cena rośnie niemal w postępie geometrycznym, model 875 kosztuje już 670zl.. Dokładnie też to zauważyłem, zastawiałem się jeszcze nad Chiftecami, ale nic ciekawego nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Chieftec to inna liga (gorsza), ta firma lata dawnej świetności ma już za sobą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Chyba bezkompromisowo trzeba wziąć to, cena 399 zł, certyfikat 80+ Silver, 9,7 oceny na jhonyguru no i 750W (mój ostateczny górny próg cenowy) jak nie ten to Thermaltake za 325 zł: XFX XPS 750W 88% Modularny - Produkt - Sklep Komputerowy Bachcomp.pl Thermaltake Toughpower XT 675W Modularny 56A 4x PCIE 88% - Produkt - Sklep Komputerowy Bachcomp.pl Edytowane 29 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 ten xfx jak najbardziej, tylko odpowiednio droższy, to już 400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Ten XFX to najprawdopodobniej konstrukcja seasonica wiec dobra ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Chce zakupić zasilacz na lata (te 2 defakto mają 5 lat gwarancji), jak wspomniałem w przyszłosci FC będzie zasilane z tego zasilacza czyli jakies ~230W (w rzeczywistości pewnie z 150W) ucieknie z niego, pozostaje ~520W na pozostały sprzęt i OC. Edytowane 30 Września 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Sprzedawca chce dać tylko 2 lata gwarancji a pozostałe 3 lata u producenta, w przypadku XFX'a nie widzę polskiego serwisu, czyli generalnie jest kupa jeżeli chodzi o późniejszy serwis. Natomiast obserwuję na allegro kolejną perełkę Corasair HX750, nówka która przeleżała ~rok i jest z gwarancją, aktualnie jest 300zł: Corsair 750HXEU ATX 750W PFC, EU version (1849829653) - Aukcje internetowe Allegro Wg rankingu johnyguru wersja 850W ma 9,6 w rankingu benchit jest zaliczana do grupy 1. (80+ Silver i dobre 80+ Bronze; rewelacyjne produkty z wyższej półki), tylko wygląda na to że to jest starsza konstrukcja bo nie ma informacji o certyfikacie 80+ Druga opcja to Forton Aurum GOLD 700W za 280/329zł: http://allegro.pl/fortron-fsp-aurum-gold-700w-80-gold-gwarancja-i1850209117.html Miał ktoś do czynienia z tym zasilaczem?, ponoć głośny jest wentyl, a tak udana konstrukcja ? PS. Przepraszam że nie pisałem w poprzednim poście, jest opcja scalenia ? Edytowane 1 Października 2011 przez dioda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Te fortrony wygądają bardzo ciekawie, ale nie ma o nich za dużo informacji. CO do corsaira HX to też dobra opcja, chociaż te zasilacze są już trochę na rynku. Jeżeli chodzi o serwis, to też bierz pod uwagę że najprawdopodobniej nie będziesz nigdy korzystał z ich usług, między innymi po to kupuje się markowy zasilacz. Nie brałbym tego jako główne kryterium podczas zakupu. Opcja z allegro jest bardzo dobra generalnie, za te pieniądze kupisz lepszy używany zasilacz, więc jeżeli ci się nie śpieszy, obserwuj, bez pośpiechu, okazje trafiają się dość regularnie. Edytowane 1 Października 2011 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Niestety, szczescia w licytowaniu nie mam ale znalazłem taką perełke ? warto ? BeQuiet Dark Power Pro P8 750W BCM!! BeQuiet Dark Power Pro P8 750W! Do OC!! (1862279204) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Nie jestem wielkim fanem tej firmy, ale wszystko oczywiście zależy od ceny. Tak do 300pln można myśleć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...