PiotrU26 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam, Zamierzam wymienić sprzęt na trochę bardziej wydajny. Potrzebuję płyty, proca i pamięci. Budżet - 1500 - 1800 zł. czyli I72600k (ewent. I5 2500K), Asrock P67 Extreme 3, pamięci 2 x 4GB 1600 Mhz. (Mam już dyski, cooler (Scythe Infinity + zestaw montażowy do 1155), Hd6970 i niezłą budę i zasilacz Antec 650W) Przeznaczenie kompa - obróbka, montaż filmów z lustrzanki (full HD), prosta obróbka zdjęć, gry (battelfield 3 itp.), bedzie lekkie OC. Zostały raptem 3 tygodnie do premiery nowych proców AMD. Warto czekać? PS. Czytałem gdzieś o rozwiązaniach pozwalających na wyłączenie głównej karty graficznej i przełączenie się na wbudowaną w płytę (procesor??). Jak to się sprawdza? Są jakieś plyty które będą działać z grafą z I5/I7 i moim HD5970? Czy w tedy trzeba zapomnieć o OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Pamięci możesz kupić najtańsze 2x4GB 1333. Płyty główne obsługujące grafikę w procku to płyty oparte na chipsecie Z68, w Gralu ASRock Z68 PRO3 kosztuje 380zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 bedzie lekkie OC. Do lekkiego OC (~15%) to nawet wystarczy procesor bez "K". Zostały raptem 3 tygodnie do premiery nowych proców AMD. Warto czekać? Jak na razie wszystko wskazuje na to że nie (wygląda na to że buldozer nie będzie "killerem") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) Zostały raptem 3 tygodnie do premiery nowych proców AMD. Warto czekać? Nie. Na pewno nie będzie wydajniej niż Core i7 na SB. PS. Czytałem gdzieś o rozwiązaniach pozwalających na wyłączenie głównej karty graficznej i przełączenie się na wbudowaną w płytę (procesor??). Jak to się sprawdza? Są jakieś plyty które będą działać z grafą z I5/I7 i moim HD5970? Czy w tedy trzeba zapomnieć o OC? Płyta główna z chipsetem Z68 (pełna wersja, nie jakaś okrojona) z chipsem Lucid Virtu. Edytowane 7 Września 2011 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Przelaczanie na ta w procesorze w zasadzie mozna olac. Zbyt wiele to nie daje pod wzgledem podoru pradu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Przelaczanie na ta w procesorze w zasadzie mozna olac. Zbyt wiele to nie daje pod wzgledem podoru pradu. Nie chodzi mi o oszczędność prądu a raczej o hałas wentylatora na grafice. Byłoby miło żeby się ten wściekle kręcący wiatraczek nie rozkręcał przy filmach czy youtubie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Byłoby miło żeby się ten wściekle kręcący wiatraczek nie rozkręcał przy filmach czy youtubie. Wylacz przyspieszenie sprzetowe to nie bedzie sie rozkrecal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Witajcie, Chcę kupić nowy dysk SSD, do tej pory nie miałem z nimi do czynienia. Założenia są następujące: - 128 GB - maksymalna wydajność w tym zakresie cenowym (do 1000 zł) - raczej bezproblemowa praca - SATA 3 Przeznaczenie komputera to głównie gry i obróbka video (Sony Vegas Pro), Dyski na magazyn danych już mam (2 x 1TB Samsunga i 1 x 2TB Sammsung) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Crucial M4 128GB 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 (edytowane) I5 2500K albo zwykły model bez K jak nie zamierzasz ostro kręcić - Ten pierwszy kosztuje 819 zł , drugi 798 zł . Wg. mnie warto dać te 20 zł więcej za 2500K - procek kręci się jak głupi . Płyta to Asrock P67 Pro za 394 zł , dobra i stabilna płyta , modelu Extreme 3 nawet nie ma - jest tylko Extreme 4 albo Extreme 6 , jak nie zamierzasz robić SLI/CF ani nie podłączasz masy dysków ( więcej niż 5 + napęd DVD-RW ) to nie warto ich brać , Pro3 wystarczy . Ram - Goodram DDR3 2x4 GB 1 333mhz CL9 - 164 zł , nie ma sensu brać szybszego , SB nawet nie zareaguje , przy OC też nie jest ram brany pod uwagę . Nad AMD jak na razie wiszą czarne chmury - ich najmocniejsze procki z nowej architektury ledwo doganiają SB - w dodatku to niby 8 rdzeni mają . Do tego proponowany SSD i git . Ceny z techplanet.pl Edytowane 20 Września 2011 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2011 I5 2500K albo zwykły model bez K jak nie zamierzasz ostro kręcić - Ten pierwszy kosztuje 819 zł , drugi 798 zł . Zależy od sklepu ... w proline 2500 kosztuje 775zł, a 2500K wspomniane 819 (44zł różnicy). Nad AMD jak na razie wiszą czarne chmury - ich najmocniejsze procki z nowej architektury ledwo doganiają SB - w dodatku to niby 8 rdzeni mają . Moim zdaniem źle trochę te specyfikacje ułożyli ... ale nie będę tu o tym pisał ;) Tak czy inaczej, osobiście jak zobaczyłem co się święci to kupiłem SandyBridge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...