Skocz do zawartości
Shira

Radeon HD 6790, Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż ostatnio zakupiłem kartę graficzną o nazwie takiej jak w temacie, i mam taki problem który niezbyt łatwo jest wytłumaczyć. Karta wymaga dwóch 6 pinowych łączy od zasilacza. Niestety mój zasilacz, Bequiet! PurePower 350W nie posiada żadnego takiego wyjścia, więc załatwiłem sobię przejściówkę z dwóch Molex'ów, i brakuje mi jeszcze jednego wyjścia. Mam 3-ci Molex lecz niestety 4-tego już nie więc druga przejściówka niestety nie wchodzi w grę. Rozgałęziacz do jednego Molexa, wg. sprzedawcy w sklepie Proline nic tutaj nie da, tak więc proszę o szybką pomoc. Model mojego Bequiet'a to Klik

EDIT: jest to Vertex Radeon HD 6790*

Edytowane przez Shira

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doradził mi ją użytkownik forum PCLAB, rozmawiałem z NIm długo zanim zdecydowałem się na zakup i sam byłem przekonany że posiadam owy 6-pinowe złącze. Jeżeli miałbym wymieniać zasilacz to najlepiej na jaki i również prosiłbym o polecenie jakieś obudowy. Podaję swój sprzet:

AMD Athlon 64 X2 7750+ /2.7GHz, 1MB, BOX, Black Edit, AM2/

AsRock A780GXH/128M /AMD 780G/

OCZ 2GB 1066MHz CL5

Samsung 500GB 5400rpm 16MB cache SATA-II F2EG

Logic N6 Black/Silver (obudowa)

BeQuiet PurePower 350W (L6)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słabo zbalansowany zestaw jeśli chodzi o ten procesor z kartą. Jakie fundusze masz?

BTW ten zasilacz dałby radę, ale potrzebujesz jeszcze przejściówki z SATA na Molex 4pin i wtedy wypełnisz te dwa sześciopinowe gniazda zasilania, ale kombinacji co nie miara. Niestety na PCLolu mało kto pyta w ogóle o resztę konfiguracji, a nawet jeśli to nie sprawdza okablowania czy zapotrzebowania na energię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor mogę podkręcić zapewne. Wydaje mi się że w granicach 350 zł mogę mierzyć narazie niestety ; ) Lecz jutro spróbuję jeszcze pokombinować z tym iprzejściówkami i dam znać, jednak jeżeli są jakieś sugestie do kupna czegoś nowego to proszę się nie krępować.

EDIT: Podkreślam że karta jest wciąż nie wykrywana kiedy podłączam jedno wejście 6 pinowe.

Edytowane przez Shira

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi