Gość bugger Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Witam, jutro jadę na giełdę komputerową w Warszawie w celu zakupu podzespołów. Dysponuje kwotą około 1500 zł wybrałem taką konfigurację, AMD Phenom II X4 955 Black Edition Gigabyte GA-970A-UD3 Pamięć DDR3 Geil 8GB PC1750 2x4GB Enhance Plus CL9 XFX Core 450W SilentiumPC Brutus 410 Pure Black SilentiumPC Fortis HE1225 czy jest ona rozsądna, może coś w niej zmienić? Karty graficznej oraz dysku nie uwzględniłem, na razie włożę stary dysk (WDC WD3200AAKS-00YGA0 (WD-WCASF0023136) ) oraz kartę (SAPPHIRE X1600 XT) docelowo w przyszłości miesiąc, dwa ma być Asus Radeon 6850 DirectCU a dysk jakiś 1t. A co do ram, wiem, wiem, że dużo, ale lubię mieć dużo otwartych kart w Firefox :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Procek OK . Ram nie potrzebnie taki szybki , do tego jak nie zajmujesz się grafiką 2d/3d czy tworzeniem animacji 3D to nie wykorzystasz tyle ramu , wystarczy 4 GB . Proponuję Goodram 4GB DDr3 1 333 mhz CL9 - 87 zł w techplanet.pl Zasilacz i reszta ok. Co do grafiki - nie wiem czy czasem nie lepszym rozwiązaniem jest kupno płyty z grafiką integrą , powinna być lepsza niż X1600 . np. Asrock 880GMH/U3S3 - dosyć dobra płyta z integrą HD4250 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 (edytowane) Również jestem za tym, że lepiej wziąć 4GB. Przy takim sprzęcie 8GB i tak jest bez sensu, chyba że lubisz mieć jednocześnie otwartych kilkadziesiąt kart w przeglądarce, oglądając przy tym 2 filmiki i grając w grę. Zawsze w przyszłości możesz dokupić drugą kość. Wspomniane GoodRamy mają bardzo dobry współczynnik ceny do wydajności. Chłodzenie na procesor zmień lepiej na Thermaltake Contac 29 bądź Zalmana CNPS10X Performę. Są one delikatnie wydajniejsze i bardziej opłacalne od Fortisa. Pod AM3+ nie ma szczególnie wyróżniających się płyt ze zintegrowaną kartą graficzną, więc jeśli możesz to wytrzymaj narazie z tym Radeonem :) AsRock 880GMH/U3S3 jest raczej słabą płytą, 5 niechłodzonych faz na sekcji zasilania i format mATX. Gigabyte GA-P67A-UD3 oferuje dużo więcej (nie licząc braku zintegrowanej karty graficznej). Edytowane 23 Września 2011 przez BlackMachine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bugger Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 Co do płyty to na razie chyba pozostanę przy wyborze Gigabyte GA-970A-UD3, ponieważ nie widzę trochę sensu kupować płyty z integrą skoro za miesiąc, dwa kupię Asus Radeon 6850 DirectCU. Chodziło mi raczej o uwagi typu - może inna nowa karta do tego zestawu lub inny zasilacz, czy też chłodzenie procesora. Wszystkim ślicznie dziękuje za uwagi i propozycje. Z tą wiedzą mogę już jechać na giełdę komputerową. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wodzu_ Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2011 (edytowane) Panowie, ale on tą kartę posiada ze poprzedniego komputera. Także, bezsensem jest brać mobo ze zintegrowaną grafiką. Edytowane 25 Września 2011 przez Wodzu_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...