Skocz do zawartości
SeyBee

Komputer do 5000 zł i do 2000 zł bez monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was małą prośbę, szef w mojej firmie poprosił mnie abym złożył mu dwa kompy.Jeden miałby służyć jako wydajna stacja robocza do pracy z programem zainstalowanym na serwrze(Progress,Klient usług terminalowych) a drugi jako zwykły komputer do zastosowań biurowych(Word,Excel,PowerPoint).Żeby było prościej to kompa do 5000zł oznaczę jako No.1 a do 2000zł jako No.2.Poniżej podaję wymagania jakie podał mi szefuncio dając jednocześnie wolną rękę w wyborze poszczególnych firm produkujących podzespoły.

Obudowa

No.1 - Midi - USB z przodu obudowy,mocna zasiłka

No.2 - Midi - najzwyklejsza

Procesor - wersja box

No.1 - Pentium 4 HT,

No.2 - Celeron.

Pamięć Ram

No.1 najlepiej 1GB DDR,

No.2 - 128MB lub 256 też DDR

Dysk twardy

No.1 - 80 GB niekoniecznie musi być SCSI,

No.2 - wystarczy 40 GB

Mobo

No.1 - wydajna płyta z magistralą 800 Mhz,Raid,SATA,nie wiem jaki chip najlepszy,obowiązkowo LAN 100Mbps i obsługa HT

No.2 - najlepiej jak wszystko będzie zintegrowane,dobra mobo ale bez fajerwerków

Kwestia karty graficznej przy kompie No.1 pozostawiam Wam do wyboru, bo nie wiem czy ładować się w dobrą kartę do 1000zł rezygnując powiedzmy z wydajniejszego proca czy mobo, a może kupić coś cienkiego za 200zł byle tylko był obraz ale zainwestować w czystą moc.

Nie zakładam jakiegokolwiek O/C bo nie o to tu chodzi.

Czekam na Wasze sugestie dotyczące komponentów wyżej wymienionej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do firmy poskładałem serwerek pod SCO 5.0.5 Unix

Na twoim miejscu olałbym S-ATA i inne bzdety , natomiast kwestia FSB800 : do serwera jednym z najważniejszych elementów jest pamięć - regułą jest stosowanie pamięci ECC - pokaż mi dostępne na rynku DDR400 z ECC - przecież dopiero niedawno JEDEC zatwierdził pierwsze z nich , a zanim się pojawią w sprzedaży , to se trochę z szefem poczekacie

Moja sugestia : jeśli koniecznie chcecie wydajny i przede wszystkim stabilny serwer , to proponuję coś takiego :

P4 2,4 FSB400

coś na styl nie produkowanego już (SOC423) INTEL 850GB GARRIBALDI (jeszcze niedawno były w hurtowniach resztki tych mobo) albo inna ale z Intela

4* 256MB RDRAM PC800 lub 1066 (zależy od płyty

2* SEAGATE CHEETACH 36GB SCSI 10000rpm

ADAPTEC 29160N SCSI contr.

dobryLAN - możesz dać śmiało jakiegoś 3Coma np 900B Combo albo 903 itd

jakiś streamer na backupy np Seagate Python SCSI DAT DDS4

reszta badziewia nieistotna dla wydajności i stabilności

nie licząc streamera za ponad 3000 , to z ceną zmieścicie się chyba w 5000 - nie zapomnijcie o UPS !

dlaczego tak ? bo takie coś u mnie w firmie zapier...la jak wściekłe od półtora roku niekiedy 2 tygodnie bez przeładowania systemu (czasami zapominam) , a drugie - wcześniej mieliśmu ORYGINALNY serwer Compaq Prosignia też na SCSI , pamięci ECC , z płytą typowo serwerową i to po prostu była totalna kiła za 20000 zeta w porównaniu do tego za 12000 - ten jest stabilny jak skała

Mało tego , przy 35-40 użytkownikach pracujących na terminalach , w dzienniku systemu odnotowuje :

- użycie systemu - 1%

- użycie pamięci - 5%

- użycie procesora - 3% (stary SOC423 P4 1,5 GHz)

jeśli weźmiecie P4 2,4 i dobrą płytę , to przy 1GB RDRAM obciążycie go nie więcej niż w 30% - zakładając koło 150 użytkowników zalogowanych w systemie

a na marginesie - na czym go chcecie postawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładnie kost@k ale to nie ma być serwer tylko "wydajna stacja robocza do łączenia się z serwerem" cokolwiek to znaczy :)

A panoczkowi SeyBee polecam poszukac sobie topic'ow o tematach: jaka płyta? jakie DDR? jaki dysk? ble ble ble

i zobaczyc co warto kupic i na warto zwrocic uwage :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upsss... :oops: sorry...

chyba muszę do okulisty - nie przyuważyłem...

co do archiwizacji - nawet najwięksi twardziele mają miękkie d.u.p.y jak jest awaria w firmie i np. system płacowy i księgowy pójdzie w piz... a szefo brzęczy nad uchem kiedy to znowu ruszy...

nikomu nie życzę , bo ja już stawiałem nowy serwer i przenosiłem dane z uszkodzonego na świeży - jakby nie tasiemki sprzed 14 dni , to bym się chyba powiesił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem Thorr o co Ci chodzi tylko zauważ jedną rzecz - większa część topiców dotyczy podkręcania, gdzie prawie każdy pyta jakie pamięci dobrze się kręcą itd.A chciałbym żeby ktoś zaproponował np.pamięci które przy standartowych ustawieniach będę wydajne i stabilne.To samo tyczy się procesora czy mobo.A takich tematów nie ma za wiele o ile wogóle są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie calkiem calkiem, a skoro nie bedziesz gral i szalal na o/c to inwestuj w tania (350 zł) karte grafiki np. Radeon 9100/9000/9000PRO i juz... Jesli to komp tylko do netu, to jest ok No. 1 (No. 2 tez ale bedzie gorsdzy ofkoz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inwestuj w tania (350 zł) karte grafiki np. Radeon 9100/9000/9000PRO i juz... Jesli to komp tylko do netu, to jest ok

a z czym gorzej w OFFICE i w necie będzie radził sobie GF2MX za 170 zeta :?:

nie lepiej pozostałą kaskę wrzucić w dodatkowe 256MB DDR :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inwestuj w tania (350 zł) karte grafiki np. Radeon 9100/9000/9000PRO i juz... Jesli to komp tylko do netu, to jest ok

a z czym gorzej w OFFICE i w necie będzie radził sobie GF2MX za 170 zeta :?:

nie lepiej pozostałą kaskę wrzucić w dodatkowe 256MB DDR :?:

Jakość obrazu się też liczy, a porownywajac radka9100 z gf2mx to napewno ma lepsza radek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku do netu to ci starczy:

1. Epox 8rda + (chyba ze masz modem albo karte sieciowa, wtedy bez plusa)

2. Athlon xp 1700+ bo jest ok, a mozesz przekrecic i bedzie GIT

3. Radeon 9000 PRO bo dobra relacja jakosc/cena

4. 80 GB dysku (np. Barracuda) bo w koncu gdzies e pliki trza sciagac

5. CD-RW 48 bo trza miec czym nagrywac na krazki...

6. Zwykly zasilacz i obudowa

7. 256 MB ramu (333)

I tyle... Jak wykalkulujesz to sie zmiescisz (bez monitora) w... 1500 zł:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zavader czy Ty aby czytasz wszystko co ludzie piszą.

Jasno i ciasno napisałem,że procesor do No.2 to musi być Celeron a Ty mi wylatujesz z XP 1700+.Wielkie dzięki za szczere chęci ale to nie o to mi chodzi.

Jeszcze raz powtarzam: mam złożyć dwa kompy - jeden ma być stacją roboczą do pracy z aplikacjami zainstalowanymi na serwerze, a drugi ma być zwykłym komputerem do zastosowań biurowych.

Nie piszcie o konfiguracjach z Athlonami bo 100% kompów w firmie pracuje na procach Intela:( więc szefo chce żeby dalej kupować procki tej firmy bo niby wszystkie aplikacje robione są pod Intela.Próbowałem wytłumaczyć,że to mit przeszłości ale on zdania nie zmieni i już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... komputer do zastosowań biurowych(Word,Excel,PowerPoint).

Tak odbiegając od tematu sprzętowego.

Z tego co wynika to obie maszynki beda pracowały pod kontrola systemu Windows (jakiegoś tam).

Skoro nie zastanawiasz sie nad zakupem oprogramowania to rozumiem, że takowe firma posiada - system, pakiet biurowy, ble ble ble.

A jeśli nie posiada to radziłbym sie zastanowić nad zakupem bo przy pierwszej lepszej kontroli zgadnij kto poleci na pysk ponieważ przeoczył taką błachostkę - nie wspominam o karze pieniężnej.

Firma to nie domek gdzie na domowym dysku znajduje sie oprogramowanie, które w oryginałach warte jest czasem kilkadziesiąt tysięcy to raz. A dwa - ostatnio bardzo często kontroluje się "te rzeczy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszcie o konfiguracjach z Athlonami bo 100% kompów w firmie pracuje na procach Intela:( więc szefo chce żeby dalej kupować procki tej firmy bo niby wszystkie aplikacje robione są pod Intela.Próbowałem wytłumaczyć,że to mit przeszłości ale on zdania nie zmieni i już.

Zastosowanie do prac biurowych i sieciowych prockow Intela jest racjonalnie uzasadnione - kiedys jush to opisywalem (mi np Athlon XP z uwagi na pewne odmienne traktowanie zmiennych liczbowych porobil ostra kaszanke w bazach Progress'a - nie jest to moje zdanie a zdanie kilku naprawde niezlych serwisantow z Compaq'a i administratorow sieciowych jednego z ministerstw, pod ktore syf w ktorym pracuje podlega).

A jeśli chodzi o wydajna stacje robocza to zawsze bierz pod uwage narzut sieciowy przesylu danych. Jesli wasza siec zbudowana jest na HUB'ach i w dodatku ma 10 Mbit'ow to mozesh bog wie co kupic i tak nic sie nie zmieni w stosunku do lowendowej jednostki, ktora mozesz kupic za 1000 zlotych bez oprogramowania.

Co do sprzetu:

Na ten prostszy komputerek zastanow sie na plyta ASRock'a - w sumie ASRock to to samo co Asus. Plyta ma na pokladzie dzwiek, grafe, lan i do zastosowan biurowych w zupelnosci styka. Plytki ma w sprzedazy komputronik i sa ta nawet dobrze opisane. A reszta osprzetu wg. uznania - Celinka 1700, 256 ram, dysk osobiscie polecam Baraccude7.

A co do drugiego sprzetu to sprecyzuj co to za dane. Jesli bedzie sluzyl do obrobki graficznej to warto zastanowic sie nad karta, ale i tak kupilbym max Ati 7000 - w koncu jednostka to nie bedzie stacja graficzna. Tak czy inaczej zainwestuj w dobry dysk i ram - duzo i szybko. I przede wszystkim dobra platforme ... RAID bardzo wskazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę,że mam ziomala pracującego w jakimś urzędzie(czyżby UP) Nieźle :)

Sieć - Fastethernet zbudowany na bazie przełączników 3COM 3300 w ilości 4szt.

Więc precyzuje dane.

Komp będzie służył do obróbki danych osobowych które często obrabiamy w Excelu (rzędu 100 tyś rekordów i więcej).Wiem tyle,że ramu trzeba dużo, 1 GB to chyba standart ale nie wiem jakie wziąć:Kingstony czy jakieś inne o podobnych parametrach pracy. Z twardzielem mam mały dylemat bo osobiście kupiłbym Caviara SE bo do Seagate`a nie mam przekonania-zajechałem już 3 dyski a i u kumpli sporo padło.Co do procka to mam pewne typy np.P4 2,6HT lub 2,8HT na magistrali 800 Mhz, no chyba,że polecasz coś innego.Największy ból głowy mam z platformą-kompletnie nie wiem jakie mobo z RAIDem są najwydajniejsze.

Aha-oprogramowanie (XP Prof,Norton AV itd.) jest, więc to sianko to czysta kasa na sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widzę,że mam ziomala pracującego w jakimś urzędzie(czyżby UP)  Nieźle  :)

Sieć - Fastethernet zbudowany na bazie przełączników 3COM 3300 w ilości 4szt.

Więc precyzuje dane.

Komp będzie służył do obróbki danych osobowych które często obrabiamy w Excelu (rzędu 100 tyś rekordów i więcej).Wiem tyle,że ramu trzeba dużo, 1 GB to chyba standart ale nie wiem jakie wziąć:Kingstony czy jakieś inne o podobnych parametrach pracy. Z twardzielem mam mały dylemat bo osobiście kupiłbym Caviara SE bo do Seagate`a nie mam przekonania-zajechałem już 3 dyski a i u kumpli sporo padło.Co do procka to mam pewne typy np.P4 2,6HT lub 2,8HT na magistrali 800 Mhz, no chyba,że polecasz coś innego.Największy ból głowy mam z platformą-kompletnie nie wiem jakie mobo z RAIDem  są najwydajniejsze.

Aha-oprogramowanie (XP Prof,Norton AV itd.) jest, więc to sianko to czysta kasa na sprzęt.

1. dokladnie w takim syfie pracuje :(

2. 100.000 rekordów w excelu ?!? z tego co mi wiadomo to ilość kolumn w excelu wynosci 65536 i tyle mozna obrobic ... ja osobiscie robie to na Celince 900 na marnej plycie z marnym ramem i jeszcze marniejszym dyskiem :(

3. sluzbowego kompa potraktuj podlog parametrow firmowych ... raczej bez krecenia ... jesli chodzi o pamieci to pojedz na jakies cosik lepszego nish kingstone np. corsair ... a co do plyt ... ja osobiscie jestem za MSI ale Abit ostatnio robi niezle plytki ... tak samo Asus (chociash ten to jedzie na renomie od roq), Soltek i paru jeszcze innych ... jak najdalej od plyt marnych producentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do tematu. do kompa numer jeden, proponuje mobo asus p4p800, badz abit is7, czyli oparte o chipset i865. wersji jest sporo, ciebie interesowaly by oparte na i865PE, niekoniecznie deluxe bo niektore wodotryski sa zbede. Sam obadaj rozne wersje.

Asus moim zdaniem jest rozwiazaniem bardziej pewnym. Dla siebie bralbym pewnie abit bo swietnie sie kreci, ale tego podobno nie potrzebujesz.

Asus P4P800 i865PE S478 GL/S-ATA/SOUND

Intel 865PE Chip Springdale / S-ATA RAID800/533/400 MHZ FSB / Gigabit-LAN /USB 26 Kanal Sound / PC 400/333/266 non ECC Dual Channel DDR-400

Procka (a raczej jego taktowanie) wybierz pod koniec, zeby dobic do tych 5k.

Grafa - 9100 64mb swietny wybor, proponuje np sapphire, dobra jakosc, ale niektore inne tez moga byc dobre

Pamiec - 2x 512mb, 400ddr, wez co tanie, ale firmowe.

Dysk - nie wiem wypadlem z tematu ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...