Skocz do zawartości
pepeustrzyki89

Zestaw komputerowy do 3700 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Kwota 3600-3700 zł.

MUSI TO BYĆ KUPIONE W SKLEPIE Z RATAMI . SKLEP MA ZŁOŻYĆ ZESTAW Z ZAKUPIONYCH U NIEGO CZĘŚCI!

Wszystko nowe, kupowany będzie w PL , Znane i cenione sklepy internetowe/stacjonarne z opcją wysyłki.

Wymagania:

System : BEZ SYSTEMU OPERACYJNEGO

Procesor: Intel

Płyta główna: chipset p lub z

Pamięć ram : 8 GB ( najszybsze taktowanie ) min. 1600MHz

Karta graficzna : Najwydajniejsza możliwa

Dysk twardy: Minimum 1 TB Sata III 7200rpm ( nie wiem czy lepszy nie będzie 2x1TB Sata II 7200 rmp)

Obudowa: Obojętne. W miarę tania i dobrze wentylowana. Najlepiej bez bocznego przeżroczystego okienka. Ewentualnie z okienkiem lecz bez zbędnych oświetleń diodami LED

Zasilacz : Może być modularny ale nie musi. Odpowiedni do zestawu.

Chłodzenie procesora : Mugen2 lub podobny wydajnościowo/jakościowo/cenowo.

Monitor: 24" lub 22" LED. Może być IPS. Wolałbym 24 , jeżeli 22 będzie miał lepsze parametry to może być.

Klawiatura + myszka :Bezprzewodowa .Zestaw. Nie musi być gamingowy.Może być typowo biurowy ale dobrej jakości. Myszka ma mieć możliwość przewijania na boki.

Kamerka web : tania , sporadycznie używana , tylko do skype, najmniej istotna w zestawie.

Napęd : Nagrywarka Multi Dvd/CD z Light Scribe

Czytnik kart : Jak wystarczy pieniędzy może być, ale nie musi

Użytkowanie:

Wszystko . Od filmów w Full HD do gry.

Od programowania po podstawy Blendera i Photoshopa i podstawową obróbkę filmów. STUDIA INFORMATYCZNE

Gry nie muszą być na full detale. Żadko gram. Heroes of might and magic V na full detale chciałbym zagrać.

Żadko będzie podkręcany za 3-4 lata wymienię procesor na najlepszy pod podstawkę. kupię lepszą kartę i SSD , drugi monitor.

Edytowane przez pepeustrzyki89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz ile możesz przeznaczyć na samą jednostkę centralną, bo wymagania masz spore. Od razu zakładasz, że lepszym procesorem będzie jakiś Intel. W kwestii chipsetu nie wiem, o co dokładnie Ci chodzi. Napisz, czy szybsze taktowanie pamięci w ogóle się przyda, gdyż zazwyczaj nie ma różnicy między 1333MHz CL9 a kilka razy droższymi 2133MHz CL7. W obróbce grafiki czy grach także nie ma to znaczenia. Dyski twarde na SATA III w ogóle nie różnią się pod względem szybkości od dysków na SATA II. Zwykły chwyt marketingowy. Drogie i mało opłacalne chłodzenie procesora jak Mugen 2 również jest bez sensu.

Edytowane przez BlackMachine
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz ile możesz przeznaczyć na samą jednostkę centralną, bo wymagania masz spore. Od razu zakładasz, że lepszym procesorem będzie jakiś Intel. W kwestii chipsetu nie wiem, o co dokładnie Ci chodzi. Napisz, czy szybsze taktowanie pamięci w ogóle się przyda, gdyż zazwyczaj nie ma różnicy między 1333MHz CL9 a kilka razy droższymi 2133MHz CL7. W obróbce grafiki czy grach także nie ma to znaczenia. Dyski twarde na SATA III w ogóle nie różnią się pod względem szybkości od dysków na SATA II. Zwykły chwyt marketingowy. Drogie i mało opłacalne chłodzenie procesora jak Mugen 2 również jest bez sensu.

Chipset P67 lub z68.

Jeżeli chodzi o RAM to zastanawiałem się 1333 czy 1600. Wyższe taktowanie jest zbyt drogie obecnie przy stosowaniu 8 gb.

Nad SATA się zastanawiam ponieważ w przyszłości dojdzie SSD.

HDD może być 1 TB 7200 rpm SATA II lub III.Jeżeli nie ma różnicy w cenie to SATA III.

Chciałbym jakieś lepsze chłodzenie niż BOX które jest głośne.

Myślałem nad Iiyama LCD E2271HDS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław lub Iiyama LCD X2472HD-B1 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław . więc REALNIE PRZY TYCH MONITORACH JEDNOSTKA 3000 zł.

Ale jak zaproponujecie lepszy monitor za niższą cenę to więcej z tych 3700 pójdzie na jednostkę.

Monitor jest dla mnie ważny bo spędzam przy nim z 12 h dziennie.

Graczem jakimś wielkim nie jestem. Zadowolę się średnimi detalami. HoMM VI na Full detale tak naprawdę mi zależy.

No i podstawy renderingu w Blenderze na studia.

W UZASADNIONYM PRZYPADKU MOGĘ WYDAĆ 3900 zł NA WSZYSTKO. ALE TO WTEDY GDY KONFIGURACJA BĘDZIE SIĘ RÓŻNIŁA NA PLUS WYDAJNOŚCI.

MOGĘ WYDAĆ TE 3900 bo tyle mam przeznaczone na http://www.x-kom.pl/p/71192-notebook-laptop-17,3-dell-xps-l702x-i7-2630qm-8gb-500-dvd-rw-1080p.html lecz szukam dla niego alternatywy w postaci PC

Edytowane przez pepeustrzyki89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta na P67 ( np. Asrock P67 Pro3 ) + I5 2500K , do tego Zalman CNPS10X Performa .

Dysk SATA II np. Samsung F3 lub WD Black , tańsze niż dyski SATA III .

Ram to bierz nasze polskie Goodramu 2x4 GB DDR3 1333 mhz CL9 .

Karta - HD6850 powinien wystarczyć .

Skoro sprzęt za 3 000 zł to proponuję coś takiego :

I5 2500K - 849 zł

Zalman CNPS10X Performa - 135

Asrock P67 Pro3 - 401 zł

Goodram DDR3 2x4GB 1 333 mhz CL9 - 172 zł

Asus HD6850 1GB DirectCu V2 - 612 zł

Samsung F3 1TB - 211 zł

Samsung nagrywarka DVD SH-222AB - 82 zł

Sillentium PC Gladius 800 - 211

XFX Core 450W - 209 zł

Razem : 2 882 zł , ceny z techplanet.pl , sprzęt złożą ci za 1 zł , raty także możliwe .

Mieszkasz gdzieś w mieście w którym jest oddział Proline ?

Bo ten pierwszy monitor co podałeś jest w Proline ponad 50 zł tańszy niż w techplanet.pl , drugi tam samo .

Klawiaturę i mysz niech inny doradzą .

Do do alternatyw Lapka , to plusem zestawu powyżej jest większa wydajność , minusem mobilność - choć ten Dell mistrzem mobilności też nie jest .

Edytowane przez reyden
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie kupowanie teraz kompa nie jest najlepszym momentem. Widać ceny idą w górę wraz z dolarem. Tyle samo to ja płaciłem 6 miesięcy temu za i5 2500K.

Ale skoro to musi być INTEL to radzę się spieszyć, albo jednak zastanowić się nad AMD i nowymi buldożerami. Tyle ,że mimo wszystko będziesz musiał poczekać na rzetelne testy. A najlepiej aż ktoś tu na forum kupi i opisze ich możliwości. Szczególnie w przypadku programowania i obróbki filmów. Zawsze się twierdziło, że Intel w tej dziedzinie lepiej wypada, ale no właśnie. Przekonamy się jak wyjdą Buldożery do masowej sprzedaży. I daj sobie spokój z droższym ramem. To nie te czasy gdzie różnice w taktowaniu przekładają się na wyższą wydajność. Po prostu pamięci już osiągnęły tak prędkość, gdzie większość aplikacji, nie mówiąc już o grach, nie reaguje na większą przepustowość pamięci RAM. Szybki SSD pod system i5 2500K @ 4.5 + 6850 i powinno starczyć spokojnie do Twoich zastosowań. Na upartego można pomyśleć nad Nvidia i Cuda w przypadku obróbki Video. Ale to też w sumie marketingowa papka. Osobiście gdybym teraz miał kupować sprzęt to na pewno bym zaczekał co najmniej do Końca października i co AMD pokaże. Może Intel coś obniży (chociaż wątpię).

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi