Skocz do zawartości
Blovesx

Wentylator, Radiator.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy do zakupu tego wiatraczka: Fractal Design Silent Series Fan 50mm [FD-FAN-50] - 25zł : Esc.pl trzeba dokupić jakąś taśmę, pastę, czy wystarczy tylko skręcić?

Również jestem ciekawy różnicy pomiędzy tymi radiatorami: Thermalright HR-05 IFX a Thermalright HR-05 IFX SLI.

Dziękuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wentylatorka nie trzeba pasty, czy taśmy. Wystarczy go przykręcić lub przyczepić haczykami. Trzeba wiedzieć gdzie się go chce przymocować i zastosować odpowiednia opcję.

Chcesz ten wentylator na HR-05? On potrafi przyjąć wentylator 80mm i zdecydowanie powinno się stosować jak największy wentylator.

Różnica pomiędzy tymi HR-05? Wersję Sli można stosować gdy na chipset stoi na linii karty graficznej, do wersji non-sli trzeba mieć czyste pole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator zostanie przykręcony w specjalne miejsce do tego przeznaczone na płycie Sabertooth.

A co do radiatora to myślę że wybiorę SLI bo karta graf. idzie po całej długości płyty a wejście na radiator jak się nie mylę znajduje się z boku? Co do wentylatora na radiator to jeszcze zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz mi powiedzieć że wpisując IFX/ IFX SLi nie widzisz różnicy? Matko, córko i teściowo.

Co do Sabertooth zastanawiam się po co chcesz wsadzać małego wyjca na radiator z mostka... Generalnie po co w ogóle ingerować w chłodzenie tej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz - mi się raczej wydaje, że tu mowa o Sabertooth P67, która ma tego całego "armora". Pomiędzy gniazdem procka a PCIex masz miejsce na wentylator 50mm, który ma przedmuchiwać powietrze pod pancerzem, chłodząc w ten sposób PCB.

Ale, jeżeli ma się choć przyzwoitą wentylację obudowy, nie ma sensu kupować ani wentylatora na armor, ani innego chłodzenia na mostek, jeśli nie bawi się w mocne OC. Tak więc lepiej odpuścić takie manewry, zwłaszcza że przy tym drugim stracisz gwarę na płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi