htw Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Witam Pytanie krótkie, czym się różnią w teorii i w praktyce te dwie matryce ? na co można ponarzekać a co pochwalić :) Myślę nad kupnem U2412M albo U2312HM i rodzi się pytanie czy warto dopłacać 200 zł do większego z matrycą E-IPS. Zastosowanie, internet, film czasem Photoshop, rzadko gram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Wikipedia: TFT LCD to wyświetlacz sterowany cienkowarstwowymi tranzystorami o aktywnej matrycy, pozwalający na uzyskanie obrazów o najwyższej jakości w monitorach komputerowych, głównie w notebookach.Wszystkie obecnie dostępne matrycę są aktywne (TFT)- pasywnych matryc (DSTN) się już nie produkuje. Przy pasywnych matrycach nie da się osiągnąć wysokich rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Przy pasywnych matrycach nie da się osiągnąć wysokich rozdzielczości. Jeśli to z wikipedii to jest raczej ... błąd. Matryce pasywne odeszły do lamusa bo były po prostu diabelnie wolne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 czyli U2412M oraz U2312HM są na tych samych matrycach .. ? jeśli tak to x-kom coś namieszał ... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 czyli U2412M oraz U2312HM są na tych samych matrycach .. ? jeśli tak to x-kom coś namieszał ... ? Oba są na IPS i nie ma się co rozwodzić (zdaje się eIPS). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Jeśli to z wikipedii to jest raczej ... błąd. Matryce pasywne odeszły do lamusa bo były po prostu diabelnie wolne. To akurat informacja z elektrody: Matryca:TFT,DSTN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
USB Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 U2412M to proporcje 16:10, a U2312HM to proporcje 16:9. Cena tego pierwszego zapewne jest zawyżona z racji tego, że coraz mniej produkuje się monitorów w takich proporcjach. Zależy do czego potrzebujesz monitora... Ja mam 23" 1920x1080 i dla mnie jest wystarczająco, ale niektórzy preferują więcej pikseli w pionie i wybiorą 24". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Cena na poziomie tysiaka za u2412 to bardzo dobra cena jak za taki monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zombie Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Oba mają matrycę opartą o tą samą technologię - różnią się tylko rozmiarem U2412HM to 24" 16:10 1920x1200px, U2312HM to 23" 16:9 1920x1080px - matryce zresztą od LG. Do zastosowań jakie podałeś oba w zupełności wystarczą, chyba że jako Photoshop uznajesz zarobkową pracę nad grafiką. Jako dość świeży użytkownik większego z tych monitorków mogę stwierdzić, że jak dotąd sprzęt sprawuje się bardzo dobrze w typowym domowym użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 zamówilem 24 :-) zobaczymy co to będzie, do tej pory nawet nie będę mówił co miałem ale doprowadzało mnie to do wybitnej irytacji i musiałem grzyba wywalić dlatego podejrzewam że będę zachwycony :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...