Skocz do zawartości
htw

TFT IPS vs E-IPS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie krótkie, czym się różnią w teorii i w praktyce te dwie matryce ? na co można ponarzekać a co pochwalić :)

Myślę nad kupnem U2412M albo U2312HM i rodzi się pytanie czy warto dopłacać 200 zł do większego z matrycą E-IPS.

Zastosowanie, internet, film czasem Photoshop, rzadko gram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wikipedia:

TFT LCD to wyświetlacz sterowany cienkowarstwowymi tranzystorami o aktywnej matrycy, pozwalający na uzyskanie obrazów o najwyższej jakości w monitorach komputerowych, głównie w notebookach.

Wszystkie obecnie dostępne matrycę są aktywne (TFT)- pasywnych matryc (DSTN) się już nie produkuje. Przy pasywnych matrycach nie da się osiągnąć wysokich rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U2412M to proporcje 16:10, a U2312HM to proporcje 16:9. Cena tego pierwszego zapewne jest zawyżona z racji tego, że coraz mniej produkuje się monitorów w takich proporcjach.

Zależy do czego potrzebujesz monitora... Ja mam 23" 1920x1080 i dla mnie jest wystarczająco, ale niektórzy preferują więcej pikseli w pionie i wybiorą 24".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba mają matrycę opartą o tą samą technologię - różnią się tylko rozmiarem U2412HM to 24" 16:10 1920x1200px, U2312HM to 23" 16:9 1920x1080px - matryce zresztą od LG. Do zastosowań jakie podałeś oba w zupełności wystarczą, chyba że jako Photoshop uznajesz zarobkową pracę nad grafiką.

Jako dość świeży użytkownik większego z tych monitorków mogę stwierdzić, że jak dotąd sprzęt sprawuje się bardzo dobrze w typowym domowym użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamówilem 24 :-) zobaczymy co to będzie, do tej pory nawet nie będę mówił co miałem ale doprowadzało mnie to do wybitnej irytacji i musiałem grzyba wywalić dlatego podejrzewam że będę zachwycony :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi