Castor Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Niedawno zakupiłem kompa i tak sobie sprawdzam poszczególne podzespoły. W dysku mam aktywne UDMA Mode 5 a niby supported jest Mode 6. Jak to zmienić. Scrn z HD Tune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 AHCI włączone ? (bez tego też tak mam) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 Żebym ja wiedział jak to włączyć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2011 No w biosie czy jak to się tam teraz zwie UEFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 (edytowane) Po co kupiłeś ten dysk, nikt cie nie ostrzegł że słyszalnie chrobocze w czasie pracy? Miałem (mam) tak samo. Supported DMA 6, Acive 5. Żeby móc włączyć AHCI musisz zmienić jedną wartość w rejestrze: "1. Otwórz regedit, przejdź do HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci i zmień wartość "Start" z 1 na 0. 2. Zrestartuj komputer i wejdź do ustawień UEFI. 3. Przestaw kontroler na tryb AHCI. 4. Uruchom Windows, poczekaj aż zainstaluje się sterownik AHCI Microsoftu. 5. Zrestartuj komputer. 6. Jeżeli chcesz możesz zainstalować Intel Rapid Storage, który doda centrum zarządzania (opcja) i własny zoptymalizowany sterownik AHCI." U siebie uaktywniłem tryb AHCI ale tylko z DMA 5, mieszałem sterownikami i na nic (zostawiłem ostatnie intela), wydajność jakoś widocznie nie wzrosła ale zostawiłem tak jak jest. Edytowane 27 Września 2011 przez ::snoopy:: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 U mnie w "Start" występuje wartość 3. Zmienić pomimo tego? W temacie który założyłem, gdy składałem zestaw nikt nie pisał że to zły dysk. A testów jakoś odnośnie dysków nie przeglądałem, jedynie pobieżnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Ja mam również udma5 lecz mi to nie przeszkadza bo mój bidny seagate wyciska jedyne 80mb transferu więc nawet tego udma5 nie wykorzystuje, najprościej włączyć AHCI przełączając dysk na kontroler jmicrona zainstalowanie sterów AHCI i powrót na kontroler ICH bo ta zabawa z rejestrami może się źle skończyć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2011 Ja mam również udma5 lecz mi to nie przeszkadza bo mój bidny seagate wyciska jedyne 80mb transferu więc nawet tego udma5 nie wykorzystuje, najprościej włączyć AHCI przełączając dysk na kontroler jmicrona zainstalowanie sterów AHCI i powrót na kontroler ICH bo ta zabawa z rejestrami może się źle skończyć :wink: A mógłbyś krok po kroku napisać jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 po pierwsze musisz podpiąć dysk pod jmicrona czyli u ciebie raczej niebieskie sata potem w biosie ustawiasz AHCI i normalnie logujesz system, tam powinien rozpoznać zmiany i zainstalować stery do AHCI jeśli to zrobi co rozpoznasz w menadżerze urządzeń, wracasz na sata białe i już, ewentualnie możesz dopieścić jakimiś sterami intelowskimi do AHCI plus takiego rozwiązania jest taki że wiesz na bank że stery są poprawnie zainstalowane i nie masz suprajsa w postaci bluscreenu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 po pierwsze musisz podpiąć dysk pod jmicrona czyli u ciebie raczej niebieskie sata potem w biosie ustawiasz AHCI i normalnie logujesz system, tam powinien rozpoznać zmiany i zainstalować stery do AHCI jeśli to zrobi co rozpoznasz w menadżerze urządzeń, wracasz na sata białe i już, ewentualnie możesz dopieścić jakimiś sterami intelowskimi do AHCI plus takiego rozwiązania jest taki że wiesz na bank że stery są poprawnie zainstalowane i nie masz suprajsa w postaci bluscreenu :) Dysk odkąd złożyłem kompa był podpięty do sata2, innej opcji nie ma. W biosie gdy ustawię AHCI to przy ładowaniu logo windowsa restartuje się komp. Any ideas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Jeśli zmieniasz tryb bez triku ze sterami, bądź takim jak ja napisałem to system ci nie bujnie, zrób jak piszę i powinno działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Ale mam w sata niebieskie wpięty dysk i jak ustawiam ahci to sie nei laduje windows;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 zwróć uwagę że w biosie możesz mieć możliwość ustawienia w dwóch miejscach AHCI dla intela i dla jmicrona, więc może zmieniłeś ten tryb w złym miejscu, nie powiem ci w którym bo nie ma instrukcji dla twojej płyty, poszperaj w biosie i książeczce płyty może akurat o to chodzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Sprawdziłem w instrukcji o co chodzi z tym ahci i jak włączyć. Okazuję się, iż jeżeli mam dysk z NCQ (a na to wygląda) to przed instalacją systemu należy ustawić AHCI w biosie. Sprawdziłem różne konfiguracje w biosie i system nie startuje w żadnym wypadku z AHCI, tylko na IDE działa. I co pozostaje jedynie reinstall systemu?:E Edytowane 2 Października 2011 przez Castor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...