Skocz do zawartości
m4zd4

Chłodzenie na mostek północny

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek moja konfiguracja:

Gigabyte GA-870A-UD3

AMD Phenom II X4 Black Edition 955

Gigabyte ATI Radeon HD 5670 1GB GDDR5/128 bit

2xGoodram DDR3 2GB 1333MHz CL9

HDD Seagate ST316812A 160 GB

HDD WD1002FaEX 1TB

HDD WD15EARS 1,5TB

SB X-Fi Platinum

TechniSat DVB-PC TV Star

Zasilacz HuntKey HK-350AP

Od jakiegoś miesiąca-dwóch komputer zawiesza mi się. Po oględzinach wychodzi, że to wina strasznie grzejącego się mostka północnego. Ściągnąłem radiator, usunąłem starą, zeschniętą pastę i nałożyłem nową Arctic Silver 5. Jednak nic to nie pomogło i nadal komp staje kiedy mu się chce.

Dodam jeszcze, że mam w obudowie 4 dodatkowe wentylatory, ale wychodzi na to, że nic to nie daje. Jest może jakaś lepsza metoda chłodzenia mostka północnego niż oryginalny radiator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyczyłem od kumpla zasilacz OCZ 500W i nadal temperatura NB jest wysoka - radiator ma ok 60 stopni w idle (w everescie nie chce pokazać mi temperatury, natomiast w biosie o ile to jest "current system temperature" wyświetla 32 stopnie...). Kondensatory na płycie nie wyglądają na spuchnięte, także to chyba nie w tym problem.

NB Voltage było na poziomie "normal" i pokazywało 1.1V, ale na wszelki wypadek zmieniłem ręcznie na minimum, czyli tyle co było 1.1V

Tutaj fota co i jak mam ustawione:

Dołączona grafika

A tutaj temperatury i napięcia:

Dołączona grafika

Vmem to jest do ram tak? Nigdy nie bawiłem się w zmienianie napięcia w biosie, więc nie wiem co to znaczy "za niskie Vmem" i jaki poziom powinien mieć ;)

Już prawie się zdecydowałem na HR-05 IFX lub SLI, ale na stronie thermalright nie ma wymienionej mojej płyty głównej jako kompatybilnej, także nie wiem czy będzie pasować.

Edytowane przez m4zd4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem zapytać, czy tą temperaturę sprawdzałeś programem czy przez dotyk palcem radiatora ?, druga sprawa to zwiększ "CPU Warning Temperature" na ~80st, bo 60 to zbyt niska wartość., a procesor wytrzyma więcej.

Wrzuć jeszcze zrzut ze SMART-a obu dysków, mozesz uzyć do tego programu Crystal Disk Info.

Vmem (Voltage memory) to inaczej napięcie pamięci RAM, u ciebie to wartość "DRAM Voltage Control" i tak jak napisał Klaus ustaw wartość na 1.65V bo tyle powinny mieć Twoje pamięci. Zbyt niska wartość będzie powodować niestabilność systemu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pamięci dałem 1.64V (mam albo 1.64V albo 1.66V). Temperatura nic nie spadła, ale do tej pory komp jeszcze się nie zawiesił.

Programy coś nie chcą mi pokazać temperatury, więc sprawdzam miernikiem przykładając czujnik do radiatora :oops:

Screen ze SMART-a:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi