m4zd4 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Na początek moja konfiguracja: Gigabyte GA-870A-UD3 AMD Phenom II X4 Black Edition 955 Gigabyte ATI Radeon HD 5670 1GB GDDR5/128 bit 2xGoodram DDR3 2GB 1333MHz CL9 HDD Seagate ST316812A 160 GB HDD WD1002FaEX 1TB HDD WD15EARS 1,5TB SB X-Fi Platinum TechniSat DVB-PC TV Star Zasilacz HuntKey HK-350AP Od jakiegoś miesiąca-dwóch komputer zawiesza mi się. Po oględzinach wychodzi, że to wina strasznie grzejącego się mostka północnego. Ściągnąłem radiator, usunąłem starą, zeschniętą pastę i nałożyłem nową Arctic Silver 5. Jednak nic to nie pomogło i nadal komp staje kiedy mu się chce. Dodam jeszcze, że mam w obudowie 4 dodatkowe wentylatory, ale wychodzi na to, że nic to nie daje. Jest może jakaś lepsza metoda chłodzenia mostka północnego niż oryginalny radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 (edytowane) Obniżenie NB Voltage. HR-05 IFX, HR-05 IFX SLI. Tańsza opcja http://www.proline.pl/?p=CNK+CHIPCHILLA Przyczyną niestabilności może być np za niskie Vmem. Edytowane 28 Września 2011 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 Ja bym tutaj obstawiał padający zasilacz, który przekazuje za wysokie napięcie oraz spuchnięte kondensatory na płycie. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4zd4 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Pożyczyłem od kumpla zasilacz OCZ 500W i nadal temperatura NB jest wysoka - radiator ma ok 60 stopni w idle (w everescie nie chce pokazać mi temperatury, natomiast w biosie o ile to jest "current system temperature" wyświetla 32 stopnie...). Kondensatory na płycie nie wyglądają na spuchnięte, także to chyba nie w tym problem. NB Voltage było na poziomie "normal" i pokazywało 1.1V, ale na wszelki wypadek zmieniłem ręcznie na minimum, czyli tyle co było 1.1V Tutaj fota co i jak mam ustawione: A tutaj temperatury i napięcia: Vmem to jest do ram tak? Nigdy nie bawiłem się w zmienianie napięcia w biosie, więc nie wiem co to znaczy "za niskie Vmem" i jaki poziom powinien mieć ;) Już prawie się zdecydowałem na HR-05 IFX lub SLI, ale na stronie thermalright nie ma wymienionej mojej płyty głównej jako kompatybilnej, także nie wiem czy będzie pasować. Edytowane 29 Września 2011 przez m4zd4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Na pamięci daj 1,65V 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Zapomniałem zapytać, czy tą temperaturę sprawdzałeś programem czy przez dotyk palcem radiatora ?, druga sprawa to zwiększ "CPU Warning Temperature" na ~80st, bo 60 to zbyt niska wartość., a procesor wytrzyma więcej. Wrzuć jeszcze zrzut ze SMART-a obu dysków, mozesz uzyć do tego programu Crystal Disk Info. Vmem (Voltage memory) to inaczej napięcie pamięci RAM, u ciebie to wartość "DRAM Voltage Control" i tak jak napisał Klaus ustaw wartość na 1.65V bo tyle powinny mieć Twoje pamięci. Zbyt niska wartość będzie powodować niestabilność systemu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4zd4 Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Na pamięci dałem 1.64V (mam albo 1.64V albo 1.66V). Temperatura nic nie spadła, ale do tej pory komp jeszcze się nie zawiesił. Programy coś nie chcą mi pokazać temperatury, więc sprawdzam miernikiem przykładając czujnik do radiatora :oops: Screen ze SMART-a: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...