snajpa Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Na wstępie witam wszystkich forumowiczów;] Składam sobie nowego kompa, ale wypadłem z obiegu na parę latek:P i tu proszę obecnych ludzi na czasie o ocenę tego co zebrałem przy pomocy kilku zawalonych nocek z google i innymi źródłami;p Sprzęt ma służyć do grania w mniej więcej 3 gry i filmów (hd etc)i ma posłużyć gdzieś z 5 lat chyba ze wcześniej wyjdzie diablo 4 i będzie trzeba nowy sprzęt xD Gry: d3, homm6 i taki jeden staroć sprzed chyba 8 lat:P No to przejdźmy do konkretów: Procesor: Intel Core i5-2500k Płyta główna: Asus P8P67 Rev.3.0 Pamięć: GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Play Karta graficzna: Asus GeForce GTX 560 DCII TOP 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI [ENGTX560 DCII TOP/2DI/1GD5] Napęd: Samsung SH-S223C SATA Zasilacz: OCZ StealthXStream2 600W Cooler: Xigmatek Gaia SD1283 Obudowa: Aerocool VS-9 okno Monitor: Iiyama ProLite E2473HDS Monitor ma jeszcze służyć tymczasowo za panel do ps3 z netu słychać, że całkiem spoko jest ale to się okaże po waszych wypowiedziach:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Moglbys dorzucic 80 zeta do P8P67 Pro - bedzie miala SLI i sieciowke na Intelu zamiast Realteka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Ile możesz przeznaczyć na jednostkę centralną? Sporo rzeczy przydałoby się zmienić. Płyta praktycznie niczym się nie różni od AsRocka P67 PRO3 B3 poza logiem Asusa i wyższą ceną. Pamięci też są nieopłacalne do gier. Nie inaczej ze słabą kartą graficzną, w dodatku mocno wykręconą przez producenta, co dodatkowo podnosi jej cenę. Zasilacz o krótkich kablach i przeciętnej elektronice również jest średnim wyborem. Na Xigmateku raczej nie podkręcisz mocno procesora (chyba, że trafi Ci się jakaś dobra sztuka, ale obecnie to mało prawdopodobne), z kolei kiepska obudowa o blasze cienkiej jak papier i przeciętnymi możliwościami chłodzenia podzespołów również nie należy do najlepszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Proc OK . Płyta , ram i karta do zmiany . Płyta - Asrock P67 Pro 3 - 395 zł Ram - Goodram 2x4GB DDr3 1 333 mhz CL9 - 177 zł Karta - HD6870 albo dołożyć do HD6950/GTX560 Ti . Zasilacz też do zmiany - OCZ ZS 550 W wystarczy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajpa Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Jak widać ilu ludzi na świecie tyle opini :P Co do asroka to wybrałem zestaw za 2700zł z zestawów wrześniowych na purepc i koleś, który miał mi to zamawiać stwierdził, że większego badziewia znaleźć nie mogłem. Zabrałem się do roboty i wyszukałem to, bo według niego to: asus, patriot, corsair, ocz i coś tam jeszcze to jedyne markowe podzespoły :P Ja osobiście od zawsze miałem asusa, ale teraz chciałem "przyoszczędzić" i wybrałem assroka ale wyszło inaczej. Co do chłodzenia to gdzieś tam wyczytałem ze box od i5 wyje strasznie wiec poszukałem to co było na pure:P Sli prawdopodobnie nigdy nie użyje wiec po co mi to? Bude wybrałem taka bo mi się spodobała a, że badziewie to się od Was dowiaduje:P Goodrama już miałem, w sumie dalej mam i tym tropem wybrałem tego. Myśląc, że to play to ram dla graczy :D Co do grafy jestem nastawiony na nvidie, bo od bardzo wielu osób słyszę, że radki ostatnio kiepskie produkują. Sprzęt nie będzie kręcony chyba, że za 4 lata będzie ledwo chodził;] Na całość mam 3000zł netto - brutto jakieś 3600zł. Monitor rozumiem, że może być? Jak tak to według esc.pl kosztuje 800zł br to na puchę bez hdd zostaję mniej więcej 2800zł br. Jestem otwarty na propozycje i od razu mówię na koparkę od amd nie mogę czekać bo obecnego sprzętu już nie ma i jadę na pożyczonym lapku a wiecznie nie mogę go trzymać ;] Pzdr. Edytowane 29 Września 2011 przez snajpa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajpa Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Nastąpiły pewne zmiany. Sprzęt nie będzie już kupowany na firmę wiec kasa na niego przeznaczona jest trochę mniejsza... Mam mniej więcej 3000zł i jutro kupuje ten monitorek co wyżej podałem wiec zostanie +/- 2200zł na budkę bez hdd. jestes otwarty na propozycje ale jak widac sterotypy nadal funkcjonują [skreslasz radki i asrocka] i o co biega z tym czekaniem? buldożer? Co do obudowy to warto brać taka co sie podoba [w końcu nie zawsze idzie ją schowac gdzieś w kącie] ale też warto zwrocic uwage czy jest przewiewna żeby potem uniknąc przeróbek i grzebania w niej ;) niestety tu kompromis jest potrzebny a jak wiadomo on kosztuje ;) A więc Tesel temat asroka jak najbardziej jest otwarty, co do radka to nie wiem - jak mówiłem źle słyszałem na temat radków ostatnio ale może coś się zmieniło w tym temacie( słyszałem głównie txt tego typu: radek do oc piękna sprawa a do grania już gorzej - tak w skrócie słyszałem kilka miesięcy temu.) Co do budy to kurde ja tak mam, że jak mi się coś spodoba to już koniec. Jak będzie z nią lipa to młotek w rękę i będzie moding :D Chyba, że coś mi innego wpadnie w oko albo moja kobieta wybierze jakąś inna wtedy nie ma już sprzeciwów xD Tak z grubsza się bawiłem w esc.pl i: Procesor: Intel Core i5-2400 Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 Pamięć: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 560 Golden Sample 1GB DDR5 Napęd: Samsung SH-S223C SATA Zasilacz: OCZ ZS 550W 80+ 135mm Obudowa: Aerocool VS-9 Monitor: iiyama Prolite E2473HDS ( będzie kupiony oddzielnie) Wyszło 3286 - 800zł(monitor) = 2486zł lekko przekroczony budżet ale damy rade, Sugestie, propozycje śmiało pisać! Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Ten Asrock jak najbardziej może być - dobra i stabilna płyta , do tego tańsza niż konkurencja . W ogóle jakościowo Asrock się mocno podniósł . Procek OK , choć jak możesz to zdobądź skądś ~ 100 zł i kup I5 2500K , 2400 podkręcisz o jakieś 500 mhz , 2500K sporo więcej - 1+ Ghz . Karta średnia - lepsze wyjście to HD6850/HD6870 , HD6870 nie wiele droższy niż GTX560 . Buda średnia - jak na Aerocool to dosyć słaba , lepszy jest SilentiumPC Brutus 410 - do tego trochę tańszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajpa Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 @reyden dzięki za propozycje budy, ładna, fajnie w środku zrobiona. Wybrałem bt-310 bo nie ma tego odpustowego światła a 1 wentyl tez starczy ;] A te radki to można prosić jakieś konkretne modele? Mówisz 100zł do i5-2500k ale jak ja mówiłem, podkręcanie prawdopodobnie nie wchodzi w grę a te 500mhx w razie czego to tez sporo. Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 A te radki to można prosić jakieś konkretne modele? HD6870: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd6870-1gb-ddr5256bit-dvihdmimdp-pci-express,19700.html HD6950: http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/sapphire-ati-radeon-hd6950-1gb-ddr5256bit-dvi-ihdmimdp-pci-express,24325.html Obie karty są najlepszym wyborem w swoim przedziale cenowym, posiadają ciche chłodzenia i dobry stosunek ceny do wydajności. HD6870 jest wydajniejszy od GTX 560. Bierz więc HD6870 lub dopłać do HD6950. W jakim sklepie kupujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajpa Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Wybrałem tego HD6870. Według Techplanet.pl wyszło mi 3192zł za: Procesor: Intel Core i5-2400 Płyta główna: AsRock P67 PRO3 B3 Pamięć: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 Karta graficzna: Sapphire ATI Radeon HD6870 1GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express Napęd: Samsung SH-S223C SATA Zasilacz: OCZ ZS 550W 80+ 135mm Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 Monitor: iiyama Prolite E2473HDS Co do sklepu to im tańszy to lepszy ale w firmie krzak też kupować nie będę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 [*]Zasilacz: OCZ ZS 550W 80+ 135mm Ten zasilacz nie jest opłacalny w tej cenie. Dopłać 18 zł do XFX Core 550W, który jest pod wieloma względami lepszy od tego OCZa. Jeśli chodzi o sklepy, to sprawdź też ceny w morele.net / agito / proline. Może gdzieś wyjdzie taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snajpa Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Kurde to ja już sam nie wiem co mam wybrać:/ Obleciałem kilka sklepów: techplanet : 3192 morele : 3232,01 esc: : 3255 agito: : 2971,93 - bez obudowy, bude moge wyrwac w komputronie(mam go na miejscu) za 139,9 zl razem 3111,9 komputronik : ~3400 A co do grafy to muszę chyba wszystkie testy przeczytać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...