Scraffy Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Witam, mam problem, którego sam nie jestem w żaden sposób rozwiązać, a mianowicie do routera Dynamode, łączę się z internetem kartą sieciową TP WN350GD + dokupiłem antenke pentagrama 9 dB, niestety sygnał jeżeli sam korzystam to mam góra dostateczny - dobry , a jeżeli współlokator się połączy do mam słaby- dostateczny. Posiadam najnowsze sterowniki do karty sieciowej, komputer stoi na biurku, a router w drugim pokoju na stoliku podobnej wysokości, obie anteny skierowałem do góry pod kątem około 90 stopni. Jeżeli chodzi o przeszkody na drodze sygnału to stoi ścianka działowa karton gips, ale bardzo cięka. Odległość routera do karty w linii prostej nie przekracza 5 m. Przed chwilą zauważyłem, że sieci sąsiadów mają lepszą jakość sygnału niż moja gdzie router jest tuż za ścianą. P.S Czytałem tematy w dziale, lecz sam nie jestem wstanie na ich podstawie cokolwiek wywnioskować.Pomocy technicznej nie jestem w stanie z niej skorzystać jeżeli właściciel lokalu nie zgłosi problemu w moim imieniu. Edytowane 29 Września 2011 przez Scraffy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 A jak dużo masz tych sieci sąsiadów w pobliżu ? Możesz pokazać jakie masz ustawienia routera w zakładce Wireless ? Kupno takiej pseudo antenki do takiej karty, to niezbyt dobre rozwiązanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Nie powinno tak być na takiej odległości. Czy posiadasz ten router: Dynamode ADSL-411N Router with DSL Modem USB GW FV (1847847173) - Aukcje internetowe Allegro ? Da się w nim wykręcić anteny? Przeskanuj pasmo Wi-Fi programem inSSIDer: http://www.dobreprogramy.pl/inSSIDer,Program,Windows,17095.html sprawdź na jakich kanałach działają sieci w okolicy. Co 5 kanał, czyli 1,6 i 11 nie nachodzą na siebie i między nimi nie ma zakłóceń, dlatego spróbuj zmienić kanał na inny. Sprawdź czy masz jakość sygnału w konfiguracji ustawioną na 100%. wreq - ta antena 9 dBi od Pentagrama nie jest wcale taka najgorsza, to tak BTW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Miałeś inne czy tylko tą ;) bo ja miałem różne antenki i mam "jakieś" większe porównanie - no ale :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...