Skocz do zawartości
Scraffy

Bardzo słaba jakość sygnału wi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem, którego sam nie jestem w żaden sposób rozwiązać, a mianowicie do routera Dynamode, łączę się z internetem kartą sieciową TP WN350GD + dokupiłem antenke pentagrama 9 dB, niestety sygnał jeżeli sam korzystam to mam góra dostateczny - dobry , a jeżeli współlokator się połączy do mam słaby- dostateczny. Posiadam najnowsze sterowniki do karty sieciowej, komputer stoi na biurku, a router w drugim pokoju na stoliku podobnej wysokości, obie anteny skierowałem do góry pod kątem około 90 stopni. Jeżeli chodzi o przeszkody na drodze sygnału to stoi ścianka działowa karton gips, ale bardzo cięka. Odległość routera do karty w linii prostej nie przekracza 5 m.

Przed chwilą zauważyłem, że sieci sąsiadów mają lepszą jakość sygnału niż moja gdzie router jest tuż za ścianą.

P.S Czytałem tematy w dziale, lecz sam nie jestem wstanie na ich podstawie cokolwiek wywnioskować.Pomocy technicznej nie jestem w stanie z niej skorzystać jeżeli właściciel lokalu nie zgłosi problemu w moim imieniu.

Edytowane przez Scraffy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinno tak być na takiej odległości. Czy posiadasz ten router: Dynamode ADSL-411N Router with DSL Modem USB GW FV (1847847173) - Aukcje internetowe Allegro ? Da się w nim wykręcić anteny?

Przeskanuj pasmo Wi-Fi programem inSSIDer: http://www.dobreprogramy.pl/inSSIDer,Program,Windows,17095.html sprawdź na jakich kanałach działają sieci w okolicy. Co 5 kanał, czyli 1,6 i 11 nie nachodzą na siebie i między nimi nie ma zakłóceń, dlatego spróbuj zmienić kanał na inny. Sprawdź czy masz jakość sygnału w konfiguracji ustawioną na 100%.

wreq - ta antena 9 dBi od Pentagrama nie jest wcale taka najgorsza, to tak BTW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi