Rayy Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Hej, Po namyśle złożyłem takiego PC Intel i5 2500k - 866 zł Gigabyte GTX 570 SOC - 1475 zł MSI Z68A-GD65 (G3) - 764 zł Tagan TG780-U33II 780W - 334 zł A-Data DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Gaming Series CL9 - 198 zł SilentiumPC Gladius 800 Window - 224 zł Samsung nagrywarka DVD SH-222AB czarna OEM - 79 zł Scythe Grand Kama Cross SCKC-2000 - 157 zł SilentiumPC Zephyr SPC016 (120mm) x2 - 48 zł Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit OEM - 375 zł Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 (3,5g) - 26 zł Samsung 1TB SATA2 (HD103SJ) - 213 zł Razem - 4759 zł Wszystko fajnie tylko niestety cena mi się nie zgadza. A na początku września wyszłoby ze 400 zł taniej.:| Jak myślę o cenie tego zestawu, to szkoda mi tych pieniędzy.:/ Ceny z Techplanet. 1. Czy ten Scythe starczy jeśli będę chciał podkręcić procesor do okolic 5GHz?(Ma dość dobry wynik w teście PCLaba) Mugena 2 już w Techplanet nie mają, a nic droższego nie przejdzie. 2. Na ile lat starczy taki zestaw? Edytowane 29 Września 2011 przez Rayy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Zestaw średni . Moja propozycja : I5 2500K - 866 zł Zalman CNPS10X Quiet - 197 zł Asrock P67 Pro3 B3 - 395 zł Goodram DDR3 2x4GB 1 333 mhz CL9 - 177 zł MSI GeForce GTX570 TwinFrozr III Power Edition - 1 399 zł Samsung 1TB SATA2 (HD103SJ) - 213 zł Samsung DVD SH-222AB czarna OEM - 79 zł SilentiumPC Gladius 800 Window - 224 zł OCZ ZS 650W - 308 zł Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit OEM - 375 zł Pasta termoprzewodząca Arctic Silver 5 (3,5g) - 26 zł 2x Noiseblocker BlackSilent XL1 120mm - rev.3 - 2 x 39 zł Razem : 4 337 zł , ceny z techplanet.pl , Asrock jest tak samo dobry jak ta MSI a sporo tańszy , zasilacz wystarczy spokojnie OCZ . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 Napisz do czego używasz komputera. W zestawie sporo rzeczy przydałoby się zmienić. Nieopłacalna, mocno wykręcona karta graficzna, droga i nieopłacalna płyta główna, nieopłacalny zasilacz o przesadzonej mocy, nieopłacalne pamięci, przeciętna jak na taki zestaw obudowa, 2 przeciętne wentylatory terkoczące podczas pracy w poziomie i obecnie średnio opłacalna pasta termoprzewodząca. Na niektórych podzespołach można z powodzeniem zaoszczędzić, a dołożyć do czegoś co naprawdę odczujesz, tj. chociażby lepszej obudowy czy dysku SSD, który daje potężnego kopa, a którego brakuje w tym zestawie. Co do pierwszego pytania - aktualnie istnieje raczej marna szansa, że na i5-2500k zrobisz 5GHz na niskim napięciu. Pierwsze sztuki tych procesorów osiągały bardzo dobre wyniki OC, z czasem było stopniowo gorzej. Zresztą nie ma co katować procesora, 4,5GHz spokojnie wystarczy. Poza tym jeśli masz zamiar kupować taki zestaw, to warto by się wstrzymać do czasu aż spadną ceny, lub - jeśli to możliwe - także do premiery Radeonów HD7000. Przyrost wydajności w porównaniu do serii HD6000 może być spory, poza tym karty mają być produkowane w 28nm. Zestaw reydena jest już bardziej opłacalny, aczkolwiek tutaj też można zaoszczędzić na odrobinę słabszym schładzaczu procesora (Thermaltake Contac 29 / Zalman CNPS10X Performa). Jeśli chodzi o zasilacz, to w podobnej cenie powinien być Thermaltake Toughpower XT 575, który pod wieloma wzgiędami jest lepszy od tego OCZa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayy Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Hmm. Od czego tu zacząć. Może od od chłodzenia procesora. Myślałem o Performie, ale do Scythe przyciąga mnie jego bardzo niska głośność pracy w teście PCLaba, ale szukając oszczędności pewnie wybiorę tańszą opcję. Edit: Przypomniało mi się dlaczego przestałem myśleć o wyborze Performy - obecnie jest niedostępna;) Zastanawia mnie, twoje stwierdzenie, że AS 5 jest nieopłacalna. Jak interesowałem się tym tematem jakiś rok temu i jak pamiętam to była jedna z lepszych past. Wolał bym pastę Noctua NT-H1, ale jej niestety nie mają w Techplanet. RAM. Tak, pewnie wybiorę Goodramy, chyba, że te z pierwszego posta nie oczekiwanie by staniały do wcześniejszego poziomu. Płyta główna taka, a nie inna ponieważ będzie można zamontować na niej następną rewizję procesorów Intela i karty graficzne na pci 3.0. Zasilacz, wybrałem taki ponieważ myślałem o SLI w przyszłości ale pewnie bardziej będzie się opłacać odsprzedanie tego GTX i kupienie czegoś nowego. Choć GTX pewnie nie będzie już wtedy wiele wart. Sam nie wiem:/ Wybrałem SOC, bo odrazu ma parametry, ktrórych inne modele osiągną dopiero po ręcznej zmianie napięcia.:| Ale MSI wygląda ok. Co do obudowy to kiedyś chciałem Antec dziewiątke, ale stwierdziłem, że naprawdę nie jest mi do szczęścia potrzebny tak drogi zbieracz kurzu:P PC tylko do gier i filmów w Full HD. Czekać na Radeony raczej nie zamierzam, bo nie jestem ich fanem i nawet nie biorę pod uwagę ich zakupu. A po drugie czekać to sobie można w nieskończoność. Ja na przykład czekam już ok. 5 lat! Tak. Mniej lub więcej od GeForce 8800 GTX;] Edytowane 29 Września 2011 przez Rayy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...