Skocz do zawartości
lewo

am2 a am3 + jaki procek pod am2?

Rekomendowane odpowiedzi

powiedzcie mi czy jest różnica jak włożę procek am3 na podstawkę am2? bo czytałem w wikipedi ze się da tylko czy warto mi będzie płacić za procesor am3 który byc moze nie będzie w pełni wykorzystany bo ograniczy go socket am2.

jeśli nie warto to polećcie mi jak najlepszy procek pod am2.

kompa mam już z 4lata i chce go trochę zmodernizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria teorią, życie życiem.

http://www.gigabyte.pl/products/select/mb/socket_am2/

i na przykład taka http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2579 ma obsługę wielu cpu am3.

Nie chcę prowadzić dyskusji czy to tak naprawdę płyta am2 czy am2+. Chcę tylko powiedzieć, że uprawnione jest pytanie autora tematu.

lewo, podaj jaką masz płytę to się będziemy zastanawiać a nie teoryzować.

Kupować obecnie płyty am2 nie warto, drogi ram. Zdecydowanie warto natomiast do takiej płyty brać proca am3 jeśli tylko mobo go obsłuży, posiadasz mobo i pamięci ddr2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania)

"w soc am2 nie wlozysz nic z am3

Socket AM2 – Wikipedia, wolna encyklopedia"

czyli mam to uważać za błędną informacje i włoże procka am3 w podstawke am2 bez większej straty wydajności czy coś?

i ze jak mam zainstalowanego najnowszego biosa ( w płycie ktorej model podałem ) to pojdzie mi bez problemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria teoria a praktyka praktyką jak powiedział Klaus .

Niby AM2 nie łapie procków AM3 ale sporo zależy tu od producenta i tego jak jest płyta zbudowana - czasami wystarczy nowy bios , a czasami potrzebna nowa rewizja płyty aby działy nowsze procki .

Jak na stronie GB masz że przy tej i tej rewizji + dany bios procek X czy Y działa z płytą to będzie działał u ciebie .

Choć są odstępstwa od tego - choć nie w kwestii działania , raczej dostępności procków - przykład Phenom II X4 955 z TDP 95W - na wielu starszych płytach tylko on działa , wersja z TDP 125W już nie , tyle że dostać tego konkretnego X4 jest problem - praktycznie ich nie ma , podobnie jak X4 925/945 - rzadko się pojawiają na allegro , w normalnych sklepach z reguły już ich nie ma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gram, ogladam filmy itp. kompa chce modernizować stopniowo. najpierw procek + ramy potem karta grafiki.

dysk mi starcza. chciałbym jak wyjdzie diablo 3 pograć w to i gta 4.

teraz podam wam informacje jakie znalazłem dot. płyty głównej

gigabyte - GA-m55s-s3 ( am2, nvidia nForce 550, dual-ch dd2 800 )

rev płyty jest 1.0 lub 1.1 nie mogę tego sprawdzić ale tylko do takich wersji rev mam instrukcje dolaczona do płyty a istnieje jeszcze 2.0

bios który mam to f12 czyli prawie najnowszy jest f13 ale beta dlatego wolałem nie instalować.

moja wersja biosu zawiera takie poprawki:

Update CPU ID (Support AM2+ Phenom Triple Core CPU)

Update CPU ID (Support AM2+ Phenom CPU)

Fix: Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error

Update CPU ID (Support AM2+ Phenom CPU)

i reszta poprawek pod am2. nie ma tu nic o am3. a jesli kupuje procka to tez zalezy od modelu procka am3 czy mi pojdzie czy to juz bez znaczenia jesli plytka powiedzmy ma mi obsługiwać am3?

z tego co widze przy rev 2.0 są inne update biosa

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-m55s-s3_20/download/bios

moze lepiej będzie skorzystać z jakiegos biosa nieoficjalnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie Gigabyte masz podane, że rev 1.0 i 1.1 obsługują niektóre procki am3 na biosie F13B. Czego więc oczekujesz na F12? Co wymyślasz a tym biosem nieoficjalnym? Masz przecież na stronie F13B i jego trzeba wgrać dla procesorów am3. Jakie procesory pójdą na tej mobo znajdziesz info w Obsługa CPU.

rev płyty jest 1.0 lub 1.1 nie mogę tego sprawdzić

Łaski bez, tylko nie płacz jak nie zadziała cpu bo będzie działał ale na innej rev. lub padnie Ci płyta po wgraniu nieodpowiedniego biosu.

Nie znając rev. nie bierzemy się za aktualizację biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f13b

Beta BIOS

Update CPU ID (AGESA 3.5.3.1)

tylko to przeczytałem. teraz sprawdziłem obsługe procesorów, zwracam honor. wgram f13, nieoficjalny by był w ostateczności bo wiem co się z tym wiąże.

dodam ze nie wiem jak ten rev sprawdzić. pobralem aida32 i nie ma tam takiej informacji, na instrukcji i pudełku tak samo i dlatego podałem 1.0 lub 1.1 bo biosy się nie różnią.

warto w ogóle patrzec za am3 ? z tego co widze na allegro jest więcej am2 x2 i w podobnych cenach. jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rev. płyty sprawdzasz na pcb płyty. Trzeba otworzyć kompa i zerknąć do środka.

Przecież już dwa razy napisałem Ci, z tego raz na czerwono, że warto brać proce pod am3 niż am2. Nawet jak proc am3 straci trochę na wydajności w stosunku do takiego samego na mobo am3 + ddr3 to będzie wyraźnie wydajniejszy od proca am2. Procesory am3 pobierają znacznie mniej energii i mniej się grzeją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi