ziunio Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) witam. czy poniżej podany zestaw jest godny polecenia? Procesor - Intel Core i3 2100 3,1 GHz BOX Płyta główna - Gigabyte GA-H61M-S2V-B3 RAM - GoodRam DDR3 4GB 1333MHz CL9 HDD - Seagate Barracuda 500GB 7200.12(16 MB, Serial ATA III) Karta graficzna - GeForce with CUDA GT430 MSI 1024MB obudowa - Logic B21 500W PFC chodzi o kupno samej jednostki, ze starego moge jedynie nagrywarke zostawić komputer bedzie wykorzystywany do grania i pracy z programami do projektowania/rysowania 50/50 podkrecac podzespołów raczej nie zamierzam ewentualnie jakie inne części byście polecili? Edytowane 30 Września 2011 przez ziunio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Zapoznaj się z MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne i uzupełnij pierwszy post. - zasilacz nie - karta graficzna nie O co chodzi z bez oprogramowania(??) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 O co chodzi z bez oprogramowania(??) pomyliły mi sie pozycje w ofercie. "bez oprogramowania" dotyczyło nagrywarki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Procesor: AMD Athlon II X4 640 379 zł Płyta główna: MSI 760GM-P33 171 zł Pamięć RAM: GoodRam 4GB 1333MHz CL9 92 zł Dysk twardy: Samsung SpinPoint 500GB F3 (HD502HJ) 174 zł Karta graficzna: Vertex3D Radeon HD6770 1GB V2 428 zł Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black 134 zł Zasilacz: Tacens Radix IV 450W 146 zł Razem: 1524 zł Czterordzeniowy procesor, 4GB pamięci RAM, dość wydajna karta graficzna, przewiewna obudowa i porządny zasilacz. O niebo lepszy zestaw od tego skompletowanego przez Ciebie. Umieściłeś w nim mocny (ale dwurdzeniowy) procesor, bardzo słabą kartę graficzną i obudowę z zasilaczem, a raczej bombą zegarową. Na GF GT 430 pograsz co najwyżej w pasjansa, ale i tak nie będzie to płynna gra. O jakichkolwiek nowszych grach możesz zapomnieć. Ta karta ma 1GB pamięci na pokładzie, ale tak naprawdę potrafi wykorzystać może 128MB. To nie ilość pamięci decyduje o wydajności karty graficznej. Radeon HD6770 1GB jest od GF GT 430 nieporównywalnie wydajniejszy. Zasilacz jest - delikatnie mówiąc - miernej jakości, przez co może spalić się w każdej chwili uszkadzając przy tym połowę podzespołów. Tacens Radix IV 450W należy do dobrych i sprawdzonych zasilaczy, więc w tym wypadku nie musisz się o nic martwić. Będziesz tylko musiał skorzystać z przejściówki, gdyż zasilacz ten nie ma wtyczek PCI-E, zaś karta wymaga jednej. Obudowa również jest sporo lepsza od wszelkiej maści Logiców / I-Boxów i wielu innych kiepskich producentów. SilentiumPC Brutus 410 Pure Black posiada 2 wentylatory w standardzie, co znacznie poprawia cyrkulację powietrza i obniża tym samym temperatury podzespołów. Ceny podzespołów są z techplanet.pl. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Zestaw od BM dużo lepszy - prawdziwy Quad a nie 2 rdzenie udające 4 , choć zegar w zegar trochę lepsze ale jako całość już nie tak dobrze , do tego AII możesz podkręcić i to sporo , czego o I3 nie można powiedzieć . Karta , obudowa i zasilacz dużo lepsze . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 czyli krotko mowiac zalecne jest abym zaopatrzyl sie w zestaw proponowany przez BlackMachnie, a nie ten ze sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weny866 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 nie kupuj athlona wez i3 :) nie nie jestem fanem itd. od poczatku siedze z amd :( wczesniej nie narzekałem ale po kupnie amd x3 435 chetnie bym to oddał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) To możesz mi oddać.A bez argumentacji,to możesz co najwyżej pomilczeć. Jak da się trochę nagiąć budżet,to tak jak wyżej,jedynie proca można na pełnego Phenoma wymienić. Edytowane 1 Października 2011 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Zestaw od BM dużo lepszy - prawdziwy Quad a nie 2 rdzenie udające 4 , choć zegar w zegar trochę lepsze ale jako całość już nie tak dobrze , do tego AII możesz podkręcić i to sporo , czego o I3 nie można powiedzieć . Karta , obudowa i zasilacz dużo lepsze . Kastrat bez cache lepszy? 2 rdzenie udające 4 często doganiają x4 955... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weny866 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) ok chcesz argumentacji. z tym athlonem sobie ani nie pogra ani nie popracuje zbyt komfortowo sam mialem mozliwosc porownania mojego x3 do i3 pierwszej gen w laptopie ktory byl taktowany 2,5 ghz i mowiac szczerze bylem w szoku. Jego wydajnosc w systemie zarowno praca win rar ogladanie filmu czy granie bylo zdecydowanie wydajniejsze i bardziej responsywne od mojego x3 2,9 a byl to tylko laptop z wlaczonym ht i prockiem pierwszej generacji i3 :/ jak zaplacisz to ci oddam bo za darmo nie daja :) po za tym i3 2100 mu w zupełnosci wystarczy a pozniej bedzie mogl przynajmniej kupic i7-K. Tak wiem buldozera tez ale co z niego bedzie i jak on bedzie dzialal to nadal wielka niewiadoma. Edytowane 1 Października 2011 przez weny866 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Kastrat bez cache lepszy? 2 rdzenie udające 4 często doganiają x4 955... Często dogania 955,ale jest od niego droższy;) Do kolegi wyżej.A może znajomy miał dysk SSD,dlatego taka różnica,bo komputer nie samym prockiem żyje. Edytowane 1 Października 2011 przez Gr3gory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weny866 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) lepiej dołożyć troche niz potem załowac, kiedys tez tak myslałem i teraz załuje tylko. Do Gr3gory ten znajomy to moj mlodszy brat ktory potrzebowal lapka po prostu i zapewniam wasz ze tam nie bylo dysku ssd. Był zwykły 5400....Wiem ze nie samym prockiem ale on nawet nie mial tam mocnej grafiki, gdym wsadzil tam moja stacjonarna grafe to byla by to zdecywowanie lepsza jednostak do grania itd niz moja stacjonarka z x3 ;/ z czystej ciekawosci właczyłem u niego indeks wydajnosci win 7 x64 i cpu i dysk wykazał mu tyle co u mnie czyli 6,7 dla cpu i 5,9 dla dysku ;/ Zreszta mowcie co chcecie ale najwazniejsza jest wydajnosc pojedynczego watku... a tego athlona moze sobie nawet o 1ghz podkrecic a i tak bedzie mial z tym wiecej problemow na codzien niz w przypadku i3 i mobo z p67 Tak wiem i3 1155 sie nie podkreci. Jak by był ktos chetny to mam MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Klaus Edytowane 1 Października 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 no to tylko dolozyc pare zlotych na Phenoma i bedzie git maszyna za takie pieniadze. a propo podkrecania: na razie poki komp bedzie chodzil bez zarzutu nie bede bawil sie w podkrecanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 @weny866 Jeśli masz jakieś propozycje co do zestawu to pisz śmiało. Pamiętaj, by zmieścić się w budżecie i o tym, że zestaw na i3 ma być jednocześnie bardziej wydajny w grach od Athlona II X4 640 + Radeona HD6770 1GB ;) Phenom II X4 955 to w porównaniu do Athlona II X4 640 koszt 50-100 zł więcej (różnie to bywa w różnych sklepach). Jeżeli autor tematu może tyle dołożyć to dobrze. Jeżeli nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) BlackMachine jesli dobrze rozumiem to w Twoim zestawie zamienic procka na AMD Phenom II X4 955 i komp za takie pieniadze(1500 +- pare zlotych) bedzie w miare mozliwy? te dodatkowe pieniadze jakos sie uzbiera - moze stary gdzies sie opchnie(pojdzie na procka, a reszta kasa z kieszeni)... a jezeli nie, to...? Edytowane 1 Października 2011 przez ziunio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weny866 Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 mowicie o phenomie II 955 cena podobna jak i3 2100 na techplanet ok ale dolicz okolo 100 zł na chlodzenie do tego amd bo na boxie to on raczej nie wysiedzi wiec ?........ zreszta ta i3 i tak jest bardziej do przodu bo zawsze bedzie mogł przejsc na i7 z odblokowanym mnoznikiem i tego nie pobije zaden amd chodzi mi o przyrost wydajnosci po podkreceniu porownujac intela do amd. Weznie amd i co zmieni na buldozera ? w grach zbytnio sie nie sprawdzi slaba wydajnosc pojedynczego watku to w tym jest problem zawsze do tego dochodzi pobor pradu bez oc i zdecydowanie po oc troche nie do przyjecia chyba ze to nie jest problem to ok. ale chlodzenie tez kosztuje a z tym trzeba sie liczyc biorac amd. Na boxie i po oc phenoma rownie dobrze mozna właczyc odkurzacz i zobaczymy co bedzie ciszej chodzic ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 @weny866 Widzę, że lubisz polecać, ale do składania zestawów się zbytnio nie garniesz. Dla Twojej wiadomości - i3-2100 to koszt średnio 450 zł, sensowna płyta na P67 to 350-400 zł, a więc już mamy bardzo mocno przekroczony budżet. Na boxowe chłodzenia jedni narzekają a inni nie, więc to akurat zależy od preferencji konkretnego użytkownika. Jak to będzie z Bulldozerami to jeszcze zobaczymy, jak narazie te wszystkie testy OBRa można spokojnie oblać ciepłym moczem. @ziunio A jeżeli nie, to pozostaje Athlon II X4 640. Jeśli możesz, to dołóż ewentualnie do jakiejś lepszej płyty w formacie ATX (AsRock M3A770DE / MSI 870-C45). Proponowana przeze mnie MSI 760GM-P33 jest w formacie mATX, co wiąże się z rozmaitymi ograniczeniami, jak chociażby tylko 2 banki pamięci zamiast 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 z płyt głównych MSI 870-C45 polecili w sklepie, natomiast kartę graficzną określił jako przeciętną... i w tym momencie nie wiem którą wybrać: czy tą od nich (GF430 GT), czy Radeona HD6770 1GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Tu nie ma się co zastanawiać tylko brać HD6770 . GT430 jest sporo słabsza , po drodze jest GT440/GTS450 które także są słabsze niż HD6770 . W samym Crysisie karta prawie 3x szybsza ( Crysis I @FullHD/4xAA/DX10 ) . A ta płytka od MSI może być . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziunio Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 To ja jutro pójdę zamówić zestaw od BlackMachine tylko trochę zmodyfikowany... I w końcu będę miał Komputer:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weny866 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Gigabyte GA-P67A-D3-B3 Intel P67 LGA1155 np ta 353 zł i3 jak mowiles ok 450 zł nie lepiej dołozyc te 250 zł i cieszyc sie z kompa ? czy nawet darowac sobie te obudowe i wyjdzie prawie to samo a wydajnosciowo bedzie lepiej tym bardziej jak mowicie z radkiem 6770 ? myle sie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...