Skocz do zawartości
stahurski

Raid 0 -z dwóch dysków o różnej pojemności

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowlem dwukrotnie przyspieszyć pracę dysku i stworzyć(po raz pierwszy) Raid 0 .

Do posiadanego dysku Samsung 500GB F3 HD502HJ dokupić drugi dysk.

Wiem,że zalecane jest do raidu dyski tej samej firmy,a pozatym poza samsungiem nie mam przekonania do np.seagate czy WD.

Na oku mam Samsung 1T HD103SJ.Wiem,że pojemność raidu bęzie tylko 500 GB,a pozatym nie ma innych efektów ubocznych raidu stworzonego z tych dwóch dysków,czy wszystko będzie ładnie śmigać ?

Mobo:Asrock A785GMH/128M

Athlon II X2 260

Edytowane przez stahurski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za cenę HD103SJ czyly jakieś 200zł, masz na system SSD typu 30-40GB Intel, czy Samsung, oczywiście nie przybędzie ci pojemności lecz prędkość wyższa będzie na bank, oczywiście to tylko,luźna propozycja :wink:

Edytowane przez TSRules
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyskane efekty będą mierne i mało dostrzegalne.

Dlaczego ,poproszę o więcej informacji.

Mam szybki procek A II X2 3.5 GHz.

Nastawilem się na znaczące przyspieszenie aplikacji,windowsa(u mnie windows zawsze musi działać idealnie,jak nie to format-średnio co pół roku).

A tu kicha?

Nie jest tak ,że prędkość odczytu,zapisu sumuje się czyli jest 2X większa?

SSD -nie wiem na allegro nie znalazłem nowego dysku SSD poniżej 250 zł ,a większość to oferta OCZ,a OCZ odradza każdy.Nowe firmware co tydzień -jak u betatesterów.

Polecanego Crucial M4 nie ma na allegro.Poza arestem nie mam przekonania np.do proline,czyli pozostaje allegro(tylko nowe).

Edytowane przez stahurski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raid0 nie daje aż tak bardzo odczuwalnego kopa, a efekty będą widoczne głównie w benchmarkach. Dlatego polecane są dyski SSD, których zastosowanie daje większe przyspieszenie. Było to już omawiane w kilku wątkach.

Edytowane przez stivo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zastanawiałem się nad raid0 ale rzeczywiście korzyści są przy liniowym odczycie\zapisie, czas dostępu i random jest raczej gorszy, więc przy codziennym użytkowaniu domatora\amatora np. ładowanie sytemu, programów,jest szybsza na SSD, przy raidzie dochodzi również problem z kontrolerem który na płytach też nie jest najwyższych lotów, no i nie ma SMART, jeśli będzie awaria\lub zbliżała się to raczej się o tym nie dowiemy, co do cen to znalazłem:

http://www.hit.pl/oferta/komputery_i_peryferia/podzespoly_komputerowe/dyski_twarde/898352_kingston_ssdnow_v-series30gb.aspx

http://www.hit.pl/oferta/komputery_i_peryferia/podzespoly_komputerowe/dyski_twarde/897116_ssd_2_5_intel_x25-v_40gb.aspx

wychodzi 214zł, troszkę więcej lecz na prawdę wydaje mi się że warto poczekać\odłożyć :wink:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi