stahurski Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Postanowlem dwukrotnie przyspieszyć pracę dysku i stworzyć(po raz pierwszy) Raid 0 . Do posiadanego dysku Samsung 500GB F3 HD502HJ dokupić drugi dysk. Wiem,że zalecane jest do raidu dyski tej samej firmy,a pozatym poza samsungiem nie mam przekonania do np.seagate czy WD. Na oku mam Samsung 1T HD103SJ.Wiem,że pojemność raidu bęzie tylko 500 GB,a pozatym nie ma innych efektów ubocznych raidu stworzonego z tych dwóch dysków,czy wszystko będzie ładnie śmigać ? Mobo:Asrock A785GMH/128M Athlon II X2 260 Edytowane 30 Września 2011 przez stahurski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 Czas dostępu do danych będzie zależał od wolniejszego dysku. Poza tym(i pojemnością ;)) nie powinno być problemów. Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 A uzyskane efekty będą mierne i mało dostrzegalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2011 (edytowane) Za cenę HD103SJ czyly jakieś 200zł, masz na system SSD typu 30-40GB Intel, czy Samsung, oczywiście nie przybędzie ci pojemności lecz prędkość wyższa będzie na bank, oczywiście to tylko,luźna propozycja :wink: Edytowane 30 Września 2011 przez TSRules 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stahurski Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Uzyskane efekty będą mierne i mało dostrzegalne. Dlaczego ,poproszę o więcej informacji. Mam szybki procek A II X2 3.5 GHz. Nastawilem się na znaczące przyspieszenie aplikacji,windowsa(u mnie windows zawsze musi działać idealnie,jak nie to format-średnio co pół roku). A tu kicha? Nie jest tak ,że prędkość odczytu,zapisu sumuje się czyli jest 2X większa? SSD -nie wiem na allegro nie znalazłem nowego dysku SSD poniżej 250 zł ,a większość to oferta OCZ,a OCZ odradza każdy.Nowe firmware co tydzień -jak u betatesterów. Polecanego Crucial M4 nie ma na allegro.Poza arestem nie mam przekonania np.do proline,czyli pozostaje allegro(tylko nowe). Edytowane 1 Października 2011 przez stahurski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 (edytowane) Raid0 nie daje aż tak bardzo odczuwalnego kopa, a efekty będą widoczne głównie w benchmarkach. Dlatego polecane są dyski SSD, których zastosowanie daje większe przyspieszenie. Było to już omawiane w kilku wątkach. Edytowane 1 Października 2011 przez stivo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2011 Ja też zastanawiałem się nad raid0 ale rzeczywiście korzyści są przy liniowym odczycie\zapisie, czas dostępu i random jest raczej gorszy, więc przy codziennym użytkowaniu domatora\amatora np. ładowanie sytemu, programów,jest szybsza na SSD, przy raidzie dochodzi również problem z kontrolerem który na płytach też nie jest najwyższych lotów, no i nie ma SMART, jeśli będzie awaria\lub zbliżała się to raczej się o tym nie dowiemy, co do cen to znalazłem: http://www.hit.pl/oferta/komputery_i_peryferia/podzespoly_komputerowe/dyski_twarde/898352_kingston_ssdnow_v-series30gb.aspx http://www.hit.pl/oferta/komputery_i_peryferia/podzespoly_komputerowe/dyski_twarde/897116_ssd_2_5_intel_x25-v_40gb.aspx wychodzi 214zł, troszkę więcej lecz na prawdę wydaje mi się że warto poczekać\odłożyć :wink: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 A tam nie jest napisane, że "produkt wycofany z oferty"? Sam oczywiście polecam SSD, na system nie ma nic lepszego :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...