Skocz do zawartości
login206

Modernizacja PC'ta Athlon 640 > i5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Aktualnie posiadam Athlona 640X4 + fortis he1225 @ 3.6 ghz(wiatraczek na 700 rpm), shapphire hd 5850 toxic @ 850/1200, 2x4 gb ram, bequite l7 530W (wiatraczek na 700rpm). Komputer chce zmodernizowac glownie pod katem gier w jakie gram - glownie fps, czasem wyscigi i rpgi. Gram w 1920x1080 z fsaa x4, poniewaz jako monitor mam podlaczony telewizor 37 cali - bez fsaa da sie zauwazyc piksele. Komputer dziala dosc cicho, slychac glownie dysk twardy seagete LP 5900 rpm 2 tb, ktory jest najbardziej meczacym zrodlem halasu - swoja droga odradzam! WD green sa znacznie cichsze. Chce aby po modernizacji komputer nie byl glosniejszy a co za tym idzie nie chce aby wydzielal wiecej ciepla - w zwiazku z tym wymiana zasilacza, raczej nie bedzie konieczna. Na chwile obecna najwezszym gardlem wydaje sie byc procesor i planuje wymienic go na cos w rodzaju i5 2400 lub 2400s (2.5 ghz) - w przypadku 2400 s planuje oc. Komputer jest wykozystywany rowniez do innych zastosowan i dziala w trybie 24/7, restartowany raz na tydzien - miesiac. Pobor pradu tez nie jest wiec bez znaczenia. Mam w zwiazku z tym kilka pytan;

1. Czy te 2 proceosry roznia sie czyms poza taktowaniem tj. czy 2400s zegar w zegar z 2400 mniej sie grzeje i pracuje z nizszymi napieciami?

2. Jak wyglada OC i5 na tej platformie przy zablokowanym mnozniku? Dlaczego 2500k sa tak popularne, czy o czyms nie wiem? Zalezy mi tylko na drobnym OC.

3. Jak wygladaja funkcje power saving na i5, czy to prawda, ze procesory i5 w idle nie schodza z taktowaniem ponizej 1,6 ghz? I czy power saving dziala po OC za pomoca fsb? Na mojej plycie qnq dziala pomimo oc. Tak czy inaczej wiem, ze i5 pobiera w idle mniej pradu niz dowolny 4 rdzeniowy athlon ale byc moze sa wersje lepsze i gorsze.

Nie wiem jednak jaka plyte dobrac. Nie potrzebuje usb 3.0 ani nic ponad 2 sloty na ram i gniazdo pci-e, sugeruje cos do 300-350 zl. Wersja druga w postaci oczekiwania na buldozera odpada, bo czekam juz od pol roku, a wydajnosc nowych procesorow pozostaje niewiadoma.

4. Na plytach s1155 wystepuje 3 kanalowy kontroler pamieci. Ja nie widze istotnych roznic na AM3 pomiedzy wydajnoscia w single channel a dual channel, oczywiscie pomijajac bencharki syntetyczne. To czy pamieci pracuja w trypie pc 1600 czy pc 1333 ma juz dokladnie ZEROWY wplyw na wydajnosci ale za to wplywa na temparature kosci. Czy w intelu jest to samo? Czy moze warto zakupic trzecia kosc 4 gb. Bo jesli jest tak samo to skad sie wziela ta moda na badziwie w postaci PC 1600/1866 pracujace na napieciach niezgodnych ze specyfikacja standardu DDR3 (zemsta codegana?)?

Planuje tez wymiane grafiki i zastanawiam sie nad hd 6950. Jaki model ma absolutnie najcichsze chlodzenie? Toxici sa chyba niedostepne - nawet jesli sklepy je maja to jednak istnieja problemy z dostepnoscia. Znajde cos z tej serii z naprawde bardzo cichym chlodzeniem? A moze lepiej zdradzic calkowicie AMD? siedzenie przy komputerze z gtxem kojazy mi sie z suszeniem wlsow... ale w serii 5xx mialo sie to zmienic. (EDIT: Samodzielna wymiana chlodzenia na karcie nie wchodzi w gre! Powodem jest; moje lenistwo) Bariera jest jednak moc zasilacza. Moze jest jakis gtx 570 z fajnym chlodzeniem i czy warto dla niego wymieniac zasilacz?

Z gory dzieki za odpowiedzi na pytania, refleksje i sugestie.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkanałowy kontroler pamięci jest tylko na lga 1366, lga 1155 ma dwukanałowy kontroler pamięci.

Kręcenie szyną na lga 1155 jest symboliczne, stąd popularność procesora i5 2500k. Procesory i5 bez k można kręcić o 500MHz. Jak wygląda oc procesora 2400s nie wiem.

Platforma lga 1155 nie reaguje w zasadzie na szybkość pamięci.

PS używaj opcji Dodaj odpowiedź lub Szybka odpowiedź. Cytowanie w drugim poście całego pierwszego postu mija się z celem. W związku z tym edytuj Twoją wypowiedź w temacie o zestawie za max 1600zł.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trójkanałowy kontroler pamięci jest tylko na lga 1366, lga 1155 ma dwukanałowy kontroler pamięci.

Kręcenie szyną na lga 1155 jest symboliczne, stąd popularność procesora i5 2500k. Procesory i5 bez k można kręcić o 500MHz. Jak wygląda oc procesora 2400s nie wiem.

Platforma lga 1155 nie reaguje w zasadzie na szybkość pamięci.

Ok, wszystko rozumiem...

Zastanawiam sie wiec nad i5 2500k lub 2400s. Nigdzie nie moge znalezc testow tego drugiego. Jak wygladaloby porownianie wydajnosci pomiedzy Athlonem x4 / 3.6 ghz a i5 taktowanym zegarem 2.5 - 3.0 ghz? Czy ten drugi bedzie nadal zauwazalnie szybszy w grach?

Ciagle jeszcze szukam informacji odnosnie wydzielania ciepla i pradozernosci wersji S zegar w zegar ze standardowym i5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 2400S ma taktowanie 2,5 Ghz i TDP 65 W , zwykły 2400 ma taktowanie 3,1 Ghz i TDP 95 W .

Różnica wydajnościowa między 2400S a 2500K jest dość duża - 2500K ma o 800 mhz wyższy zegar .

Jak cię stać na I5 2500K to go bierz - procek nie dość że sporo szybszy - nawet jak 2400S da się podkręcić ( teoretycznie procki bez K da się podkręcić o 500 mhz ale jak to jest z wersjami S ) to i tak będzie mu brakować 300 mhz do stockowego 2500K który się ładnie kręci - 4+ Ghz możliwe , okolice 4,5Ghz i więcej na selektach .

A co do porównania z prockami AMD - I5 2400S nawet na stock będzie szybszy niż podkręcony AII X4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cię stać na I5 2500K to go bierz - procek nie dość że sporo szybszy - nawet jak 2400S da się podkręcić ( teoretycznie procki bez K da się podkręcić o 500 mhz ale jak to jest z wersjami S ) to i tak będzie mu brakować 300 mhz do stockowego 2500K który się ładnie kręci - 4+ Ghz możliwe , okolice 4,5Ghz i więcej na selektach .

No tak, jest szybszy znacznie. Pytanie czy w grach to odczuje? Na A4 640 po OC niestety nie gra sie juz zbyt komfortowo. Druga sprawa - mam prawie bezglosnie pracujacy komputer pracujacy 24/7 - zalezy mi bardzo aby tak pozostalo nadal. Jesli kupie 2500k to czy to ma szanse dzialac z Radeonem HD 6950 w praktycznie niewentylowanej obudowie? Wiem, ze obudowa powinna byc wentylowana... coz, przyjmuje do wiadomosci umiarkowane ryzyko uwalenia plyty glownej jak i dysku.

W testach nawet i3 2100 w grach szczegolnie jest lepszy od phenomow x4, od athlona x4 - tym bardziej.

No i ciagle zastanawiam sie nad mozliwie tania plyta pod platforme intela.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy SB i OC w grę wchodzą tylko płyty na P67 lub Z68 , chipsety serii H nie umożliwiają OC .

Najtańsze płyty na P67 to okolice 320 zł wg. skąpca , bardzo dobry Asrock P67 Pro3 B3 to koszt 370-400 zł .

Płyty na Z68 kosztują podobnie wg. skąpca - w praktyce to opcja OC znana z P67 + możliwość korzystania z wbudowanej w CPU grafiki .

W przypadku płyt na P67 uważaj na trochę tańsze płyty z pierwszą rewizja tego chipsetu - maja problemy z portami SATA , płyty na poprawionym P67 z reguły noszą oznaczenie B3 ( R3.0 u Asusa ) .

Nie wiem czy jest możliwe OC procków serii S , wiadomo że da się to robić z serią K - praktycznie o tyle ile dany procek pozwala - pierwsze szły na 5 Ghz , teraz sporo pójdzie w okolice 4 Ghz i wyżej , 4,5Ghz i więcej to w zasadzie selekty robią .

Procki bez K da się podkręcić o jakieś 500 mhz .

Co do głośności i temperatur .

I5 2500K na boxie będzie raczej głośny , może nie aż tak ale też bezgłośny nie będzie .

Warto dać jakieś lepsze chłodzenie , szczególnie przy OC .

Co do obudowy i korelacji z temperaturą - to zależy co to za obudowa , jakieś totalne ciach!o z supermarketu typu Codegen , Ibox , Tracer itp. , obudowy małe typu Tacens Prior czy Asusy serii TA czy wreszcie normalne obudowy ATX .

W dobrej jakości obudowach jest z reguły miejsce na montaż wentylatorów - z reguły też 1 lub 2 są w komplecie ( w przypadku obudów wysokiej klasy często mamy komplet wentylatorów ) .

Już 2 wentylatory poprawią cyrkulację powietrza , konstrukcja samej obudowy też ma znaczenie - czy ma otwory wentylacyjne - jak duże i jak gęsto , czy jest ciasna itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstepnie zastanawiam sie nad Asus P8Z68-V LX lub ASRock Z68 PRO3. Jedna jak i druga plyta ma niezle dzialajaca funkcje obnizajaca obroty cpu-fan. Na Asusie chyba nie da sie wylaczyc cpu throttling - albo po prostu funkcja ta jest nieparawidlowo opisana. Chyba ciezko kupic cos wyraznie taniej, a szkoda.

Kupujac procesor zalezy mi na mozliwosci jego mozliwie bezglosnego chlodzenia - pod tym wzgledem koszty nie sa priorytetem, liczy sie cicha praca. Nie wiem czy dobrym pomyslem jest pozostawienie starego chlodzenia Fortis HE1225, ale raczej ciezko znalezc cos wyraznie wydajniejszego z punktu widzenia wydajnosci radiatora. Moze jednak wartaloby poszukac cichszego wiatraczka? Standardowy nawet przy slabo obciazonym procesorze kiedy jest skrecony do 700 rpm troche szumi.

Biorac pod uwage moje wymagania akustyczne i jednoczesnie problemy z wyraznym przekroczeniem 4 ghz w wersji K, sadze ze najlepszym wyborem bylby 2500 bez "k" i chyba tego kupie.

Jesli chodzi o obudowe to uzywam ponad 10 letniej(tak, to nie zart) big tower, nieznanego producenta wyprodukowanej dla firmy OPTIMUS z naklejka "intel pentium II iside". Powodem jest niespotykana obecnie grubosc blachy zapewniajaca doskonala izolacje od halasow z wnetrza obudowy przy jednoczesnie stosunkowo dobrym przewodzeniu ciepla. Producent przewidzial miejsce do montarzu wentylatorow, ale lepsze chlodzenie = wiekszy halas... Chce w miare mozliwosci zostawic tak jak jest.

dzieki za odpowiedz.

Mam jeszcze dylemat odnosnie karty grafiki a mianowicie chce taka karte; Sapphire Radeon HD 6950 Toxic 2GB z tym, ze cena za to urzadzenie to okolo 1200 zl. Konkurencja robi podobne karty taniej. Czy jakis inny producent produkuje cos z uzyciem podobnej technologi a mianowicie "Vapor-X Technology" lub o innym ale rownie cichym i efektywnym systemie chlodzenia. W tej chwili mam hd 5850 toxic dzialajace do 935/1300 i nie za bardzo mam ochote wydawac wiecej niz 1000 zl na nowa karte. A moze jakis GTX 570? 560 sa zglednie ciche i chlodne. Moze jest jakis fajny model GTX 570?

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec tak...

We wszystkich grach, w ktorych mam problem z zacieciami i klatkowaniem na obecnym sprzecie procesory i5 przy takiej samej grafice daja ogromnego kopa jesli chodzi o wydajnosc. Ale cena platformy P67 + i5 jest dosc wysoka. Z drugiej strony i3 rowniez jest znacznie szybszy od athlona, a na OC nie zalezy mi szczegolnie. Do grnia w hd z fsaa potrzebuje mocniejszej grafiki i to jak narazie mimo wszystko traktuje priorytetowo, a fundusze mam dosc ograniczona.

Wstepnie planuje zlozyc cos takiego;

- Plyta Asus P8H61-M LX2/SI REV 3.0 / 210 zl

- Procesor Intel Core i3-2100 3.1GHz (BX80623I32100) BOX / 438 zl + Fortis HE1225 ze starego zestawu

- Karta graficzna Gainward GF GTX 570 1280MB / 1423 zl

Wstepnie wydaje mi sie to optymalny zestaw do gier na najblizsze 10 - 12 miesiecy. Opcja wymiany procesora na FX zdecydowanie nie wchodzi w gre, ze wzgledu na jego pradozernosc i watpliwy wzrost wydajnosci. Nie wiem jednak jak GF sprawdza sie po sparowaniu ze stosunkowo nie najszybszym procesorem... Chce grac w 1920x1080 z FSAA x4, detale od razu obcinam do medium jesli cos sie przycina.

Jak sprawuje sie ten system chlodzenia gainwarda? Zalezy mi na tym, aby karta byla mozliwie cicha chociaz wiadomo, ze bezglosnej pracy nie ma co oczekiwac. Prosze o ocene konfiguracji.

Ewentualnie jeszcze druga opcja na tej samej plycie;

- Karta graficzna Sapphire ATI TOXIC HD 6950 2GB (akurat takie toxici sa dostepna) 1192 zl

- Procesor Intel Core i5-2400 3.1GHz 729 zl

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to totalny lowend .

Procek może i szybszy na stock od PII ale ma tylko 2 rdzenie co może być kluczowe za jakiś czas , PII ma jednak 4 pełne rdzenie .

Do tego sprawa OC - o oc I3 możesz zapomnieć , PII trochę pogonisz .

Nie wiele drożej niż ten Asus masz bardzo dobrą MSI 870-C45 .

GTX570 dobry ale może zejść do HD6950/GTX560Ti a dołożyć do I5+ Asrock P67 Pro3 .

Druga opcja też nie bardzo .

ten HD6950 drogi , w dodatku mało gdzie wykorzystasz 2GB VRAM .

I5 2400 już lepszy pomysł , ale zastanów się nad Asrockiem P67 Pro3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, co do plyty racja... No ale mam w tej chwili Athlona x4 @ 3.6 ghz i moge wymienic cala litanie rpgow i gier wyscigowych, ktore sie zacinaja jak cholera nawet jak zjade do 640x480. PII bylby max 20% szybszy zegar w zegar a OC to niewiadoma. Przy PII 3.4 ghz gry nadal beda sie zacinaly. Wiem jak dziala F1 2011 na PII/3.2ghz i dla mnie to totalna porazka - jest dokladnie to samo co u mnie. Na laptopie z i3 dziala wybornie po zjechaniu do 800x600.

Zakup GTX560TI chyba nie ma sensu jesli w tej chwili mam HD5850 z chlodzeniem vapor-x dzialajace do 935/1300. Dlatego rozwazam wymiane na tego shapphira z takim samym chlodzeniem - moja karta jest dosc cicha a przy tym dobrze sie kreci. Wersji z 1 gb ramu - nie moge znalezc, ogolnie ciezko kupic te karty a taka 2 gb maja dostepna. Wole GTX570 - ale nie wiem czy robia cos z fajnym i cichym chlodzeniem. Sprzet zmieniam co 8 - 12 miesiecy.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kolejne sprawa...

HT - raczej nic nie daje jesli chodzi o gry, to chyba nie podlega dyskusji. Jednak mozna znalezc na sieci testy, z ktorych jasno wynika, ze wydajnosc 4 rdzeniowego i7 w grach jest z grubsza taka sama kiedy ma wylaczone 2 rdzenie jak kiedy pracuje na 4 rdzeniach oczywiscie o ile jest odpowiednio wysoko taktowany. Z drugiej stronie na PII wylaczenie dwoch rdzeni w wiekszosci nowych gier wyraznie wplywa na wydajnosc. W sorej czesci tytulow, SB nawet z i3 2100 zapewnia plynna animacje w przeciwienstwie do P2@4ghz. Gdzie twki sekret? W wydajnosci pojedynczego watku, architekturze platformy? Czy SB naprawde potrzebuje 4 rdzeni juz na dzis? i5 maja jednak wiekszy chache wiec wezme mimo wszystko i5 2400, ale pytanie o to czy 4 rdzenie cos daja w grach DZISIAJ na tej platformie ciagle pozostawiam otwarte. Moze kiedy pojawia sie w przyszlosci gry, ktore rzeczywiscie potrzebowalyby 4 rdzeni w i5 okaze sie, ze wydajnosc pojedynczego watku w i5 jest za mala zeby zapewnic wysoki minimalny fps.

No i dygresja na temat frapsa i f1 2011. Fraps pokazuje ciagle ponad 30 fps w full hd a kiedy wlacza sie force feedback na kierownicy widze wyrazne zaciecie (pewnie czekam na kolejna klatke gdzies z 0,1 - 0,2 s) i w tym momencie mam na jednym z rdzeni 100% wykozystania CPU... Na laptopie z i3 ten efekt nie wystepuje.

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak czekam na FX-6100 z arestu za 705 zl, ciekawe czy naprawde wysla w przeciagu 24 godzin. Pewnie to zla decyzja, ale coz... Moze bedzie szybszy od i3 2100, a koszt wymiany samego procesora w moim przypadku jest podobny do kosztow zmiany platformy.

A szkoda. Byłem ciekaw czy taki i3 podoła 6950 czy tez gtx 570

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi