goldomor Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 (edytowane) Witam, ostatnio odnotowałem pewną rzecz. Mianowicie po wyłączeniu gry metro 2033 (i niektórych wymagających gier) system chodzi przez pewien niedługi czas (może 2min) trochę wolniej niż zawsze. Dla przykładu, kiedy wyszedłem z metra 2033 i włączyłem operę zakładki otwierały mi się z mikroprzycinkami, a interfejs systemu chodził troszkę bardziej zmuliście. Po krótkim czasie (może minuta, może 2) wszystko chodzi już w pełni szybko. Czy jest to powód do obaw? EDIT: Zauważyłem pewną rzecz. Obie gry, które wywołały coś takiego są na steamie (DiRT3 i Metro 2033) Edytowane 2 Października 2011 przez goldomor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Prawdopodobnie system czyści pagefile. Przy 8GB możesz go wyłączyć i zobaczyć, czy problem ustąpi. Ja mam wyłączony na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 A jak to wyłączyć? Jakie są tego wady i zalety? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Wyłaczasz w następujący sposób: PPM na Mój Komputer > Zaawansowane ustawienia systemu > Wydajnośc > Zaawansowane > Klikasz zmień. I tam zaznaczasz "Bez pliku stronicowania" i klikasz Ustaw. Zalety tego są takie, że jak Ci się skończy ram to komputer używa dysku twardego jako pamięci.Jest to wolne w wielu przypadkach i przy tak dużej ilości pamięci jaką Ty masz to należy to w ogóle wyłączyć bo raczej tego nie przekroczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Śmiało możesz wyłączyć plik wymiany. Przy identycznym configu wyłączyłem u siebie i wszystko działa bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 nie zalcam wylaczania pega ogolnie mam 8 giga ramu i np heroes might magic 5 wywala sie po wylaczeniu page polecam wlaczenie page na ram dysku ( wilk syty i owca cala :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldomor Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 nie zalcam wylaczania pega ogolnie mam 8 giga ramu i np heroes might magic 5 wywala sie po wylaczeniu page polecam wlaczenie page na ram dysku ( wilk syty i owca cala :D ) Dobra, a czym takie ustawienie będzie się rżniło? I przede wszystkimw jaki sposób to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Najpierw wyłącz i sprawdź. Potem testuj, jak będą problemy to włączysz z powrotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 nie zalcam wylaczania pega ogolnie mam 8 giga ramu i np heroes might magic 5 wywala sie po wylaczeniu page polecam wlaczenie page na ram dysku ( wilk syty i owca cala :D ) E? Grywałem w HoMM5 i nic takiego mi się nie działo. Inna sprawa, że ta gra jest tak kaprawie napisana, że wywala się z byle powodu (przynajmniej wersje zaraz po premierze, później jak zwykle wróciłem do HoMM3 Dobra, a czym takie ustawienie będzie się rżniło? I przede wszystkimw jaki sposób to zrobić? Napisano Ci wyżej jak to zrobić. To nie operacja na otwartym sercu, po prostu go wyłącz, sprawdź i jak nie pomoże, najwyżej włącz spowrotem. Alternatywnie, zaraz po wyłączeniu gry, jak komp Ci będzie przycinał, odpal monitor zasobów, zakładka dysk twardy i sprawdź, czy nie ma intensywnego IO na pagefile.sys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...