Skocz do zawartości
goldomor

Krótko po wyłączeniu wymagających gier komputer chodzi wolniej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio odnotowałem pewną rzecz. Mianowicie po wyłączeniu gry metro 2033 (i niektórych wymagających gier) system chodzi przez pewien niedługi czas (może 2min) trochę wolniej niż zawsze. Dla przykładu, kiedy wyszedłem z metra 2033 i włączyłem operę zakładki otwierały mi się z mikroprzycinkami, a interfejs systemu chodził troszkę bardziej zmuliście. Po krótkim czasie (może minuta, może 2) wszystko chodzi już w pełni szybko.

Czy jest to powód do obaw?

EDIT: Zauważyłem pewną rzecz. Obie gry, które wywołały coś takiego są na steamie (DiRT3 i Metro 2033)

Edytowane przez goldomor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłaczasz w następujący sposób:

PPM na Mój Komputer > Zaawansowane ustawienia systemu > Wydajnośc > Zaawansowane > Klikasz zmień.

I tam zaznaczasz "Bez pliku stronicowania" i klikasz Ustaw.

Zalety tego są takie, że jak Ci się skończy ram to komputer używa dysku twardego jako pamięci.Jest to wolne w wielu przypadkach i przy tak dużej ilości pamięci jaką Ty masz to należy to w ogóle wyłączyć bo raczej tego nie przekroczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zalcam wylaczania pega

ogolnie mam 8 giga ramu i np heroes might magic 5 wywala sie po wylaczeniu page

polecam wlaczenie page na ram dysku ( wilk syty i owca cala :D )

Dobra, a czym takie ustawienie będzie się rżniło? I przede wszystkimw jaki sposób to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zalcam wylaczania pega

ogolnie mam 8 giga ramu i np heroes might magic 5 wywala sie po wylaczeniu page

polecam wlaczenie page na ram dysku ( wilk syty i owca cala :D )

E? Grywałem w HoMM5 i nic takiego mi się nie działo. Inna sprawa, że ta gra jest tak kaprawie napisana, że wywala się z byle powodu (przynajmniej wersje zaraz po premierze, później jak zwykle wróciłem do HoMM3

Dobra, a czym takie ustawienie będzie się rżniło? I przede wszystkimw jaki sposób to zrobić?

Napisano Ci wyżej jak to zrobić. To nie operacja na otwartym sercu, po prostu go wyłącz, sprawdź i jak nie pomoże, najwyżej włącz spowrotem.

Alternatywnie, zaraz po wyłączeniu gry, jak komp Ci będzie przycinał, odpal monitor zasobów, zakładka dysk twardy i sprawdź, czy nie ma intensywnego IO na pagefile.sys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi