Skocz do zawartości
Adonim85

Asus M5A78L-M LX czy MSI 760GM P23 (FX)

Rekomendowane odpowiedzi

Asus M5A78L-M LX

http://www.komputronik.pl/product/131789/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Asus_M5A78L_M_LX.html

czy

MSI 760GM P23 (FX)

http://www.komputronik.pl/product/133346/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/MSI_760GM_P23_FX_.html

Która z nich jest lepszym zakupem i dlaczego.

Obie oparto na tym samym chipsecie AMD 760G / AMD SB710.

Asus wspiera szybsze pamięci - do 2000 MHz, jednakże maksymalna ich pojemność to 8GB, natomiast MSI wspiera "tylko" moduły 1333 ale w ilości do 16GB. Ponadto Asus wspiera procesory o maksymalnym TDP 95W, natomiast MSI - 125W. Płyta MSI nie posiada złącza IDE (choć i tak mam DVD i dysk na SATA), Asus te złącze posiada. Obie maja po 6 gniazd SATA (MSI ma je lepiej ułożone). Asus ma tylko 4 porty USB na tylnym panelu, MSI ma ich 8 (dla mnie to duzy plus). Ponadto MSI posiada wejścia od monitora typu D-SUB jak i nowsze DVI (rzadkość z tego co widze w tym segmencie). Asus posiada tylko zwykłe wejście D-SUB.

Podsumowując te kwestie - jestem za MSI.

Jest jednak małe ale. Te ale to ... kwestia w której nie mam informacji żadnych (brak recenzji w internecie), czyli potencjał na OC procesora w obu tych modelach. Kto będzie tu lepszy? Asus czy MSi ?. Kogo wy byście polecili od siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU - AMD Athlon II X4 620 2.60 GHz @ 3.60 GHz 1.45V + Pentagram HP-90 Alpaya

MOBO - MSI 760GM-P23 (FX)

RAM - 2GB DDR3 Samsung + 4GB DDR3 Goodram 1333MHz CL9

GPU - Gainward GeForce GTS 450 1GB 783-1566-1804 @ 918-1828-2111

HDD - Western Digital Blue 7200 16MB SATAII - 500GB

DVD - Lite-On SH-16A7S SATA

PSU - Modecom MC-400ATX 400W (348W na liniach 12V)

LCD - BenQ T701 17'

AUDIO - Tracer Corp TRS-390 + Creative T6160

MYSZ + KLAWIATURA - Vakoss TM-466UK + Emprex 6310U

Po co ten temat skoro masz tą MSI u siebie? Chcesz usłyszeć jaką to fajną płytę kupiłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem ze wstepnie na (% wybralem ja (dlatego wpisalem do sygny a wyniki oc procka sa z poprzedniej mobo od ASRocka), jednakze takze chce uslyszesz wasze zdanie. Mam u siebie w miescie sklep komputronik i od reki ja moge ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jak cos. Jednakze w ostatniej chwili moze mnie ktos tutaj z forum namowic na Asusa jesli przedstawi konkretne argumenty. Zatem prosze odpowiedziec na moje pytania wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus również nie posiada IDE o ile dobrze widzę (trochę droższy M4A78LT-M LE je ma).

Jeżeli nie przeszkadza Ci tylko jedno PCIEx1, to brałbym MSI z dokładnie tych względów, o których pisałeś. Lepsze zasilanie rokuje potencjalnie lepsze OC, ale zacząłbym od ściągnięcia manuali do obu płyt i sprawdzeniu, co oferują biosy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi