Adonim85 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Asus M5A78L-M LX http://www.komputronik.pl/product/131789/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Asus_M5A78L_M_LX.html czy MSI 760GM P23 (FX) http://www.komputronik.pl/product/133346/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/MSI_760GM_P23_FX_.html Która z nich jest lepszym zakupem i dlaczego. Obie oparto na tym samym chipsecie AMD 760G / AMD SB710. Asus wspiera szybsze pamięci - do 2000 MHz, jednakże maksymalna ich pojemność to 8GB, natomiast MSI wspiera "tylko" moduły 1333 ale w ilości do 16GB. Ponadto Asus wspiera procesory o maksymalnym TDP 95W, natomiast MSI - 125W. Płyta MSI nie posiada złącza IDE (choć i tak mam DVD i dysk na SATA), Asus te złącze posiada. Obie maja po 6 gniazd SATA (MSI ma je lepiej ułożone). Asus ma tylko 4 porty USB na tylnym panelu, MSI ma ich 8 (dla mnie to duzy plus). Ponadto MSI posiada wejścia od monitora typu D-SUB jak i nowsze DVI (rzadkość z tego co widze w tym segmencie). Asus posiada tylko zwykłe wejście D-SUB. Podsumowując te kwestie - jestem za MSI. Jest jednak małe ale. Te ale to ... kwestia w której nie mam informacji żadnych (brak recenzji w internecie), czyli potencjał na OC procesora w obu tych modelach. Kto będzie tu lepszy? Asus czy MSi ?. Kogo wy byście polecili od siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 CPU - AMD Athlon II X4 620 2.60 GHz @ 3.60 GHz 1.45V + Pentagram HP-90 Alpaya MOBO - MSI 760GM-P23 (FX) RAM - 2GB DDR3 Samsung + 4GB DDR3 Goodram 1333MHz CL9 GPU - Gainward GeForce GTS 450 1GB 783-1566-1804 @ 918-1828-2111 HDD - Western Digital Blue 7200 16MB SATAII - 500GB DVD - Lite-On SH-16A7S SATA PSU - Modecom MC-400ATX 400W (348W na liniach 12V) LCD - BenQ T701 17' AUDIO - Tracer Corp TRS-390 + Creative T6160 MYSZ + KLAWIATURA - Vakoss TM-466UK + Emprex 6310U Po co ten temat skoro masz tą MSI u siebie? Chcesz usłyszeć jaką to fajną płytę kupiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adonim85 Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 napisalem ze wstepnie na (% wybralem ja (dlatego wpisalem do sygny a wyniki oc procka sa z poprzedniej mobo od ASRocka), jednakze takze chce uslyszesz wasze zdanie. Mam u siebie w miescie sklep komputronik i od reki ja moge ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> jak cos. Jednakze w ostatniej chwili moze mnie ktos tutaj z forum namowic na Asusa jesli przedstawi konkretne argumenty. Zatem prosze odpowiedziec na moje pytania wyzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Asus również nie posiada IDE o ile dobrze widzę (trochę droższy M4A78LT-M LE je ma). Jeżeli nie przeszkadza Ci tylko jedno PCIEx1, to brałbym MSI z dokładnie tych względów, o których pisałeś. Lepsze zasilanie rokuje potencjalnie lepsze OC, ale zacząłbym od ściągnięcia manuali do obu płyt i sprawdzeniu, co oferują biosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...