Skocz do zawartości
Boyco

Internet od providera i udostepnianie połączenia

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to ze zakladam stałe łącze internetowe - jedno. Chce udostepnic połączenie internetowe siostrze i sąsiadowi. I teraz moje pytanie.

Czy kupic karte sieciową i podłączyc mój komputer przez jedną karte do internetu a moją siostrę przez drugą do mojego komputera jej kartą sieciową (razem trzy karty).

Czy tez kupic HUBa i w ten sposób podłaczyć do niego wszystkie trzy komputery.

Moze to byc na maksa lamerskie pytanie ale: Czy HUB ma jakis wlasny adres IP? Chodzi o to ze provider bedzie znał numer a mi zależy by nie wiedzial o dodatkowo podłączonych komputerach :twisted:

Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi i czekam niecierpliwie na propozycje.

Pilne!

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to ze zakladam stałe łącze internetowe - jedno. Chce udostepnic połączenie internetowe siostrze i sąsiadowi. I teraz moje pytanie.

Czy kupic karte sieciową i podłączyc mój komputer przez jedną karte do internetu a moją siostrę przez drugą do mojego komputera jej kartą sieciową (razem trzy karty).

Czy tez kupic HUBa i w ten sposób podłaczyć do niego wszystkie trzy komputery.

Moze to byc na maksa lamerskie pytanie ale: Czy HUB ma jakis wlasny adres IP? Chodzi o to ze provider bedzie znał numer a mi zależy by nie wiedzial o dodatkowo podłączonych komputerach  :twisted: 

Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi i czekam niecierpliwie na propozycje.

Pilne!

Piotr

Przede wszystkim musisz mieć ruter (albo sprzętowy, albo softwareowy)

pod win2000/XP masz opcje udostępniania połączenia internetowego. Jest to proste w konfiguracji. Potrzebujesz tylko dodatkową kartę sieciową i huba (4 portowy najtańszy wystarczy). Twoja karta sieciowa będzie bramą dostępową dla pozostałych kompów (jej adres IP musisz wpisać w nich jako bramlę). Nie licz jednak na to że jest to nie do wykrycia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim musisz mieć ruter (albo sprzętowy, albo softwareowy)

pod win2000/XP masz opcje udostępniania połączenia internetowego. Jest to proste w konfiguracji. Potrzebujesz tylko dodatkową kartę sieciową i huba (4 portowy najtańszy wystarczy). Twoja karta sieciowa będzie bramą dostępową dla pozostałych kompów (jej adres IP musisz wpisać w nich jako bramlę). Nie licz jednak na to że jest to nie do wykrycia...

Tzn jak nie do wykrycia?

A nie mozna bezposrednio zamiast do kompa podłaczyc internet pod HUBa i dopiero z pod niego podłączyć komputery? Chuba nie ale zapytac zawsze warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym providerem jest pewnie kablówka jakaś bo oni biorą opłaty od dodatkowych kompów. Więc internet dostajesz przez kabel sieciowy.

Najlepiej zrobić więc tak. Musisz kupić kompa który będzie pełnił funkcje serwera( komputer p100 + 2xkarty sieciowe wystarczy) oraz hub.

Wszystkie kompy podłączasz do huba, a serwer dodatkowo do internetu.

Na serwie stawiasz linuxa z maskaradą, a na pozostałych kompach ustawiasz brame i ip i masz interenet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym providerem jest pewnie kablówka jakaś bo oni biorą opłaty od dodatkowych kompów. Więc internet dostajesz przez kabel sieciowy.

Najlepiej zrobić więc tak. Musisz kupić kompa który będzie pełnił funkcje serwera( komputer p100 + 2xkarty sieciowe wystarczy) oraz hub.

Na serwie stawiasz linuxa z maskaradą, a na pozostałych kompach ustawiasz brame i ip i masz interenet.

A są jakies latwiejsze wyjscia?

Studiuje Ekonomie a nie Informatyke :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ja miał bym robić coś takiego to do swojego kompa podłączył bym stałe i sieciówke. Jeśli nie chcesz huba to wsadź do kompa dwie karty sieciowe lub z najbliższym komputerem połącz się przez USB/port szeregowya z drugim przez sieciówke. Z kompa gdzie jest stałe udostępniasz połączenie innym.

A co do wykrycia to raczej nikt nie będzie tego sprawdzał :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ja miał bym robić coś takiego to do swojego kompa podłączył bym stałe i sieciówke. Jeśli nie chcesz huba to wsadź do kompa dwie karty sieciowe lub z najbliższym komputerem połącz się przez USB/port szeregowya z drugim przez sieciówke. Z kompa gdzie jest stałe udostępniasz połączenie innym. 

A co do wykrycia to raczej nikt nie będzie tego sprawdzał  :wink:

Tez tak mysle!

Ale jeden komp (udostępniający) bedzie musial byc włączony by drugi mógł korzystać :evil:

Jak to ma sie do szybkosci neta? Spada wydajnosc a jak tak to o ile? Przy 112 KBs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Możesz kąbinować z hubem, możesz z kartami sieciowymi, ale pamiętaj że w takiej sytuacji twój komp musi być zawsze na ON. Oprucz tego będzie się pałował z dzieleniem netu. Ja bym zrobił tak:

- kupujesz starego kompa klasy AT (najlepiej w obudowie slim, z prockiem klasy PI 100MHz+ 16 RAM)

- wypierd....wentylator z procesora i montujesz sam radiator średniej wielkości

- wentylator z zasilacza na potencjometr, lub 7V

- do tego stacja dysków i jakiś twardziel z epoki lodowcowej

- odpalasz na tym linux i SDI

- karty sieciowe i jakiś hub

podpinasz monitor instalujesz dzielisz łącze, odpinasz monitor, wkładasz kompa za szafe i po kilku dniach zapominasz że coś tam wogule jest (nic nie słychać)

Są wersje linux dyskietkowe (odpalasz wszystko z dyskietki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tej stronce jest mały opis jak zbudować taką sieć. Opisane jest to na przykładzie SDI ale można podłączyć dowolne stałe poczytaj sobie najlepiej punkt 7  http://www.madneo.republika.pl/Pages/pstart.html

Dzieki Wilczek!

Nie jestem na szczescia az takim lamerem :oops: Punkt 7 moge sobie odpuscic. Za to resztę artykułu sobie poczytam.

Dobra! Spadam na chwile...

Czekam na dalsze propozycje, za które z góry dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niby tak komp musi być na ON przez cały czas jak inni chcę coś ściągać ale po co kupować kolejnego jeśli można wykożystać już mającego. Jeśli intersesujesz się dyskietkowymi wersjami linuxa to polecam Ci ten artyk. http://www.madneo.republika.pl/Pages/FreescoE.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są jakies latwiejsze wyjscia?

Studiuje Ekonomie a nie Informatyke :oops:

Hehe ja jeszcze nic nie studiuje. Pojutrze kończe gimnazjum :-).

Ja sam mam sieć na w2k serwer, bo potrzebowałem dc na serwie.

To z linuxem jest najłatwiejszym wyjściem, bo to co Wilczek powiedział to już jest maxymalnie zagmatwane.

Tu masz skrót do opisu stawiania serwa z sdi, ale stawianie na innych łączach dużo się nie różni.

http://klubhis.hrleon.com/pliki/sdi-linux.zip

Jak byś podczas instalacji miał jakieś problemy tu jest forum na którym Ci pomogą:

http://klubhis.hrleon.com/cgi-bin/ikonboar...ums.cgi?forum=2

A jakie ty masz łącze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinujecie jak konie pod góre :)

Ja mam wlasnie takie udostepnianie, i pewien czas temu stałem przez dylematem - kupno jakiegos grata pod linuxsa (i udostepnianie byloby niewykrywalne [ale kto bedzie cie kontrolował ;) ]) lub tez wlozenie 2 sieciowki do swojego kompa ...

Wspollokatorowie nie wyrazili checi partycypowania w kosztach zakupu grata :))

nie chciało misie dodatkowo investowac w interes wiec oto co zrobilem ...

internet wpada skretka do mnie do pokoju ... i do eth1. Moj komp specyfikacja ponizej jest wystarczajaco mocny zeby udostepnianie dzialajace w tle nie bylo odczuwalne . System chodzi pod windowsem XP pro pl. Jest tu kreator ktory w 5 minut przy pomocy rysunkow ( nie smiac sie) wytłumaczy ktora opcje wybrac:) osmiolatek by sobie poradzil ... druga sieciówka skonfigurowaną automatycznie przez kreatora internet wychodzi ... potem wystarczy na komputerach odbiorcow dac automatyczne pobietanie IP ... i same znajduja moja brame :)))

Komp chodzi 24h na dobe ... na nocke ustawiam titana i wywiew speedfanem na 1500rpm i cisza jak makiem zasiał ...

zaleta w stosunku do rozwiazania z gratem na linuxsie jest rowniez to ze na MOIM kompie mam zewnętrzne IP ... moge postawic server FTP ,WWW... hostowac rozmowe netmeeting, roger wilco , itd itp :) (a nie na gracie z linuxem) jak masz jakies bardziejsze pytania zapraszam na GG 1509112

PS. karty sieciowe kup na gieldzie ... uzywane 10 Mbit kupisz za 15 zl sztuka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz ja mam pytanie

jak ze tez bede mial kablowke na pol z sasiadem

mam juz komp na serwer K6-300 przygotowany w szafce i wyciszony chodzil przez 1 msc non stop na w2k bez klopotu

ale zastanawia mnie czy ci od kabla maja jakas mozliwosc wykrycia ze do sieci podlaczone sa inne kompy

i dlaczego uwazasz ze lepiej jest na windzie niz na linxie

btw. nie wiem jak do konca jest z tym adresem ip - przynajmniej u mnie - wydaje mi sie ze oni robia jakas podsiec do jednego wyjscia na swiat i podpinaja tam paru chetnych naraz bo ip sa dziwne a nic nie ma w umowie o staly ip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp chodzi 24h na dobe ... na nocke ustawiam titana i wywiew speedfanem na 1500rpm i cisza jak makiem zasiał ...

jaka to plyta bo ja probowalem walczyc ze speedfanem na wielu kompach i na zadnym nie bylo supportu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz ja mam pytanie 

jak ze tez bede mial kablowke na pol z sasiadem

mam juz komp na serwer K6-300 przygotowany w szafce i wyciszony chodzil przez 1 msc non stop na w2k bez klopotu

ale zastanawia mnie czy ci od kabla maja jakas mozliwosc wykrycia ze do sieci podlaczone sa inne kompy 

btw. nie wiem jak do konca jest z tym adresem ip - przynajmniej u mnie - wydaje mi sie ze oni robia jakas podsiec do jednego wyjscia na swiat i podpinaja tam paru chetnych naraz bo ip sa dziwne a nic nie ma w umowie o staly ip

U mnie na osiedlu jest duza siec osiedlowa, ale ja z kumplami zbudowalismy wlasna (nielegalna) zeby bylo taniaj. Dostep mamy od wlasnego prowidera. Jesli chodzi o wykrycie to... pare osob obok mojego bloku nielegalnie rozdzielilo sygnal tej sieci osiedlowej ale dla nich to skonczylo sie tragicznie bo ten co rozdzielil to zabulil piekna kare :roll: wykryli ich w ten sposob ze sprawdzili ilosc wysylanych zapytan spod danego adresu IP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jęśli chodzi o kabel, to nic nie masz w umowie wspomniane o stałym IP bo przez kabel masz przydzielane dynamicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie tak jak erio mowi - na poczatek. Później jak mi jakis grat wpadnie w rece to zrobie sobie serwerek :)

Dzieki wam za rady!

Nie bede nażekał jak jakies sie tu jeszcze pojawia :)

Aha! Czy ma jakies znaczenie model/producent karty sieciowej w tym samym komputerze jezeli wcisne tam dwie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie tak jak erio mowi - na poczatek. Później jak mi jakis grat wpadnie w rece to zrobie sobie serwerek :)

Dzieki wam za rady!

Nie bede nażekał jak jakies sie tu jeszcze pojawia :)

Aha! Czy ma jakies znaczenie model/producent karty sieciowej w tym samym komputerze jezeli wcisne tam dwie?

Nie chce nic mówić ale napisałem prawie to samo co On. CZyżby mniej zrozumiale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli w regulaminie masz napisane ze nie mozesz dzielic lacza to badz pewien ze oni beda kontrolowac to czy dzielisz czy nie, to jest w ich interesie. Ale czesto jest tak ze wolno dzielic lacze w obrebie lokalu czyli nawet 10 kompow mozesz sobie podpiac byle byly u ciebie w domu/mieszkaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zupełności wystarczy 486 + 8 ramu + sieciówka + jakakolwiek grafika + hdd jakiś najmniejszy jaki masz/możesz dostać, ewentualnie sama stacja dyskietek, choć na hdd jest wygodniej poprostu i stawiasz sobie freesco. Wyciszasz czym tylko możesz /waty nie waty bo to i tak się zabardzo grzać nie będzie/ stawiasz gdzieś w koncie i Ci chodzi 24h non stop 31 dni w miesiącu. Czasem sobie zaglądniesz czy ktoś nie chciał się włamać :P Bardzo tani, bo na każdym gratowisku go znajdziesz kompik robiący za programowy router a i do uczenia się [brzydkie określenie na linuksa]a na początek może być, załapiesz szybko podstawy. Aha mówiłem, że jest bajecznie prosty w konfiguracji? :P

Więcej info - http://www.freesco.arx.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki stary grat pod linux nie jest drogi i nie chodzi tu o starość tylko o to że linux spokojnie poradzi sobie na takim sprzęcie. A co potrafi win xp?

Niech ktoś odpali 2000 lub Xp na kiepskim sprzęcie, jak mu wogule wstanie to będzie extra!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie wyrazic Swoją opinię - pewne teraz wszyscy mnie za to zaatakuja - ale co tam.

99% providerów internetowych ma w regulaminie zapis o zakazie udostepniania łącza internetowego, bądź rozbudowy sieci od gniazdka internetowego. Każdy z klientów podpisuje ten papierek, czyli zawiera z ISP (providerem) jakąś umowę która obowiązuje obie strony. Czyli jakakolwiek próba udzielania dalej tego łącza jest najzwyklejszą kradzieżą - taką samą jak np. kradziez telewizora.

I jeszcze jedno - takie zachowalnie wg mnie jest nie w porządku wobec innych klientów sieci.

A tak wogóle wykrycie takiego łącza jest bardzo proste - jest cos takiego jak Macadresy............:)

I każdy provider monituroje to na bierząco - a kary z regóły sa wysokie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zupełności wystarczy 486 + 8 ramu + sieciówka + jakakolwiek grafika + hdd jakiś najmniejszy jaki masz/możesz dostać, ewentualnie sama stacja dyskietek, choć na hdd jest wygodniej poprostu i stawiasz sobie freesco. Wyciszasz czym tylko możesz /waty nie waty bo to i tak się zabardzo grzać nie będzie/ stawiasz gdzieś w koncie i Ci chodzi 24h non stop 31 dni w miesiącu. Czasem sobie zaglądniesz czy ktoś nie chciał się włamać :P Bardzo tani, bo na każdym gratowisku go znajdziesz kompik robiący za programowy router a i do uczenia się [brzydkie określenie na linuksa]a na początek może być, załapiesz szybko podstawy. Aha mówiłem, że jest bajecznie prosty w konfiguracji? :P

Więcej info -http://www.freesco.arx.pl/

1. po co grafa???? - szczegulnie przy freesco!

2 proponuje 16 RAMu

3. dysk min. 10M :D :D :D :D

pozatm - majac ruter można postawić serwer (www, ftp,smpt....) na kompie w sieci wewnętrznej - odpowiedzialna jest za to opcja o nazwie SUA.

Ruter daje znacznie wieksze bezpieczzeństwo niż wspuludział przez wingroze

A na system - faktycznie albo FreeSCO, albo LPR (linux ruter project) - z czego freeSCO jest latwiejsze w obsłudze, a LPR jest szybszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwole sobie wyrazic Swoją opinię - pewne teraz wszyscy mnie za to zaatakuja - ale co tam. 

99% providerów internetowych ma w regulaminie zapis o zakazie udostepniania łącza internetowego, bądź rozbudowy sieci od gniazdka internetowego. Każdy z klientów podpisuje ten papierek, czyli zawiera z ISP (providerem) jakąś umowę która obowiązuje obie strony. Czyli jakakolwiek próba udzielania dalej tego łącza jest najzwyklejszą kradzieżą - taką samą jak np. kradziez telewizora. 

I jeszcze jedno - takie zachowalnie wg mnie jest nie w porządku wobec innych klientów sieci.

A tak wogóle wykrycie takiego łącza jest bardzo proste - jest cos takiego jak Macadresy............:)

I każdy provider monituroje to na bierząco - a kary z regóły sa wysokie.

Pozdrawiam

Co do glównej tezy - to o'k, chociaż jeżeli masz w domu np. dwa kompy - jeden dla siebie, a drugi np. dla żony - która tylko raz na czas czesze maila, to można nie mieć wyrzutów sumienia (puki nie zlapią...)

A co do MAC - po przepuszczeniu przez ruter [brzydkie określenie na linuksa]owy z dobrze zrobionym fajermurkiem - życze miłego dnia i radosnego skanowania :D :D :D

w momencie kiedy: open ports= no;no AnswerPing= no :twisted: :twisted:

lub fajermurek ustawiony na poziom paranoid 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zrobisz masquarade to zeczywiscie jest to nie do wykrycia. Wszystkie komputery sa zamaskowane pod jednym numerem ip i pod jedna karta sieciowa (jeden nr MAC), dodatkowo za pomoca proxy mozesz ustawic aby wszyscy "mieli" taka sama przegladarke i os - ale to raczej nie potrzebne. Jedyna mozliwoscia wykrycia jest ilosc zapytan. O ile na drugim kompie jest zona, siostra etc. kozystajaca tylko z chata - to zaden problem nikt sie nie powinien doczepic ale jak podpietych bedzie trzech maniakow kaaza i tp, to podejzany bedzie taki ruch od jednej osoby i mozna bedzie spodziewac sie wizyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisalem ze windows jest ze swoim udostepnianiem lepszy ... pisalem ze ja tam mam zrobione, a jako ze jestem windows user to udostepniam przez windoze ... mialem 3 miesieczna przygode z [brzydkie określenie na linuksa]em mandrake 8.0 i wtegy jak bylem w windzie to net byl udostepniany winda, a jak w [brzydkie określenie na linuksa]u to przez maskarade

... i 3 kompy maja usostepniony net ( zadnych maniakow kazza itd. moj laptop , komp kumpla ... razem gramy w CSa,on do www, GG, bez sciagania , i komp wspollokatorki : siedzi na scrable i GG. Wyrzutów sumienia nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka to plyta bo ja probowalem walczyc ze speedfanem na wielu kompach i na zadnym nie bylo supportu

Juz wiesz ??? ... jeszcze ... po to mam sygnaturke zeby takich pytan nie bylo ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...