Skocz do zawartości
-=YoGi=-

be quiet! Pure Power L8

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem dla znajomego nowy zasilacz i zanim mu go oddam, postanowiłem go najpierw sprawdzić u siebie. Udało mi się go dostać w całkiem przyzwoitej cenie. Docelowo ma trafić do biurowego kompa, jak to określił znajomy, ale żeby można było sobie pograć. Niestety nie będę miał okazji zobaczyć jak pracuje u niego, bo mieszka trochę za daleko... A raczej nie uda mi się go namówić na odpalanie futrzaków itd i siedzenie do tego z multimetrem przy kablach, więc pozostaje tyle, co pobawiłem się nim u siebie. Mój konfig od dłuższego czasu się nie zmieniał, więc mogę spokojnie przybliżyć wyniki innych zasilaczy które miałem w ręku. Po części sam się zastanawiam nad nabyciem takiego zasilacza, przerzucenia mojego configu do drugiej obudowy - będzie budżetowy kompik :) a do obecnej puszki wsadzenie czegoś nowego... Ale to akurat się zobaczy. Wróćmy do tematu...

Na wyposażeniu nie ma zbyt wiele, ale dla "budżetowego" kompa wystarczy:

* 2 kabelki PCI-eX (6pin + 6+2pin) - można podłączyć nawet 2 dość wymagające karty. Moja potrzebowała tylko 2x 6pin

* 3 kabelki do dysków (Same sata, same ata, sata+ata+flop)

* kabel zasilający

* śrubki (czarne) i opaski na kable.

Długości przewodów:

* 24pin i 8pin - 45cm

* PCI-eX - 45cm

* Wiązka Sata - 3 wtyki, pierwszy 45cm, kolejne co 15cm.

* Wiązka Molex - 3 wtyki, jak powyżej.

* Wiązka mieszana - 2x Sata, Molex, FDD, pierwszy 45cm, kolejne co 15cm.

Łącznie dostajemy 5x Sata, 4x Molex, 1x Fdd, 2x PCI-eX (6+2pin + 6pin).

Kable są odpinane - jedynie 24pin (20+4) i 8pin (4+4) są zamontowane na stałe. 24pin i 8pin są standardowej długości jak na budżetowe konstrukcje. Kable do napędów spokojnie wystarczą w każdej obudowie, tak samo jak PCI-eX powinny wystarczyć. Same kable są dość miękkie i bardzo wygodnie można je układać - w porównaniu do Dark Power jest różnica i tymi nie musiałbym się tak męczyć, żeby je zgrabnie poukładać za tacką na mobo. Ilość wtyczek jest chyba wystarczająca dla każdego normalnego użytkownika. Ci bardziej wymagający raczej nie sięgną po Pure Power, a prędzej Dark Power. Jak ktoś ma kabelki od innych zasilaczy be quiet!, to mógłby pokusić się o dopasowanie ich do tego zasilacza. Wystarczy sprawdzić kolejność wychodzących przewodów we wtyczkach :) Jedyne co mi się w tych kablach nie podoba, to jakość oplotów, ale czego oczekiwać po budżetowym produkcie...

Sam zasilacz prezentuje się dobrze. Osobiście nie podoba mi się ten pomarańczowy pasek na wentylatorze - niby napis na wentylatorze nawiązuje do tej obwódki, ale to i tak dziwnie wygląda. Jak każdy zasilacz od tego producenta w ostatnim czasie, w tym również znajduje się bardzo dobry i szeroko polecany wentylator Silent Wings tego samego producenta. Używam takich od kiedy się pojawiły w sprzedaży i wciąż pracuje bezgłośnie. Na wentylatorze znajduje się grill nawiązujący do pozostałych zasilaczy w postaci "pasków" a nie okręgów jak to zazwyczaj bywa w tych sprzętach. Mi osobiście taki wygląd bardziej się podoba. Zasilacz ogólnie wykonany bardzo dobrze, żadnych ostrych krawędzi ani niczego podobnego. Wszystko dobrze spasowane.

Mówi się, że dobry zasilacz powinien być ciężki - jak jest ciężki to będzie dobry. Przynajmniej kiedyś się to sprawdzało. Nie mniej certyfikat 80+ bronze wskazuje, że zasilacz powinien spełnić swoje zadanie bardzo dobrze i jeszcze pozostawić sobie zapas mocy.

Puszka jest standardowych wymiarów - wejdzie do każdej standardowej obudowy.

Dorzuciłem kilka fotek, więc nie będę się aż tak rozwijał na temat wyglądu, natomiast napiszę kilka zdań na temat pracy zasilacza.

Miałem już kilka zasilaczy od bq! w ręku i każdy pracował bardzo dobrze. Nie inaczej było z tym zasilaczem, choć pewne uwagi się znajdą.

Po odpaleniu sprzętu wentylator wchodzi na 100% obrotów i automatycznie zwalnia do jakiejś mniejszej prędkości - niestety nie wiem ile, ale pracuje wtedy bardzo cicho, jak na Silent Wings przystało. Na 100% słychać bardzo wyraźny szum powietrza rozbijającego się we wnętrzu zasilacza. W porównaniu do Dark Power, radiatory zamontowane w tej serii mają większą powierzchnię i zasłaniają większą powierzchnię wentylatora, przez co wyraźniej słychać szum powietrza. Przy standardowej pracy, kiedy wentylator pracuje na ok 40-50% (tak szacuję), żeby usłyszeć jakiś szum, trzeba przyłożyć ucho do zasilacza na odległość ok 5cm. Jeśli ktoś jest bardzo wyczulony na szum, to będzie to pewnie zakres 5-10cm. Na sprzęcie pracowałem przez kilka godzin, jak również puściłem futrzaka na 30min i wentylator nie przyspieszył (komp był po OC, więc trochę więcej tej mocy potrzebował). Podejrzewam, że przy bardzo długim graniu mógłby się wkręcić wyżej niż standardowo pracuje, albo jeśli ktoś ma kiepsko wentylowaną obudowę - u mnie niestety obudowa ma dobrą wentylację, więc nie mogę powiedzieć ile by potrzebował tego "męczenia".

Poza wentylatorem z zasilacza nie wydobywały się żadne piski ani inne dźwięki czy to cewek czy innych elementów. Z tego co widziałem, cewki są zalane i zaklejone, więc nie powinny wydawać z siebie dźwięków.

Przeprowadziłem standardowe testy na moim konfigu - pierwszy na standardowych ustawieniach, drugi po OC. Zestawienie znajdziecie poniżej:

* Q9550 (OC@3.4)

* HD5850 (OC@975/1175)

* Dysk i napęd sata, SSD, wentylatory120mm sztuk 6, 200mm sztuk 1, pompka Laing DDC 1T, Xonar DX.

Procesor obciążany był Linx'em, karta graficzna Furmarkiem (z maksymalnym MSAA).

Wyniki dla konfiguracji bez OC:

Dołączona grafika

Wyniki dla konfiguracji po OC:

Dołączona grafika

W obecnych czasach linie 3.3V i 5V nie mają się czym przemęczać, więc bardziej interesowała mnie linia 12V. W przypadku braku OC, maksymalny zauważony przeze mnie spadek napięcia pod obciążeniem, w stosunku do napięcia w IDLE, wynosił 0,07V. W przypadku konfiguracji po OC, spadek ten wynosił 0,1V. Spadek jest widoczny, ale jak na budżetową jednostkę wydaje mi się pomijalny i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że napięcie jest stabilne. Nie powiem, że jak skała, bo przyzwyczaiłem się do Dark Power :P Tym bardziej, że wszystkie napięcia mieszczą się normach, a podczas testów nie zaobserwowałem wahania napięć.

Ciekawy jest fakt, że standardowo napięcia pod obciążeniem maleją. W przypadku wcześniej testowanego przeze mnie Valeo III te napięcia rosły. Ot taka ciekawa rozbieżność :)

Jeśli ktoś chciałby przyrównać sobie wyniki z tych testów do wyników z moich poprzednich testów, to można obejrzeć testy Dark Power TUTAJ, natomiast testy Tacens Valeo III TUTAJ.

Jeśli ktoś by się zastanawiał na tym zasilaczem i nie był pewny co zrobić, mogę z czystym sumieniem polecić ten sprzęt. Wystarczy dla większości konfiguracji, jakie są obecnie składane.

Wszelkie pytania, propozycje "testów" tego zasilacza, jak również wszelkie uwagi proszę wrzucać w postach. Dopóki będzie u mnie, mogę coś przy nim jeszcze pogrzebać, zanim znajomy po niego wpadnie. Na koniec obiecane fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez -=YoGi=-
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna mini-recka- przyjemnie się czytało.

730W do "budżetowego" kompa? Do biura? Czy oni w tym biurze na... nie wiem... AutoCADzie pracują czy jakieś inne prerendery dla LucasFilm robią? ;-) Co on będzie napędzał?

Zabrakło informacji o przybliżonej chociaż cenie (wiem, wiem- można wygooglać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp ma służyć do przeglądania neta, oglądania filmów... Ale jak to stwierdził znajomy: "W 'kodzika' trzeba czasami pograć" :D

Miał być słabszy model, ale trafił się z niższej cenie wyższy, więc niech będzie na dłużej :) Ogólnie nie lubi "grzebać" w sprzęcie, ale często słyszę od niego: "Jak to podkręcić?", a później: "Weź mi powiedz co mam ustawić", więc niech ma lepiej zapas.

Z tego co mi mówił, bo jeszcze całego sprzętu nie skompletował, to będzie jakieś i5 + GF 460, ale dokładnego info niestety nie mam.

Przykładowa cena znaleziona w necie - 455,-

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recka fajna ale sam zasilacz o wiele za drogi i w dodatku na wyrost do proponowanej konfiguracji .

Cenę pominę bo BQ zawsze było drogie , ale 730 W do I5 + GTX460 - jak tam dobra 450W będzie miała jeszcze zapas mocy , ten zasilacz to prędzej do CF/SLI i ostrego OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi