vitucky Opublikowano 2 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2011 Zacznę od zestawu: Płyta: Asus M5A78L/USB3 Procesor: Phenom II 955 BE Pamiec:Corsair 4GB 1600MHz CL9 Grafika:Vertex3D Radeon HD6870 Zasilacz: OCZ ZS 550W Dysk: Seagate 7200.12 Sata II 1TB OS: Win 7 Temperatury odczytywane z CPU-Z i GPU-Z nie przekraczaja 53 stopni do momentu restartu. System jest nowo postawiony bez dodatkowego oprogramowania. Podczas uruchamiania przykladowo gry Crysis zwiecha jest zaraz na poczatku a 3Dmarkach przewaznie w polowie testu. Przy uruchomieniu asusowego Probe2 nie zauwazylem duzych wahan napiec. Procesor testwowalem na stabilnosc poprzez Pi a pamiec mem testem.Żadnych będów nie było. W BIOS mam wszystko ustawione na AUTO W systemowym podgladzie zdarzen mam poziom krytyczny Kernel-Power 41 Nie mam pojęcia co jest grane.Macie jakies pomysly,sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Domślam się, że używałeś SuperPi. A on nie nadaje się do sprawdzania procesorów wielordzeniowych, bo korzysta tylko z jednego rdzenia. Odpal HyperPI; próbka 32M, a potem LinXa. Jak nic nie wykaże niestabilności pamięci jeszcze raz do sprawdzenia, ale tym razem GoldMemory. "Napięcia mierzymy miernikiem, a nie programami!" Ale inna sprawa, że PSU to nie żaden no-name, a i mocy ma w zupełności wystarczająco, więc na razie podejrzenie raczej na niego nie pada. Edytowane 3 Października 2011 przez ivanov 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Tak uzywalem SuperPi, zapomnialem ze mamy juz inna ere procesorow ;) Co do testow to zrobilem tak jak zasugerowales. Test HyperPi dla probki 32M - PASS Test LinX dla Problem size 10000 ; Run 20 - PASS GoldMem - PASS I co dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 NB VID + 0,1V (nie wiem jak to w Asusie się nazwie) - pewnie nie sprawdzałeś czy kontroler w PII 955 da radę z DDR3 1600MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 NB VID + 0,1V (nie wiem jak to w Asusie się nazwie) - pewnie nie sprawdzałeś czy kontroler w PII 955 da radę z DDR3 1600MHz. to rozchodzi sie o Chipset Voltage?Ile jest w standardzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Nie, napięcie pomocnicze dla kontrolera pamięci, nieważne ile jest w standardzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vitucky Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Problem rozwiązany. Dobrałem złą pamięć, ktora byla dedykowana bardziej pod Intela i moj zestaw jej nie przełknął. Dzięki za naświetlenie mi wokół czego może dotyczyć problem. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Nie ma czegoś takiego jak "dedykowana bardziej pod intela", zwykły chwyt marketingowy. Pamięć tzw "Intel XMP" ma po prostu zaprogramowane profile a to czy wsadzisz ją na AMD czy Intel nie ma znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 Problem rozwiązany. Dobrałem złą pamięć, ktora byla dedykowana bardziej pod Intela i moj zestaw jej nie przełknął. Dzięki za naświetlenie mi wokół czego może dotyczyć problem. Pozdrawiam. Z pamieciami niestety roznie bywa, ja kiedys do jednej plyty dopiero po 3cim zestawie wlozonym przestalem miec problemy... Warto poczytac QVL (Quality Vendor List) zazwyczaj na stornie producenta plyty glownej i zobaczyc czy dany model pamieci zawiera sie w tym QVLu. Z drugiej strony z moich wieloletnich testow wynika, ze najmniej problematycznymi pamieciami sa produkty marki Corsair. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 IMO najmniej problematyczne są budżetowe kingstony W większości płyt będą na liście QVL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...