Skocz do zawartości
Vejito

Nowa grafika czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie posiadam mój komputer prezentuje się następująco:

Płyta główna: Gigabyte GA-EP53-DS3R S775

Procesor: Inter Core 2 Duo e8500 3.16GHz LGA775

Grafika: GeForce EN9600GT 1GB DDR3 ASUS

Ram: DDR2 2x2GB Geil Black Dragon 800

Zasilacz: 400W

System: Vista 32bit

Myślę nad wymiana karty graficznej bo nowe gry nie chodzą już tak dobrze jak kiedyś ;p komputer swoje lata ma

i zastanawiam się czy poprawi to w widoczny sposób osiągi w nowych grach (np. czy dam rade odpalić Battlefielda 3 na średnich albo niskich detalach z zadowalająca ilością fps jak na shoter bo w tej chwili na low detalach w porywach mam 30 fps)

myślę o gruntownej zmianie kompa ale to najwcześniej za ok rok do półtora

myślałem o zakupie: ASUS GeForce GTX 550Ti 1024MB DDR5 (myślałem aby za rok wrzucić ją do nowego kompa na start)

http://www.reset.com..._122_30648.html

ale nie wiem czy reszta sprzętu i tak nie jest za przestarzała i czy ogólnie jest jeszcze sens inwestować pieniądze w ten zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do wyrzucenia i wcale nie musisz wydawać 200 zł na nowy .

Za ~ 140 zł jest dosyć dobry Tacens Radix IV 450W , albo XFX Core 450 W - sporo większa wydajność na linii + 12 V od Radixa ale też większa cena - od 200 zł do 230 zł .

Co do GTX550Ti - kupowanie tej karty to bezsens - w tej cenie można dostać HD6850 - szybsze i chłodniejsze niż GTX550Ti .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ~ 140 zł jest dosyć dobry Tacens Radix IV 450W , albo XFX Core 450 W - sporo większa wydajność na linii + 12 V od Radixa ale też większa cena - od 200 zł do 230 zł .

Z tych dwóch to zdecydowanie XFX bo Tacensy mają słabiutkie okablowanie...

Co do GTX550Ti - kupowanie tej karty to bezsens - w tej cenie można dostać HD6850 - szybsze i chłodniejsze niż GTX550Ti.

Zależy o której HD6850 mówisz i o której wersji GTX550 Ti ale fakt z tych dwóch generalnie lepiej HD6850 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie pomiędzy 9600GT a HD6850 jest 30 watów różnicy, więc jeśli zasilacz utrzymał 9600GT to HD6850 też powinien, ale jeśli i tak zamierzasz modyfikować konfig to wymiana zasilacza i tak ciebie czeka :wink:

a ogólnie ceny graf są przegięte przez słabą złotówkę :razz:

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz tego Corsaira bo to nic ciekawego. Jego moc na linii +12 V to coś w okolicach 330W, a więc sporo mniej niż sugeruje nazwa. Efekt jest taki, że niedługo znowu będziesz musiał wymieniać zasilacz. Kup lepiej Thermaltake Litepower 450W, a jako kartę weź HD6850 od Gigabyte. Nie kupuj jednak w komputroniku, gdyż sklep ten ma ceny z kosmosu. Dobrymi i względnie tanimi sklepami są techplanet.pl, morele.net, agito i proline. Krótko mówiąc kup tam gdzie będzie najtaniej. Zaoszczędzisz co najmniej kilkadziesiąt zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi