bender83 Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Planuję zmienić swojego wysłużonego Samsunga F1 320 GB na coś szybszego. Potrzebuję dysku na magazyn, ale również na nim będę miał zainstalowane gry więc szybki odczyt jest mile widziany i raczej wskazany. Co do pojemności to z tego co widzę najbardziej cenowo opłaca się brać dyski 1 TB, ale może być mniejszy, bo póki co 320 GB mi spokojnie wystarczyło. Jaki dysk kupić żeby było szybko i bez chrobotania (bo tego nie zniosę)? Edytowane 3 Października 2011 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 Bez chrobotania? HDD? Nie istnieje...z cichszych i dość szybkich Samsung F3 1TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Rafa chyba żartujesz, że samsung jest cichy. Po przesiadce ze starych wd nie dowierzałem że nowy dysk może tak głośno chodzić. Wd z aam na performance jest znacznie cichszy. Chyba że jest taki rozrzut. Na ciszy mi nie zależy więc go nie sprzedałem. Super kopa wydajnościowego też nie uświadczyłem. Przynajmniej mój nie wibruje. Ale ogólnie nie narzekam na niego. Jak będzie chodził tyle co wd to będzie dobrze o nim świadczyło :razz: Edytowane 3 Października 2011 przez sw1ssst Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 3 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2011 WD Green. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 WD Green. Ponieważ...? (pytam, bo też mnie czeka zakup jakiegoś taniego 2tb magazynu/instalatorni gier) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Tani, cichy z przyzwoitym transferem, nie tego szukasz ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 (edytowane) Tani, cichy z przyzwoitym transferem, nie tego szukasz ? Ma wyraźnie niższy transfer przy odczycie i zapisie liniowym od Samsung F4 2TB i Seagate ST2000DL003, tzn. ponad 1/10 wolniejszy (jest to istotne jak ktoś kopiuje na taki dysk większe ilości danych, a pojemność 2 TB wskazuje że będą tam rejestrowane spore ilości danych). I taki tani też nie jest (w skapiec.pl widzę że jest droższy od ww. Seagate i Samsung). Edytowane 4 Października 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Seagate osobiście bym nie kupił, po dwóch latach walki z marką jakoś się zniechęciłem. Samsung F4 jest głośniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Seagate osobiście bym nie kupił, po dwóch latach walki z marką jakoś się zniechęciłem. Samsung F4 jest głośniejszy. Ja akurat z Seagate problemów prywatnie nie miałem, a w pracy statystycznie więcej siadło mi WD od Seagate (Seagate właściwie ulegały zablokowaniu - pamiętna seria serwerowa z wadliwym firmware) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 No ja akurat na serwisie przyglądałem się temu z boku, wysyłałem je na serwis : taczka + taczka =paczka do 30 kilo DHL :) z resztą to nie temat na debaty, osobiście obstaję przy WD Green, cena może nie zachwyca ale jest zdecydowanie cichszy od posiadanych przeze mnie Samsungów F2EG/F3/F4 a posiadam WD Green 1 i 2Tb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Bez chrobotania? HDD? Nie istnieje...z cichszych i dość szybkich Samsung F3 1TB Oczywiście wiem, że każdy dysk będzie w mniejszym lub większym stopniu chrobotał, ale chodzi mi o to żeby z mojego komputera nie wydobywał się odgłos jak przy robieniu popcornu ;) WD Green. Też o tym myślałem, ale czy przez swoją zmienną prędkość nie będzie wolno doczytywał gier? A może WD ale z serii blue? Nie miałem ich w rękach więc ciężko mi porównać rzeczywiste osiągi. Czy z serii Green polecisz jakiś konkretny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 (edytowane) Też o tym myślałem, ale czy przez swoją zmienną prędkość nie będzie wolno doczytywał gier? Ta "zmienna prędkość" (obrotowa) to kit. Bo jak to możliwe by ten dysk przy 7200 RPM miał niższy odczyt/zapis liniowy o ponad 10%, od kręcącego się 5400 RPM Samsunga F4 2 TB lub Seagate Green 5900RPM? No chyba że jest tak z ~5 talerzowy (w co wątpię, bo byłby choćby głośny). A co do doczytywania gier ... dysk magazynowy chcesz używać jednak nie tylko jako magazyn? (instalacja gier na tym dysku)? Edytowane 4 Października 2011 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 widziałem na allegro WD Green po niskich cenach, lecz strasznie wolne one są (na poziomie mojej barracudy 10) ja kupuje samsunga F3, dość szybki, a w razie hałasu i tak mam tron gąbkowy dla dysku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 A co do doczytywania gier ... dysk magazynowy chcesz używać jednak nie tylko jako magazyn? (instalacja gier na tym dysku)? Przecież jasno napisał: Potrzebuję dysku na magazyn, ale również na nim będę miał zainstalowane gry...i u mnie będzie podobnie, czyli dysk ma służyć generalnie do wszystkiego: system na SSD, a dysk do trzymania muzyki we flakach, paru filmów i poinstalowanych gier. Olbrzymiej wydajności w kopiowaniu liniowym i ultra prędkości nie wymagam - byle chodziło to we w miarę cywilizowany sposób, bardziej zależy mi na niskiej awaryjności i względnej ciszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 WD Black + Acutake DD, u mnie w kiblu siedzi cicho a to już podchodzi niektórym pod zboczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Przecież jasno napisał: W takim razie dyski "ECO" (WD Green, Barracuda Green, Samsung 5400RPM) chyba nie są najlepszym pomysłem (dłuższy czas dostępu, transfery liniowe nawet pomijam) Do uniwersalnych wymagań w niskiej cenie to są 1 TB 7200 RPM typu Samsung F3 - ale bezgłośne one nie są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 Dzięki. Czy wycofanie się Samsunga z produkcji talerzowców powinno mieć jakikolwiek wpływ na wybór tego F3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 A co do doczytywania gier ... dysk magazynowy chcesz używać jednak nie tylko jako magazyn? (instalacja gier na tym dysku)? Tak jak napisałem w tytule i w pierwszym poście ;) Na system + programy mam SSD 64 GB a to za mało żeby dowalić tam jeszcze kilka gier dlatego szukam zwykłego dysku, który będzie miał dobre transfery. WD Black + Acutake DD, u mnie w kiblu siedzi cicho a to już podchodzi niektórym pod zboczenie. Myślałem o tym, ale to drogi gips... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobweb Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 (edytowane) A może WD ale z serii blue? Nie miałem ich w rękach więc ciężko mi porównać rzeczywiste osiągi. Serii Blue nie polecam. Według testów wypada nieźle, ale w praktyce chodzi jakoś ociężałe, przynajmniej u mnie. Stary WD6400AAKS z gorszym transferem spisuje się lepiej. Seagate ST2000DL003 wydaje się niezłym dyskiem, ale polityka firmy jeżeli chodzi o gwarancje czyli skracanie okresu i zaostrzanie warunków nie zachęca do zakupu. Edytowane 5 Października 2011 przez dobweb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 Seagate ST2000DL003 wydaje się niezłym dyskiem, Na magazyn jest świetny (cichy bo 5900RPM, a transfery liniowe ponad 100MB/s są OK jak na taką prędkość obrotową). Ale na dysk do ładowania programów chyba nie bardzo (potrzebny jest krótki czas dostępu, więc raczej 7200 RPM+). Najlepiej kupić taki magazyn 2 TB 5400-5900RPM, a na programy dostatecznie duży SSD ;) (kolega ma SSD ale 60GB - trochę za mały by ładować tam gry) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...