Skocz do zawartości
chemixx

Komputer za 5000/5500zl

Rekomendowane odpowiedzi

witam chce poskladac sobie kompa i za baze bedzie g1 assasin lub ASUS RAMPAGE III EXTREME X58

nie wiem jaki wybrac procesor i grafike myslalem nad gf 580. Prosze forumowicz o porade jakie czesci dobrac. Mam zasilacz be quiet Dark Power P7-PRO 550W czy on uciagnie nowy zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu kupować kompa na 1366. Napisz czy ta kwota jest tylko na kompa czy też na monitor, system, peryferia?

kwota jest tylko na kompa. jesli mozesz to wyjasnij dla czego nie ma sensu skladac na tej platformie? Strasznie kusza mnie te plyty glowne a miedzy innymi karta dzwiekowa i sieciowka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu, bo to stary socket i chipset (który właśnie przestał być wspierany http://www.purepc.pl/sprzet_pc/plyty_glowne/chipset_x58_odchodzi_na_emeryture)

edit: zobacz:

Procesor: Intel Core i5 2500K 4x3.30 GHz BOX (LGA1155, 6MB, HD3000, 95W)

Wentylator: Zalman Performa

Płyta główna: Asrock P67 Pro3 (B3), P67, DDR3, SATA3, USB 3.0, RAID, GBLAN, ATX, LGA1155

Pamięci: DDR3 4GB 1333MHz A-DATA CL9

Dysk twardy: Crucial M4 SSD 64GB, 2.5", SATA3, 415MB/s, 95MB/s + Seagate Barracuda 7200.12 1TB, SATA-III, 32MB cache

Nagrywarka: Asus DRW-24B3LT DVD±R 24x, DVD+RW 8x, CD-RW 32x, DVD±R DL 12x, DVD-RAM BOX Black SATA

Karta sieciowa: 10/100/1000 Mbit/s (zintegrowany/a) Inny/a

Karta graficzna:Radeon HD6950 MSI 2048MB GDDR5, DP, HDMI, 2xDVI, PCI-E, Twin Frozr III Power OC

Obudowa: Fractal Design Core 3000 Black (bez zasilacza)

Zasilacz: Zasilacz do obudowy ATX 530W be quiet Pure Power BQT-L7-530W

Karta dźwięk.: Karta dzwiekowa Asus Xonar D1 (PCI)

Całość: 4357 zł

edit 2: nie doczytałem, że masz już zasilacz, który spokojnie wystarczy do tego configu, czyli cena spada do 4100

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz do czego używasz komputera. Jeśli do gier, to dobry będzie zestaw zaproponowany przez bendera83, ale parę rzeczy przydałoby się w nim zmienić. Jako kartę graficzną lepiej wziąć GF GTX 570. Radeon HD6950 2GB nie jest opłacalny, gdyż w grach nie ma różnicy między wersją 1GB a 2GB. Dopłacanie do tej drugiej mija się z celem.

BeQuiet Pure Power L7 530W to Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie. W ogóle, jak już ktoś słusznie zauważył, be quiet to chyba najbardziej przereklamowany producent zasilaczy, zwłaszcza tych tańszych. Nie mam pojęcia, dlaczego są one tak często polecane. Tak czy inaczej - Twój obecny zasilacz wystarczy do takiej konfiguracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle, jak już ktoś słusznie zauważył, be quiet to chyba najbardziej przereklamowany producent zasilaczy, zwłaszcza tych tańszych. Nie mam pojęcia, dlaczego są one tak często polecane. Tak czy inaczej - Twój obecny zasilacz wystarczy do takiej konfiguracji.

A co sądzisz o be quiet E9 CM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co sądzisz o be quiet E9 CM ?

Podobnie jak większość zasilaczy tej marki nie do końca opłacalne na tle konkurencji skoro za ok. 500 zł można nabyć chociażby Fractal Design Newton R2 800W, XFX Core 750 a nawet starszy model be quieta czyli be quiet Straight Power E8-700W 80+ Silver. A co oferuje w tej cenie seria E9? Model o mocy bodajże 500W...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak większość zasilaczy tej marki nie do końca opłacalne na tle konkurencji skoro za ok. 500 zł można nabyć chociażby Fractal Design Newton R2 800W, XFX Core 750 a nawet starszy model be quieta czyli be quiet Straight Power E8-700W 80+ Silver. A co oferuje w tej cenie seria E9? Model o mocy bodajże 500W...

Zasilacze które polecasz (poza E8) mają dużo niższą sprawność (certifikat najwyżej bronze vs. gold w E9).

Pomyliłeś poza tym E9 z P9 (chyba nie sądzisz że E9 CM 480W będzie kosztował więcej od P9 550W?!) ... ja szukam zasilacza za ~330zł a nie ~500 zł. Potrzebuję CISZY do niepodkręconego komputera (= wysokiej klasy zasilacza 500W a nie średniego 800W)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba poczekam sobie na lga 2011 tylko ciekawe jakie ceny beda

Ceny będą ... wysokie.

Sugerowane ceny już były podawane. Same procesory:

Core i7-3820 - $294 za model 4 rdzeniowy 3,6 Ghz, z 10 MB cache

Core i7-3930K - $583 za model 6 rdzeniowy 3,2 Ghz, z 12 MB cache

Core i7-3960X - $999 za model 6 rdzeniowy 3,3 Ghz, z 15 MB cache

... to więcej niż za 2600K (jeśli mnie pamięć nie myli to cenę "dolarową" miał niższą od Core i7-3820). Teraz widzę że przy modelu Core i7-3820 nie ma literki K - czyżby zablokowany mnożnik?

Kolejna sprawa to ceny płyt głównych - nie sądzę by płyty nie były droższe od obecnych LGA1151

ps. ale co się dziwić ... LGA2011 to ma być tzw. HI-END

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeQuiet Pure Power L7 530W to Fortron APN z wtyczką PCI-E w innej obudowie. W ogóle, jak już ktoś słusznie zauważył, be quiet to chyba najbardziej przereklamowany producent zasilaczy, zwłaszcza tych tańszych. Nie mam pojęcia, dlaczego są one tak często polecane. Tak czy inaczej - Twój obecny zasilacz wystarczy do takiej konfiguracji.

Roznica w cenie pomiedzy Fortron a BeQuiet na chwile obecna to okolo 50 zl, w morele dokladnie 42 zl. To nie jest duzo nawet za wtyczke PCI-E. Jeden i drugi mozna traktowac jako budzetowe konstrukcje. W BeQuite wentylator ma ograniczone maksymalne obroty wiec sila rzeczy musi byc cichszy (zreszta ma inne lopatki) i wg. producenta maksymalna glosnosc to 24 db, odpowiednio dla Fortrona producent podaje 28 db. Jasne mozna wymienic wentylator i latwo zrobic przejsciowke na pci-e, ale... nie kazdemu sie chce. BeQuite Pure Power nie jest wbrew temu co nazwa wskazuje bardzo cichy, nie jest tez konstrukcja idealna - ale mimo wszystko to ciagle niezly zasilacz, biorac pod uwage dosc niska cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacze które polecasz (poza E8) mają dużo niższą sprawność (certifikat najwyżej bronze vs. gold w E9).

Co z tego, że zasilacze, które polecam nie mają Golda skoro realnie przy takiej mocy zasilacza ma to marginalne znaczenie? (2-3 zł w miesięcznym rachunku za prąd w gospodarstwie domowym z jednym typowym komputem). Poza tym polecam zasilacze, które mają pewniejsze serwisowanie i dłuższą gwarancję a to jest jednak ważniejsze ;)

Pomyliłeś poza tym E9 z P9 (chyba nie sądzisz że E9 CM 480W będzie kosztował więcej od P9 550W?!)

Jesteś pewien? ;) W wyszukiwarkach E9 500W jest w cenie 400-500 zł ;)

ja szukam zasilacza za ~330zł a nie ~500 zł. Potrzebuję CISZY do niepodkręconego komputera (= wysokiej klasy zasilacza 500W a nie średniego 800W)

W takim razie koniecznie rozważ Fractal Design Tesla 650. Owszem, nie ma certyfikatu Gold ale to porządne zasilacze z bardzo długą gwarancją i dedykowane właśnie osobom ceniącym przede wszystkim ciszę ;)
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi