Dzieju Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Panowie proszę o pomoc w doborze płyty pod stary socket 775 mam q9400 o ile pamietam. 8gb ramu ddr2 zasilacz 1200w karta dźwiękowa xfi gamer fatality , i dwie karty hd6970 Działają mi w trybie crossfire ale x8 to wina płyty chciał bym widzieć x16 zawsze to pare klatek wiecej. Aktualnie mam p5q e W grę wchodzi tylko asus proszę o podpowiedź. Nasuwa mi sie maximus i rampage. Ale prosił bym o dokładny model Oc kart nie ma sensu a procka mam bez cudów na 3.2ghz aktualnie. Maximus 2 odpada. Ma to samo p45 i info poniżej Porty rozszerzeń 2 x gniazda PCIe 2.0 x16 (single max @16,dual @ x8 speed) 3 porty PCIe x1 ( the PCIEx1_1 (black) is compatible with audio slot) 2 złącza PCI 2.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Do czego używasz komputera, że masz taką "dziwną" konfigurację? Moim zdaniem dwie karty (i to jeszcze takie) to trochę bezsens przy takim procesorze, pomijając kwestię, że pchanie się w 775 też mija się z celem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Gram np. BC2 i BF3 ... Nie mam kasy na zmiane procka Plyty Pamieci :/ Moze za miesiacmoze za dwa ... Mam upatrzonego i7 2600K no ale trzeba by wszystko zmienic .. Wiec albo poczekam z tym co jestem albo zmienie juz plyte i bede mial z gloowy na jakis czas . Sprawdzalem i czytalem roznica miedzy Crossem x8-x8 a x16-x16 to kwestia 10-20fps wiec nie malo nie duzo moge poczekac z drugiej strony plyte pod 775 mozna wyrwac w niezlec cenie ale musi to bych chyba minimum x48 ? chipset ? :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Różnica między x8 a x16 powinna być wyrażona w procentach i jest zależna od GPU. Twoje pisanie o FPS'ach nie ma żadnego sensu bo jeśli to było 320 i 330 FPS to bez różnicy, ale już 25 i 35 FPS robi ogromną różnicę w kwestii komforty gry. Ogólnie jednak nie ma to znaczenia, bo przy Twojej konfiguracji i tak ta konfiguracja CrossFire będzie pracować na pół gwizdka. To jakiś bezsens zakupić dwa razy HD 6970 do procesora, który ledwo pamiętasz (WTF ?). BTW Asus, bo? Fanboystwo do niczego dobrego nie prowadzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Jak wyżej. Obowiązuje zasada wąskiego gardła, najsłabszego ogniwa. Problemem jest tu dość slaby jak na dwie, tak potężne karty. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby wyjąć bez Twojej wiedzy jedną kartę z komputera, nie odczuł byś różnicy w fps. Grasz na jednym monitorze czy wielomonitorowo? Jaka rozdzielczość? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Sorry panowie nie mam czasu tyle na kompa co kiedys i juz poprostu nie pamietalem procka ale nie obrazam sie .. Gram na 3 monitorach 2 monitory Samsung 245T i Dell 24 cale z DP portem . W BF3 przy ultrze i max rozdzialce czyli cos kolo 6k x 1.2k mam przy jednej karcie okoloo 15fps jak sa dwie mam okolo 30-60fps zalezyt od mapy . Kupilem druga karte bo jest jeszcze dostepna i mialem okazje w dobrej cenie 1100zl. Zmienie procka i plyte ale nie teraz mam inne koszty Firma i Auto ... CO do Plyty kolega ma racje :( Asus to moje uzaleznienie od kilku dobrych lat macie alternatywe ? Ewentualnie moge sie powstrzymac i poczekac na luzna kase i zmienic all czyli procka pamieci i plyte . Wiec temat zmieniam i postanawiam zostac przy tej plycie ... a doradzcie mi co mam kupic procek mysle ze dobry i7 2600K .. Jaka reszta ? czyli plyta i pamieci . Sprzet jak w podpisie ... Pozdro .. Gram rowniez w BC2. Dzieki za wypowiedzi i prosze troche lagodniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Jeżeli do gier to i5 2500k da rade. Szkoda pakować kasę w 2600k. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 A płyta ? Chce wydać około 2000zl na procka pamięci 8gb i płytę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Ok zlozylem Plyta Asus SaberTooth P67 R3.0 Procek i7 2600K Pamieci Corsair Vengeance 2x4GB DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC, with Heatsink Karty zmienilem na Model 2x MSI 6970 Lightning 2GB DDR5 256b 2DVI+HDMI+2mDP PCI-E GPU 940mhz Dzieki za pomoc dam znac jak wyjdzie pelna wer. BF3 bo Bety drugi raz nie moge pobrac . A skasowalem z dysku i lipa :/ Dzieki za pomoc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 21 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2011 Dzieki za pomoc dam znac jak wyjdzie pelna wer. BF3 bo Bety drugi raz nie moge pobrac . A skasowalem z dysku i lipa :/ Bo beta skończyła się 10-tego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2011 Proponuję zakup P67/Z68 Extreme4 Gen3, bo są to płyty bardziej przyszłościowe od Sabertootha. Linie specjalne Asusa są czasami dziwnie traktowane.. Firma wychodzi z założenia, że entuzjastę stać na kupno mobo drugi raz i tak np Sabertooth 990FX dalej nie ma BIOSu dla AMD FX choć mają już płytki za 200 zł nawet. Podobnie na Intelu wcale się nie zdziwię jak za rok wyjdzie Sabertooth II dla Ivy Bridge i z PCI-Express 3.0, a firma zarobi x2. I tak nie wiem po co Ci to CrossFireX. W grudniu premiera Southern Islands, a w styczniu pewnie będą już 7970 w 28 nm, które odstawią 6970 pod względem wydajności i przede wszystkim poboru energii i wydzielanego ciepła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 (edytowane) Proponuję zakup P67/Z68 Extreme4 Gen3, bo są to płyty bardziej przyszłościowe od Sabertootha. Linie specjalne Asusa są czasami dziwnie traktowane.. Firma wychodzi z założenia, że entuzjastę stać na kupno mobo drugi raz i tak np Sabertooth 990FX dalej nie ma BIOSu dla AMD FX choć mają już płytki za 200 zł nawet. Podobnie na Intelu wcale się nie zdziwię jak za rok wyjdzie Sabertooth II dla Ivy Bridge i z PCI-Express 3.0, a firma zarobi x2. I tak nie wiem po co Ci to CrossFireX. W grudniu premiera Southern Islands, a w styczniu pewnie będą już 7970 w 28 nm, które odstawią 6970 pod względem wydajności i przede wszystkim poboru energii i wydzielanego ciepła. I sie stalo Mamy Kwiecien a ja mam 2 nowe karty HD7970 przyrost FPS widoczny i mocno odczuwalny :D jestem zadowolony jednak TEMP wyzsze :/ Teraz zmiana PCB main na PCIE 3 :P Co proponujesz ? Aktualnie mam Sabera jak wyzej pisalem . Edytowane 25 Kwietnia 2012 przez Dzieju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Wiesz, że przy obecnym cpu nie będziesz miał pci-e 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Wiesz, że przy obecnym cpu nie będziesz miał pci-e 3.0 Oj to musze poczytac . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Jeśli obecne mobo oferuje przepustowość x16 dla obu slotów to i tak nie ma co szukać mobo dla PCI-Express Gen3, bo nic to nie da. Ew zmiana na Z77 i Ivy Bridge, ale szczerze mówiąc nie widzę sensu zmiany Twojego i7 i płyty dla max 10% wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...