Skocz do zawartości
Zwolas

Co wymienić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Odłożyłem trochę grosza (ok. 1300 zł) i zastanawiam się, czy lepiej wymienić platformę na i5 czy może kartę graficzną. A jeżeli kartę to na jaką. Pytam oczywiście pod kątem gier, bo do normalnej pracy mocy mam aż nad to :lol2:. Sprzęt taki jak w sygnanutrce.

Dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez Zwolas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedać procka , płytę i ram .

Za to co masz kupujesz :

I5 2500K - 868 zł

Asrock P67 Pro3 B3 - 398 zł

Goodram DDR3 4GB 1 333 mhz CL9 - 91 zł

Razem : 1 357 zł , ceny z techplanet.pl .

Za kasę ze sprzedaży procka , płyty i ramu kupić nową kartę - HD6870 albo dołożyć do HD6950 , ew. czekać na premierę HD7xxx i spadek cen HD6xxx .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy funkcjonują w innej czasoprzestrzeni? Jest 6 październik, więc już nawet z przyzwoitości wypadałoby poczekać na AMD FX by potem nie żałować zakupu, bo Bulldozer wydajniejszy albo dlatego, że i5 w 10 dni stanie się 10% tańszy itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle kupować teraz 2500k za prawie 9 stówek ? autentycznie wolałbym się pomęczyć na jakimś duronie 500 niż tyle przepłacać. Tak wiem, że to dobry cpu ale jeszcze jakiś czas temu można było go kupić za około 7 stówek, poza tym premiera buldożerów zbliża się wielkimi krokami i nawet najbardziej zatwardziali fanboje intela powinni poczekać na rozwój wypadków.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prolog, a gdzie przyzwoitość z drugiej strony ze zwodzeniem potencjalnych nabywców? ;)

Ciekawe co nt. przyzwoitości myślą ci, którzy czekali na wielokrotnie przekładaną premierę a w końcu musieli nabyć 2500k 200pln drożej.

W temacie, jak bardzo autora tematu korci kasa to niech bierze wg scenariusza reyden.

Osobiście bym czekał na normalniejsze ceny. Nie trzeba być przecież masochistą aby grać na tym kompie. To całkiem przyzwoity komputer. Ceny używanych części są bardziej stabilne, nowe ulegają wahaniom. Gdyby udało się doczekać silniejszej złotówki, nowe zabawki będą może w cenach sprzed wakacji, używane nie ulegną bardzo zmianom.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie czekać to można do usranej śmierci.

Niektórzy tak czekali że wyczekali 200zł podwyżki.

Martwi mnie tylko fakt że zwalane to jest po części na kurs $, szkoda tylko że ceny innych części komputerowych nie rosną tak jak procków intela...czyżby intel wiedział że buldek mu nie zagrozi:D?

Wydajność i cena buldka to niewiadoma....pewnie fakt że mieszkamy w PL+podatek od nowości, oraz realna dostępność chwile po premierze... ktoś chętny czekać?

Edytowane przez HeatheN
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle kupować teraz 2500k za prawie 9 stówek ? autentycznie wolałbym się pomęczyć na jakimś duronie 500 niż tyle przepłacać. Tak wiem, że to dobry cpu ale jeszcze jakiś czas temu można było go kupić za około 7 stówek, poza tym premiera buldożerów zbliża się wielkimi krokami i nawet najbardziej zatwardziali fanboje intela powinni poczekać na rozwój wypadków.

Jakiś czas temu dolar był tańszy, Twoja szklana kula ma jakieś potwierdzone informacje, czy po prostu wypowiedź należy zaminusować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko że ceny innych części komputerowych nie rosną tak jak procków intela

Sprawdź ceny kart graficznych, bo chyba na nie nie zwróciłeś uwagi. Podobnie z płytami głównymi, gdzie większość podrożała o ~50 zł. Pamięci też już są nieco droższe. Nie inaczej z dyskami twardymi, teraz wręcz niemożliwym jest kupno HD103SJ poniżej 200 zł. Większość zasilaczy też niestety podrożała. Jedynie obudowy jako tako ominęły podwyżki, ale nawet tutaj można zaobserwować wzrost cen w przypadku niektórych modeli.

Wydajność i cena buldka to niewiadoma....pewnie fakt że mieszkamy w PL+podatek od nowości, oraz realna dostępność chwile po premierze... ktoś chętny czekać?

Mamy 6 dni do premiery. Wg. Ciebie naprawdę lepiej teraz kupić i5-2500k w przypadku gdy za kilka dni poznamy realną wydajność Bulldozera...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moja wina, że ktoś mimo wielokrotnego pisania o tym, że data premiery jest nieoficjalna ślepo w to wierzył i czekał. Mówię o tym co jest teraz, a 6 dni chyba nikogo nie zbawi choć pewnie poczekać trzeba będzie dłużej. Klaus w kwestii zwodzenia i aktualnych cen to widzę, że zawsze znajdzie się ktoś kto swoją decyzję o negatywnych konsekwencjach zwali na innych. Ani ja, ani AMD nad nikim nie stało i nie kazało czekać. Za nos też nikogo nie wodzono chyba, że znajdziesz mi oficjalne info producenta o wcześniejszych terminach debiutu bo ja znam jedynie oświadczenia mówiące o przesunięciu tj al'a "premiery w czerwcu nie będzie, ale myśmy wam nic takiego nie mówili". Przesunięcia z kwartału na kwartał to normalna rzecz i tego absolutnie tej marce nie mam za złe (co innego gdyby konkretnie podali dzień i potem skakali zwlekając co tydzień). Strach pisać "odpuść sobie dziś [piątek] i zamów w niedziele, bo i tak ruszy zamówienie w poniedziałek". Kurs dolara poszybuje, kolejny kraj chorej UE fiknie i będzie na tego kto radził czekać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy 6 dni do premiery. Wg. Ciebie naprawdę lepiej teraz kupić i5-2500k w przypadku gdy za kilka dni poznamy realną wydajność Bulldozera...?

No tak mam czekać 6 dni żeby zakupić 2500k, po to by się przekonać że najmocniejszy AMD 8 jajowy w grach będzie słabszy...Potem czekać aby intel, z łaski swojej opuścił ceny itd

Skoro AMD ustaliło cene najmocniejszego procka na ~245$ to o czymś świadczy.

Nie sądzisz chyba że dostaniemy większa liczbę jajek, szybszego proca, oraz większa wydajność za mniejszą kasę! Ja nie czekałem,kupiłem wczoraj za 845zł 2500k, bo on spełnia moje wymagania. Przepłaciłem? Strzał w stopę? Cos czuję ze AMD będzie ogólną porażką, może dla funboyów, ale jak komuś zależy na realnej wydajności to sorry..

W przypadku reszty taili podwyżka nie była aż tak spektakularna.

Edytowane przez HeatheN
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że dyskusja troszkę zboczyła z tematu :wink:. Dalej się nie dowiedziałem, czy lepiej zmienić grafę czy proca. Wiem natomiast, że poczekam jeszcze te parę dni i zobaczę jak będzie wypadał nowy AMD. A i jeszcze jedno, czy w moim przypadku da coś wymiana tylko jednego z tych elementów?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podzielam pogląd kolegi wyżej. Ogółem wymiana GPU ma sens co dwie generacje jeśli mowa o tym samym segmencie. Gdybyś zmieniał 5750 na 6970 to ma sens, ale skok dla kilku procent za dwukrotnie wyższą cenę nieopłacalny.

A wiec ok. Czekam na testy nowego AMD i podejmę decyzję czy AMD czy i5. A teraz zacznę znowu odkładać i za jakieś 6 miesięcy kupię nową grafę.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak mam czekać 6 dni żeby zakupić 2500k, po to by się przekonać że najmocniejszy AMD 8 jajowy w grach będzie słabszy...Potem czekać aby intel, z łaski swojej opuścił ceny itd

Skoro AMD ustaliło cene najmocniejszego procka na ~245$ to o czymś świadczy.

Nie sądzisz chyba że dostaniemy większa liczbę jajek, szybszego proca, oraz większa wydajność za mniejszą kasę! Ja nie czekałem,kupiłem wczoraj za 845zł 2500k, bo on spełnia moje wymagania. Przepłaciłem? Strzał w stopę? Cos czuję ze AMD będzie ogólną porażką, może dla funboyów, ale jak komuś zależy na realnej wydajności to sorry..

W przypadku reszty taili podwyżka nie była aż tak spektakularna.

No prosze minusujcie dalej hejterzy;]

Prawdę mówiłem oczywistą.

Od tygodnia lecę na 2500k i nie musiałem na faildozera czekać...

Obniżki intela?

Przy faildozerze za 950zł...intel spokojnie może jeszcze ceny podnieść:D:D:D

Moja rada, kupujcie puki i5 jest takie tanie :lol2: :lol2: :lol2:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haters gonna hate i się nie posikaj z radości. Kojarzysz taką nową grę jak Battlefield 3 ? Bo tak się dziwnie składa, że FX-8150 4.6 GHZ jest w niej o 5.5% wydajniejszy od i5-2500K 4.8 i jeszcze więcej od i7-2700K również 4.8 GHz (Tak, HT tylko paskudzi w tym wypadku). Przyznam, że nie było na co czekać jeśli ktoś wstrzymywał się kilka miesięcy, ale tego jak będzie nikt wiedzieć nie mógł (poza Tobą ofc :lol: ). W przypadku GPU to normalne, ale tutaj idę o zakład, że za pół roku walka FX vs SB będzie wyglądała inaczej. Na razie gimnazjaliści muszą wyładować swoje emocje i niespełnione ambicje odnośnie kupna taniego procka pokonującego Intel'a (mimo, że tak jest w wielu przypadkach).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi