yodacki Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) Witam,problem jest następujący.Od kilku miesięcy w nieokreślonych odstępach czasu następują nagłe zawieszenia systemu, przypominające wręcz "zatkanie". Po tym system wraca do normalnej pracy. Są dni, że system nie zawiesza się w ogóle, a są i takie że potrafi zawiesić się kilkanaście razy w ciągu 5-6 godzin.Zawieszenia następują w czasie oglądania filmów, grania, przeglądania stron, a nawet operacji na plikach.Wygląda to tak: podczas normalnego użytkowania nagle uruchomiony program wisi, mogę ruszać myszą, wywołać menu start, uruchomić komunikator z traya.Nie mogę natomiast uruchomić menedżera zadań aby sprawdzić jaki proces ewentualnie powoduje nienormalnie wysokie zużycie procesora.Zawieszenie ustępuje po ok. 15-20 sekundach. Jakiekolwiek klawisze lub operacje wykonam "na ślepo" podczas zawieszenia, tak po odwieszeniu są natychmiast wykonywane, tak jakby były podczas zawieszki buforowane.Na przykład podczas oglądania stron, gdy nastąpi zawieszenie i kliknę w przycisk minimalizacji okna przeglądarki nic się nie dzieje, gdy system się odwiesi, okno jest natychmiast minimalizowane.W czasie oglądania filmów (divx, xvid, mkv) zawieszenie powoduje zatrzymanie obrazu, ale dźwięk leci dalej.W podglądzie zdarzeń występują dziwne wpisy, których nie mogę rozszyfrować. Są są one generowane właśnie w czasie gdy system jest zawieszony. Oto przykładowy" "Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) wykrył problem pasujący do scenariusza {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}.""Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) rozpoczął scenariusz rozwiązywania problemów {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}.""Moduł diagnostyczny {282396b2-6c46-4d66-b413-70b0445df33c}(%SystemRoot%\system32\diagperf.dll) zakończył scenariusz rozwiązywania problemów {186f47ef-626c-4670-800a-4a30756babad},wystąpienie {7ecaa90f-9618-4f76-9c6e-1937febb9fc3}, identyfikator oryginalnego działania {00000000-0000-0000-0000-000000000000}.Moduł diagnostyczny nie ustawił żadnego rozwiązania." Nie mam zielonego pojęcia co z tym fantem zrobić. Może macie jakieś pomysły.Specyfikacja sprzętu jest w stopce.Pozdrawiam Edytowane 27 Maja 2016 przez yodacki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Witam. Ja bym zaczął od sprawdzenia pamięci bootowalnym goldmemory ew. memtestem, a później zajął bym sie dyskiem. Daj znać jak poszło. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Zapomniałem dodać dość istotną sprawę. W maju wymieniałem sprzęt, konkretnie pamięć, procesor, dysk. Ze starego sprzętu została tylko karta graficzna i jeden dysk (dysk nie jest obecnie i nie był w starym sprzęcie "systemowy", był i jest wykorzystywany jako "magazyn") Wspominam o tym dlatego, ponieważ na poprzednim sprzęcie też to się działo, około miesiąca przed wymianą. Na nowym też to jest. Żeby było ciekawiej, dziś od godziny 14.00, kiedy włączyłem komputer, nie było ani jednego zawieszenia mimo, że oglądany był film, edytowałem grafikę, trochę pograłem, używałem przeglądarki. I jeszcze jedno, efekt zawieszenia nie występuje od razu po świeżej instalacji systemu. Przy starym sprzęcie pojawił się po koło miesiącu od reinstalacji systemu, na nowym po około 2 miesiącach. Pamięć za moment sprawdzę, dyski również. Dam znać co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2011 Pamięć sprawdzona - wszystko ok. Dyski sprawdzone - jest ok, s.m.a.r.t. jest ok, nie odbiega od normy Pamięć karty graficznej sprawdzona (Video Memory Stress Test) - wszytko ok Dodam jeszcze jedno. Obok Windowsa 7 jest zainstalowany Ubuntu, jako drugi system. Tam takich cyrków nie nie ma, więc raczej to wina "czegoś" pod W7, tylko czego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Sprawdzałeś może czy w trybie awaryjnym dzieją się podobne cyrki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Tego nie sprawdzałem. Tylko czy w trybie awaryjnym będę mógł korzystać z aplikacji, przy których w trybie normalnym następuje zawieszenie. Inna sprawa jest taka, że musiałbym używać system przez kilka dni tylko w trybie awaryjnym, aby potwierdzić lub nie występowanie zawieszeń w tym trybie. Wczoraj na przykład od 14.00 do 23.00, kiedy wyłączyłem komputer, nie wystąpiła ani jedna zawieszka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 (edytowane) Tak patrzę jeszcze na Twoją sygnaturkę. Zasilacz masz nieciekawy, może pomału umiera. Wprawdzie feel III nie jest na czarnej liście, aczkolwiek wykonany jest ze słabszej jakości elementów. Obciąż komputer i sprawdź napięcia, najlepiej miernikiem. Dobrze by było jakbyś mógł pożyczyć jakiś lepszy zasilacz na parę dni i wtedy spróbować. Kiedyś na starym athlonie miałem coś takiego, że komputer z niczego zaczął mieć freezy, trochę inaczej to wyglądało niż u Ciebie, bo u mnie nie mogłem nic zrobić przez prenaście sekund. Wymieniłem dysk, a winowajcą okazał się właśnie zasilacz. Pozdrawiam. Edytowane 7 Października 2011 przez Zwolas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Ok, dzięki. Postaram się wymienić zasilacz na kilka dni. Być może faktycznie masz racje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Wymieniłem tymczasowo zasilacz. Mocniejszy i (chyba) lepszy od aktualnego (Chieftec 500W. Niestety okazało się, że jednak to nie to. Objaw zawieszenia wystąpił po około 40 minutach od włączenia sprzętu na nowym zasilaczu. Naszła mnie natomiast inna myśl. Czy sądzicie, że kodeki mogą dawać taki objaw ? Mam zainstalowane kodeki z paczki K-lite - wersja mega, wybrałem instalacje full. Czy kodeki mogą brać udział podczas np. edycji grafiki w gimpie ? Czy też przeglądania stron ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Raczej chyba nie, ale nie zaszkodzi spróbować odinstalować. Przykro mi, ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy, jak coś wymyślę dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Dziękuje również za zainteresowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Sprawdzałeś logi systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Jeśli masz na myśli logi w windowsowym dzienniku zdarzeń to tak. Fragment zamieściłem w pierwszym moim poście w tym wątku. Wczoraj jednak podczas zawieszenia nic się nie pojawiło w logach, w czasie gdy system uległ zawieszeniu. Kodeki k-lite odinstalowane. Niestety to jednak nie to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Witam. Natrafiłem w necie na podobny problem do Twojego. Jeden jegomość napisał, żeby zmienić w biosie ustawienia SATA z IDE na AHCI, ale to wymaga sformatowania dysku. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 O cholera, to ciekawostka. Tak, zdaje sobie sprawę, że to wymaga formatu. Zresztą i tak miałem w planie reinstall systemu. Dziękuję bardzo za odzew i za pamięć. W weekend zabiorę się za format. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Jednak udało się przełączyć dyski w tryb AHCI z IDE bez ponownej reinstalacji systemu. Zabieram się do testowania. Za kilka dni dam znać czy to było to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Zwolas, jestem niezmiernie wdzięczny za pomoc. To faktycznie było to. Sprzęt katowałem do 4 nad ranem. Zero zamrażania. Przy okazji wszystko dostało kopa, system chodzi jak "ta lala". Aplikacje, które ulegały najczęściej zamrażaniu w tej chwili działają idealnie. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 He he. Cieszę się, że mogłem pomóc. Sam też się czegoś nauczyłem :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Mówiąc logi chodziło mi o compmgmt.msc -> podgląd zdarzeń -> dzienniki systemu windows -> system Przełączając dysk w tryb IDE tracisz pare fajnych rzeczy, min. NCQ i transfer z/do bufora szybciej niż 133MB/s, co przy nowych dyskach z dużym cache jednak robi... A problemem pewnie był brak sterownika do ATI AHCI/EHCI/RAID - w sensie załadowany domyslny microsoftu, który nie obsługuje nowych trybów i komend, albo jakaś stara wersja. Rzut oka w google podpowiada, że to może być jakiś problem specyficzny dla tej płyty. Pośrednim rozwiązaniem może być tryb raid bez konfigurowania macierzy - wady: dłuższe bootowanie i brak możliwości odczytów smarta inaczej, niż przez szitowaty ati raid manager (czy jak się to teraz nazywa), a to i tak w podstawowym zakresie. W każdym razie warto powalczyć, żeby nie siedzieć na IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwolas Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Witam. Kolega przełączył właśnie z IDE na AHCI, czyli lepiej. Chyba dobrze myślę, bo już się pogubiłem. Pozdrawiam. Edytowane 14 Października 2011 przez Zwolas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_malisz Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Mi to jakiś czas temu - w starym kompie - pomogło a wspomniał mi o tym gość w sklepie ze sprzętem komputerowym. Edytowane 14 Października 2011 przez d_malisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yodacki Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Tak, tak - przełączyłem w tryb AHCI z IDE (zmiana jednego wpisu w rejestrze i włączenie AHCI w BIOSie załatwiła sprawę bez reinstalacji systemu) i system zaczął dużo lepiej działać. A co najważniejsze ustąpiły zawieszenia systemu. Problem występował też w poprzedniej konfiguracji sprzętowej (inna płyta i inny procesor). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 A to sorry - czytałem na szybko i myślałem, że odwrotnie, bo tak ludzie robią częściej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...