bocieque Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2011 Witam. Obecnie posiadam: Athlon II x4 640 3.66GHz (1.4v) 4GB RAM Radeon 5750 512 vram Fortron 400W 60apn Po weekendzie zamierzam zakupić sapphire radeon 6850 i tu rodzi się pytanie czy mój zasilacz podoła karcie razem z podkręconym procesorem? Wydaję mi się, że tak, ale wolę się upewnić. Ma on 336W na 12v więc nie jakoś strasznie mało. Zastanawia mnie też na ile mógłbym podkręcić tego radeona, powiedzmy jakbym dał gpu na 850 i pamięci przyśpieszył o 50 MHz i o ile wzrosło by zapotrzebowanie na prąd? Gdyby zasilacz nie dawał rady, to jakie mogą być skutki? Coś się może uszkodzić, czy po prostu PC będzie niestabilny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 (edytowane) Tak poradzi sobie. Karta duzo nie łyka 127W proc jakies 130W zje wiec zapas jak najbardziej jest,,, Jesli przeholujesz z mocą to pierwsze co to on sie wyłaczy ( OCP zadziała ) lub beda tak zaniżone napiecia że bedzie niestabilny komp. Edytowane 8 Października 2011 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bocieque Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2011 Dzięki, więc jestem spokojny i mogę zamawiać kartę ;). Rozumiem, że proc bierze mi te 130W już po podkręceniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...