E57 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Ponieważ moja dotychczasowa klawiatura BTC 6300C powoli kończy swój żywot (wypadają lub nie stykają klawisze...) zacząłem się rozglądać za czymś nowym. Niestety wybór nie jest tak prosty, jakby się mógł wydawać. Klawiatury będę używał w zasadzie tylko do pisania, gry odpadają. Wstępnie sformułowałem moje wymagania : - cena do ok. 150 zł (im mniej tym lepiej, wiadomo) - standardowy układ, najlepiej z dużym enterem, shiftem i backspacem - niski skok klawiszy (podobnie do BTC 6300) - prostota - im mniej multimedialnych bajerów w stylu gałek, wyświetlaczy itd. tym lepiej - solidność konstrukcji - preferowany kolor matowy czarny - interfejs usb :) Wstępne poszukiwanie wyłoniło trzy modele 1) Logitech Illuminated (lub wersja Wireless K800) - najodpowiedniejsza, niestety odpada z powodu ceny 2) HP Wireless Elite Keyboard FQ480AA - ciekawa propozycja, nie wiem jak z dostępnością oraz czy odbiornik 2,4GHz nie zakłócałby się wzajemnie z myszką Logitech MX-1100 (również pasmo 2,4GHz) 3) Natec Medusa - świecące wykończenie... cena trochę to rekompensuje Czy jest jeszcze coś co spełniało by postawione wymagania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 Natec Medusa i Logitech Illuminated które wymieniłeś ćwiczę długi czas i to są dwa różne światy. Illuminated jest wspaniała i bardzo mi pasuje PerfectStroke, ale... padła spacja(i to już trzeci raz przez ponad dwa lata)..dosyć częsty fail tej klawy o czym wielu userów wspomina. Dodatkowo spacja nie wiadomo czemu jest nieco głośniejsza w kliku od pozostałych klawiszy co już wnerwia. Wygoda długiego pisania (szczególnie w nocy) na Illuminated przy jej miękkim i pewnym sposobie pracy klawiszy mi bardzo pasuje i gdyby nie ten fail ze spacją to klawa 100 na możliwych 100 punktów by dostała ode mnie. Medusa ma głośniejszy klik,twardszy system pracy klawiszy,nie ma podświetlenia (czego bardzo mi brakuje) ale przy jej cenie można to wybaczyć...jako awaryjna klawiatura na czas serwisu Illuminated wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2011 być może kupiłbym Logitecha K800 jednak ostatnie pożywki cen wyśrubowały cenę w okolice 350 zł z przesyłką, co jest już kwotą dość dużą jak za klawiaturę (chociaż niewykluczone, że jednak się na nią skuszę...). martwi mnie to co napisałeś o spacji - chyba bym nie przebolał wadliwego sprzętu za taką sumę. mógłbyś dokładniej opisać tą przypadłość ? Niestety odrzuciłem mojego faworyta - HP Wireless Elite Keyboard. Doszukałem się jednak opinii, że z racji mocniejszego sygnału odbiornika zakłóca ona pracę bezprzewodowych myszek Logitecha <_< W między czasie patrzyłem również na SteelSeries 6Gv2, chociaż tą też skreśliłem po dokładniejszym przestudiowaniu opinii użytkowników. Obecnie jestem najbliżej Medusy, ma prosty układ klawiszy i nie ma udziwnień jak np. Sidewinder X6. Na minus błyszczące wykończenie i (podobno) jasne diody. Całe szczęście, że nie patrzę na klawiaturę pisząc... :rolleyes: Elder, domyślam się, że różnica pomiędzy Illuminated a Medusą jest znaczna (poziomy cenowe obu to również przepaść), jednak jak oceniasz wyrób Natec'a ? Jest to tylko chwilowy substytut Logitecha czy jednak można się z nim polubić ? Kwestię podświetlenia pomińmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Medusa da się polubić,kwestia gustu... (blondynki bardziej niż brunetki albo na odwrót preferujemy i to też kwestia gustu :wink: ) Nie chcę się rozstać z Illuminated bo przyzwyczajenie jest drugą naturą a do dobrych rzeczy szybko się przyzwyczajamy. Moja Medusa ma diody zamalowane czarnym markerem olejowym i delikatne origi świecą po wciśnięciu Caps lock czy Num lock. Przed zamalowaniem markerem było tragicznie,szczególnie w nocy. Generalnie Medusa zestawiona z Illuminated wypada jakoś ubogo ...bez kultury pracy,stylu,jakości topowego produktu. Cudów nie ma,albo tanio albo dobrze...nie ma tanio i dobrze. Problem spacji w Illuminated przewija się w bardzo wielu opiniach userów. W nowej klawie długi czas jest spokój ale spacja po prostu jest bardzo długa i z czasem na krawędziach szwankuje. Tzn w szybkim pisaniu jak kciukami uderzasz w spację nie centralnie tylko w boki klawisza to nie załapuje. Jak bardzo szybko piszesz i skleja Ci w tekście 300 wyrazów na tysiąc to cholery można dostać. Po naprawie gwarancyjnej (a jest 3 lata gwary) trzy miesiące było dobrze i znowu zonk. Głośniejszy klik spacji spowodowany jest jej wielkością i odmiennym systemem podwieszenia tak dużego klawisza. Taka pięta Achillesowa. Być może ktoś kto nie tłucze kolosalnych ilości tekstu nie spotkał się z wadą spacji. No cóż...nie ma rzeczy idealnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...