Skocz do zawartości
Tronks

SSD i tryb AHCI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znowu potrzebuję pomocy.

Kupiłem 2 szt. Cruciali M4 do 2 laptopów. Z jednym juz się uporałem a z drugim mam problem.

Laptop MSI GX660r,

Win7 X64

w oryginale z RAID0

6GB pamieci

procek i7

Chipset Intela Seria 5.

Zrobiłem obraz windowsa z partycji odzyskiwania.

Podłączyłem tylko dysk SSD. W biosie chciałem zaznaczyć tryb AHCI ale wtedy dysk znikał i nie był widziany ani przez systam ani przez instalator.

Więc został tylko tryb IDE.

Windows zainstalował sie, odtworzył przy tym strukturę jaka był na RAIDzie, zaktualizowany, wszystkie urządzenia wykrywa.

Aligment też w porządku, tylko AS SSD Benchmark pokazuje PCIIDE - BAD.

No i nie mogę wejść w panel Intel Rapid Storage.

W biosie zmieniam tryb na AHCI - dysk znika. W rejestrze zmieniam wpis włączający obsługę AHCI - to też nic nie daje.

Próbuję zaktualizować sterowniki RST i dostaję komunikat "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania".

Czyli tryb AHCI jakby nie był w ogóle aktywny.

W IDE wsio gra.

Wina chyba leży w obrazie windowsa (RAID0). Przy czystej instalce pewnie by tego nie było. Ale inaczej się nie da.

Ktoś pomoże co z tym fantem zrobic ?

Edytowane przez Tronks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem problem.

Dziś próbowałem zainstalować Cruciala M4 jeszcze na dwóch innych laptopach. Różne windowsy, czyste instalki.

Dysk był wykrywany tylko w Trybie IDE. Jak tylko zmieniłem na AHCI nie widział go ani system ani potem instalator.

Rozwiązanie problemu chyba banalne: Upgrade firmware Cruciala do 0009 (wcześniej było 0002).

I problemy znikły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi