grz3choo Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Witam. Niedawno wrzuciłem sobie do skrzynki Radeona EAV 6850 1GB od Asusa oraz dodatkowe 4 GB pamięci (cały sprzęt w sigu). Problem w tym, że grając online np. Bad Company 2 wywala mi co jakiś czas BSOD. Czasem wykrzaczy youtube (sterownik ekranu przestał działać etc) czy Deus EX HR (BSOD, rzadko, ale jednak). Przeglądając fora doszedłem do wniosku, że winę może ponosić mój stary zasilacz Chieftec CFT-560-A12C. Czy rzeczywiście może być za słaby do tego configu ? Jeśli tak to co kupić ? Taki XFX Core 550W ( XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU [P1-550S-XXB9] - 279zł : Esc.pl ) poradzi sobie z tym ? Czy może potrzebuję coś mocniejszego ? Jeśli to powinno iść do działu Podstawowe Zagadnienia to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam za kłopot ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2011 Rozumiem, że w pierwszej kolejności pytasz co może być przyczyną problemu. W związku z tym poszybowało do podstawowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Zasilacz masz IMO wystarczający- przynajmniej do youtube gdzie jak piszesz problem również występuje. Najsamwprzód sprawdził bym temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Pytanie jak stary jest ten zasilacz i czy trzyma napięcia? Druga sprawa nawet bardziej prawdopodobna - cztery kości ramu to większe obciążenie dla kontrolera. Przy OC zestawu kontroler wymaga dowoltowania. I jeszcze czy płyta ustawiła prawidłowe timingi i napięcie dla pamięci. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 rafa dobrze prawi, podbij napięcie na kontrolerze, na pamięciach też nie zaszkodzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grz3choo Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 (edytowane) Witam. Dziękuje za odpowiedzi. Jutro będę miał więcej czasu to sprawdzę i ewentualnie podbiję te napięcia. Timingi pamięci ustawione prawidłowo. Temperatury są w normie. Zasilacz jakiś czas temu sprawdzałem miernikiem i trzymał napięcia, ale fakt faktem, że ma już parę lat i przeżył upadek 8800GT :) == EDIT == Miałem chwilę to pogrzebałem w biosie i wrzucam ustawienia. Proszę żeby ktoś kumaty w tej sprawie rzucił okiem i ewentualnie wskazał co gdzie zmienić bo już się pogubiłem :) Timingi i napięcie pamięci wg. google.pl to 9-9-9-24@1.5 (niestety na naklejce czy pudełku nic nie ma). Edytowane 14 Października 2011 przez grz3choo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Użyj CPU-Z, tam masz bieżące wskazania a także te zapisane w SPD. Dla każdego slotu pamięci osobno nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...