Skocz do zawartości
grz3choo

Nowa grafika, wiecej ramu no i ... BSOD. Winny zasilacz? Jeśli tak to jaki kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno wrzuciłem sobie do skrzynki Radeona EAV 6850 1GB od Asusa oraz dodatkowe 4 GB pamięci (cały sprzęt w sigu).

Problem w tym, że grając online np. Bad Company 2 wywala mi co jakiś czas BSOD. Czasem wykrzaczy youtube (sterownik ekranu przestał działać etc) czy Deus EX HR (BSOD, rzadko, ale jednak).

Przeglądając fora doszedłem do wniosku, że winę może ponosić mój stary zasilacz Chieftec CFT-560-A12C.

Czy rzeczywiście może być za słaby do tego configu ? Jeśli tak to co kupić ? Taki XFX Core 550W ( XFX Core 550W 120mm 80+ SLI PSU [P1-550S-XXB9] - 279zł : Esc.pl ) poradzi sobie z tym ? Czy może potrzebuję coś mocniejszego ?

Jeśli to powinno iść do działu Podstawowe Zagadnienia to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam za kłopot ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jak stary jest ten zasilacz i czy trzyma napięcia?

Druga sprawa nawet bardziej prawdopodobna - cztery kości ramu to większe obciążenie dla kontrolera. Przy OC zestawu kontroler wymaga dowoltowania.

I jeszcze czy płyta ustawiła prawidłowe timingi i napięcie dla pamięci.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziękuje za odpowiedzi.

Jutro będę miał więcej czasu to sprawdzę i ewentualnie podbiję te napięcia. Timingi pamięci ustawione prawidłowo. Temperatury są w normie.

Zasilacz jakiś czas temu sprawdzałem miernikiem i trzymał napięcia, ale fakt faktem, że ma już parę lat i przeżył upadek 8800GT :)

== EDIT ==

Miałem chwilę to pogrzebałem w biosie i wrzucam ustawienia. Proszę żeby ktoś kumaty w tej sprawie rzucił okiem i ewentualnie wskazał co gdzie zmienić bo już się pogubiłem :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Timingi i napięcie pamięci wg. google.pl to 9-9-9-24@1.5 (niestety na naklejce czy pudełku nic nie ma).

Dołączona grafika

Edytowane przez grz3choo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi