Mercury Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 (edytowane) Witam, Znajomy przywiózł Toshibie l45-s7409 z USA. System po ang. który dość mocno zamulił, a dodatkowo wszystkie płyty zostawił w stanach. Dlatego poprosił mnie o pomoc w przeinstalowaniu systemu. Chciał oczywiście nową Vistę tym razem po polsku. Zrobiłem więc format, pobrałem nową kopię Visty, zainstalowałem z cd-keyem z naklejki, wszystko ładnie poszło więc czas na stery. Znalazłem na stronie Toshiby [click] wszystkie sterowniki i wszystko działa poza... no właśnie poza nieszczęsną kartą Wifi. Po pobraniu sterowników WiFi dla Atheros'a Instalka mówi, że nie ma tam takiego urządzenia. Zostaje więc Realtek. Pobrałem sterowniki dla niego, zainstalowałem, wykryto nowe urządzenie! W menadżerze powstało takie zjawisko: Tak dla pewności w USB niczego nie było... Czemu więc zobaczył tą kartę jako adapter Wifi USB 2.0 - nie wiem. Oczywiście Wifi nie działa. Klikam prawym na połączeniu bezprzewodowym -> Połącz - i nic żadnej sieci nie ma. Windows sugeruje, że zostały zainstalowane złe sterowniki. Dosłownie cały dzień poświęciłem na szukaniu odpowiednich sterowników. Instalowałem już chyba wszystkie możliwe dla Realteków i żadne nie dają efektu. Po wszystkich dalej system nie rozpoznaje urządzenia (jak na 1wszym screenie) Pomocy! Edytowane 19 Października 2011 przez Mercury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Może po prostu zdejmij klapkę od spodu - w starszych lapkach karty wifi byly prawie zawsze łatwo dostępne, więc sprawdziłbyś model i tyle. Aha - często przed instalacją sterów od WiFi, trzeba najpierw to wifi włączyć :) (przełącznikiem, albo skrótem Fn+coś) - dopiero wtedy instalator sterów może poprawnie je zainstalować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mercury Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 Może po prostu zdejmij klapkę od spodu - w starszych lapkach karty wifi byly prawie zawsze łatwo dostępne, więc sprawdziłbyś model i tyle. No prawda, Model Karty to RTL 8187B Wchodzę na strone Realtek'a pobieram sterowniki do modelu RTL 8187B dla Visty x86 Instaluje i nic... dalej urządzenie jest nieznane. Nic, postanowiłem mu na siłę wgrać te sterowniki, właściwości urządzenia, Karty sieciowe, stery z dysku i wskazałem te pobrane. Znalazł znowu Adapter USB 2.0 jak na 2 screenie. Karta sieciowa więc jest, ale klikam na nią > Połącz i nie ma żadnych sieci Wifi. Klikałem skróty z klawiszem Fn, przestawiałem 'pstryczek' od WiFi na obudowie. Bez zmian. Dziwne, że jak owy pstryczek jest w pozycji ON nie zapala się dioda która znajduje się obok... (Wszystkie sterowniki do klawiszy funkcyjnych zainstalowane) Właściciel twierdzi, że WiFi działało. Brak mi pomysłów na ten sprzęt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 spróbuj może tych sterowników LINK wejdź w download i tam wybierz WIFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mercury Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) spróbuj może tych sterowników LINK wejdź w download i tam wybierz WIFI No dokładnie ten link podawałem w pierwszym poście i stamtąd pobierałem sterowniki ;) @edit 19.10.2011r. ==================== Jestem niemal pewny, że chodzi tutaj o przycisk funkcyjny na obudowie Laptopa! Dokładnie ten sam problem miałem z Laptopem Acera, póki nie zainstalowałem programu Launch Menager (właśnie dla dodatkowych klawiszy funkcyjnych jak wifi czy BT) to system nie pozwalał na normalne działanie karty Wlan! Karte widział, ale radio nie widziało sieci! Mam wielką prośbę do użytkowników laptopów TOSHIBA L45 i podobnych z takim przełącznikiem do wł/wył Internetu WiFi! Zobaczcie czy w Trayu (przy zegarku) macie jakieś programy do takich klawiszy szybkiego dostępu. Sam na stronie Toshiby niczego takiego nie znalazłem, a z pewnością o to chodzi... Edytowane 19 Października 2011 przez Mercury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...