Rosio Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 wczoraj zaczalem skladac swoj nowy nabytek, czyli wspomniany Zalman oraz Nukleona. Zalmana zalozylem na NB zamiast halasujacego wentyla od Abita z mysla ze o ile nie bedzie chlodzniej to na pewno bedzie ciszej, dzisiaj po zmontowaniu wszystkiego (caly komp w czesciach wraz z WC walal sie po pokoju) patrze na temp a tam 64* na NB (radiator jest gorocy) przy czym na standardowym wentylu mialem max 52* :roll: o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? BTW nukleon jest super wykonany ale poki co to temp mam taka sama jak na moim starym wierconym :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ... nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ... nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie czyli co powrot do wentylatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 zawsze mozesz zalozyc jakiegos wentyla na tego Zalmana (bo wydaje mi sie ze to ten zalman bez wentylka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ... nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie czyli co powrot do wentylatora? lepiej ten stary wiercony walnij na NB , a tego zalmanka walnij na SB PS OT: moze chcesz opchnac tego wierconego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ... nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie czyli co powrot do wentylatora? Mozesz zapodac jakies malenstwo 50mm na 5V. Ja mialem wymieniac defaultowy klockoradiator epoxowy, ale nie chcialo mi sie znowu wyciagac mobo z budy, wiec zapodalem sobie takiego wentylka, poprzez FanMate, nic go nie slychac a temp spadla ponad 10*C 8) Twoj radiatorek jest duzo wydajniejszy, wiec i efekty beda lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Ja mam tego zalmanka na NB i jest zimny :) Moze dlatego ze mam tez zalmana CNPS 6000AlCu na procku i do tego wentyl AVC 12cm :) Swoja powierzchnia ten wentyl obejmuje NB,mosfety,proca a odbite powietrze od plyty owiewa rowniez pamieci :) Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 ... o co chodzi? czyzby radiatror ten nie nadawal sie do NB :? ... nadaje sie ale przy AC, a przy WC -> brak jakiegololwiek wymuszonego ruchu powietrza + @ = efekty jak u Ciebie czyli co powrot do wentylatora? Mozesz zapodac jakies malenstwo 50mm na 5V. Ja mialem wymieniac defaultowy klockoradiator epoxowy, ale nie chcialo mi sie znowu wyciagac mobo z budy, wiec zapodalem sobie takiego wentylka, poprzez FanMate, nic go nie slychac a temp spadla ponad 10*C 8) Twoj radiatorek jest duzo wydajniejszy, wiec i efekty beda lepsze. tylko nie mam pomysu jak zamontowac na tego Zalmana tego wentylatorka bo przecierz on nie ma mocowan zadnych :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Nic prostszego :) - ucinasz sobie 4 odcinki drutu miedzianego. - ucinasz 4 kawalki roorki igielitowej o srednicy takiej aby naszly na te "kolce" Zalmanka. - mocujesz druciki w otworach wentyla (poxilina ?) - nakladasz te kawaleczki roorek na kolce i wciskasz w nie rownoczesnie te druciki wystajace z wentyla. Latwy montaz/demontaz i koszty niewielkie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Reed, czy ten wentyl dał ci dużo jeżeli chodzi o max stabilne fsb? Bo nie wiem, czy robić Zalman+wentylek czy blok z republiki. Cena właściwie taka sama, ale czy blok jest konieczny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Abity na via to jedne z nielicznych plyt ,w ktorych do okola chipsetu nie ma przeszkadzajacych kondensatorow ,wic proponuje cooler 50x50 i wywiercic w nim dwie dziurki do mocowania tylko zeby radiator mial gesto zeberka ,bo ja na Epoxie mam cooler od celera ktory ma zadko rozstawione zeberka i bede kombinowal dalej chyba zaloze tego zalmana i wiatrak 40x40 ,trzeba obadac jak to bedzie chodzilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 11 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2003 Nic prostszego :) - ucinasz sobie 4 odcinki drutu miedzianego. - ucinasz 4 kawalki roorki igielitowej o srednicy takiej aby naszly na te "kolce" Zalmanka. - mocujesz druciki w otworach wentyla (poxilina ?) - nakladasz te kawaleczki roorek na kolce i wciskasz w nie rownoczesnie te druciki wystajace z wentyla. Latwy montaz/demontaz i koszty niewielkie :wink: dzieki reed jutro cos z tym pokombinuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 Reed, czy ten wentyl dał ci dużo jeżeli chodzi o max stabilne fsb? Bo nie wiem, czy robić Zalman+wentylek czy blok z republiki. Cena właściwie taka sama, ale czy blok jest konieczny? Hmm......... Ciezko powiedziec, na razie nie przekraczalem 200 MHz, ale za to max stability. Podejrzewam jednak ze ma to duze znaczenie, 55*C na NB to raczej nie sprzyja stabilnosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2003 zalozylem dzisiaj jakis stary wentyl 48mm @7V i temp spadla o ajkies 15* czyli w zasadzie mam tyle co na fabrycznym coolerku (idle 44*, temp pow 25*) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...