tgart Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2011 (edytowane) Witam wszystkich, mam do Was gorącą prośbę abyście pomogli rozwiązać problem z zainstalowaniem systemu na moim komputerze. Swój "stary" komputer chcę dać dużo młodszemu kuzynowi i teraz zaczynają się problemy z Panem Blue. Specyfikacja "starego" komputera: CPU: Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz MOBO: Gigabyte GA-965P-S3 RAM: 2 x 1 GB DDR2 Patriot + 2 x 512 MB DDR2 Patriot GPU: GeForce GT 240 1GB GDDR5 Zotac PSU: MODECOM FEEL II 500W (wiem cienki ale przez 2lata od zakupu działał - wcześniej był 350W) HDD: 160 GB WD 16MB SATA No to tak, jako że komputer idzie w inne ręce to rutynowa reinstalacja systemu z "gruntownym" formatowaniem. Format przebiegł bez większych problemów. Ale instalacja systemu Windows XP Home Edition 32bity to "horror" w dniu dzisiejszym. To co on mi odwalał to jakaś masakra. Rzucał BlueScreen`ami na lewo i prawo. Historia BlueScren`ów (z pamięci i nie wiem czy dobrze bo już mnie "brało" jak to się działo i mogłem nie zapamiętać): - Stop 0x0000000A lub IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - Stop 0x00000024 lub NTFS_FILE_SYSTEM - Stop 0x00000050 lub PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA Za każdym razem mój kolega Blue kazał zrobić Upgrade Biosu - to mu zrobiłem. Pobrałem nowy Bios z: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-965p-s3_33/download/bios dokładnie to wersję F14. Jak pobrałem to wgrałem na pendrive i wykonałem Flash Biosu przez QFlash. Tadam Blue zamilkł. Dobra to format tym razem szybki i jedziemy z koksem. Ufff system się instaluję no to co już będzie dobrze... ale nie Blue wrócił tym razem inny dowcip opowiedział: - Stop 0x000000A5 System BIOS interfejsu ACPI na komputerze nie jest całkowicie zgodny ze specyfikacją Zastosowałem się do tego: http://support.microsoft.com/kb/314830/pl czyli przy przygotowywaniu instalacji wdusiłem F6 dobra spytał mnie potem o sterowniki do Floppy - nie mam tego dobrodziejstwa - to i tak Blue się odezwał. Koledzy/Koleżanki pomóżcie mi z tym. Może ktoś z Was też miał taki problem. Jak sobie z tym poradzić. /edit okazało się że 1pamięc jest trefna - problem rozwiązany Edytowane 12 Października 2011 przez tgart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...