Skocz do zawartości
NBS

Zestaw za około 1500zł - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Składam zestaw dla brata.

Planowałem kupić zestaw na phenomie, ale z racji tego, że ceny ostatnio ostro poszybowały w górę ten zestaw przekroczył budżet.

Jako, że brat twierdzi, że w najbliższym czasie z racji małej ilości czasu komputer będzie mu służył głównie do przeglądania internetu i pracy, ale bardzo prawdopodobne, że od stycznia się to zmieni wpadłem na pomysł, żeby skorzystać z dobrodziejstwa i3-2100 i jego zintegrowanego układu graficznego. Z tego co widziałem ten procesor, mimo 2 rdzeni nie odbiega sporo od phenoma x4 955.

I tu pojawia się moje pytanie. Czy taki zestaw z zintegrowanym układem graficznym wystarczy do komfortowej pracy pod windowsem 7, bez grania i czy w ogóle takie rozwiązanie z późniejszym dokupieniem karty graficznej ma sens?

Intel Core i3-2100 - 460zl

PŁYTA GŁÓWNA - tutaj mam problem - moglibyście polecić coś w rozsądnej cenie?

Goodram DDR3 4GB - 90zl

OCZ StealthXstream 2 500W - 220zl

DVD - 90zl

SilentiumPC Brutus 410 - 140zl

Samsung 1TB SATA2 - 240zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor Intel Core i5-2300 2.8GHz (BX80623I52300) BOX

Płyta główna ASRock H61M/U3S3

Pamięć Crucial 4GB, 1333MHz, DDR3, NON-ECC, CL9 DIMM (CT51264BA1339)

Dysk Seagate Barracuda 7200.12, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM, 16MB cache (ST3500413AS)

Lite-On iHAS122-18

Zasilacz Tacens TAC550RV

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410

1565,80 morele

a może coś takiego trochę drożej ale masz cztery rdzenie.

odpowiadając na Twoje pytania- wystarczy, ma sens

Edytowane przez alin06
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ciężko mi będzie zmieścić się w budżecie z tym i5, bo muszę kupić 1tb dysk.

Zastanawiam się czy z racji tego, że procesory Sandy Bridge są energooszczędne Tacens Radix IV 450W będzie wystarczający w przypadku, gdyby w przyszłości został dokupiony radeon 6850?

I co możecie powiedzieć o tych płytach:

MSI H61M-E33

Gigabyte GA-H61M-S2V-B3

Edytowane przez NBS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy z racji tego, że procesory Sandy Bridge są energooszczędne Tacens Radix IV 450W będzie wystarczający w przypadku, gdyby w przyszłości został dokupiony radeon 6850?

Będzie wystarczający, aczkolwiek będziesz musiał skorzystać z przejściówki, gdyż większość modeli HD6850 wymaga jednej wtyczki PCI-E, podczas gdy Tacens Radix IV 450W takich wtyczek nie ma w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi