Skocz do zawartości
oc beginner

WC dla i5 i GTX 580

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam wszystkich pasjonatów technik informatycznych :) W moim pierwszym wątku proszę was o pomoc przy wyborze elementów do mojego blaszaka.

Chciałbym schłodzić płynem procesor i5-2500k i kartę ASUS GeForce GTX 580 Direct CU II, które trzymają się płyty głownej ASUS Z68 Maximus IV Gene-Z. Wstępnie wybrałem bloki, które zamontuję: na procku EK-Supreme HF - Full Nickel, na grafice EK-FC580 DCII - Acetal+EN.

Proszę o porady przy wyborze pozostałych elemntów takich jak pompka, rezerwuar, chłodnica, przewody i wszystkie inne rzeczy, które sprawią, że mój komputer stanie się cichy i podatny na podkręcanie 8)

Kwota na ten cel +/- bez ekstrawagancji ;)

W załączniku znajduje się zdjęcie kompa.

Z góry dziękuję za wszystkie fachowe porady.

EDYCJA:

Już uzupełniam dane:

- Budżet to maks 2100 pln

- Estetyka jak najbardzeiej, ponieważ w bocznym panelu zrobię okno z pleksi 8) Kolory muszą współgrać z kolorem mobasa, czyli czerwono-czarny motyw.

- Obudowa Lian Li PC-P80 a mobas mATX więc miejsca jest full na chłodnicę w środku i resztę. Na dodatek planuję wymontować szafki na dyski...

- Wentyle np. 3x120 mm. Cisza to pojęcie względne, ale porządane zwłaszcza przy GTX 580 i przy moim wyczulonym słuchu :) który nota bene przydaje się w graniu sieciowych FPSów 8)

Wystarczy mi, że sam złożyłem kompa i odziwo działa :) Wodowanie wolę zostawić profesionaliście i samo patrzenie jak składa taki układ wystarczająco mnie usatyfakncionuje ;)

Begginer jestem, ale spróbuję wklepać zdjęcie :P

Buda

Edytowane przez oc beginner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje zdjęcia i budżetu. Ważną sprawą jest to czy zależy Ci bardzo na estetyce czy nie. A jak tak, to jakie kolory ma mieć układ.

W dodatku nie napisałeś, czy chcesz chłodnice całkowicie na zewnątrz czy w środku w budzie.

No i jakie (rpm + rozmiar) wentylatory chcesz zastosować? Bo cisza to pojęcie bardzo względne.

Podaj wyszystkie możliwe informacje, bo nie będziemy się bawić w zgadywanie.

A tak w ogóle, to nie myślałeś nad tym, żeby samemu coś zakombinować?

Największa frajda w LC oprócz samodzielnego składania wszystkich klocków do kupy to samodzielne wykombinowanie z jakich części ma się cały układ składać.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem posta i przypadkiem skasowałem, fffuuuuuu

Jeszcze raz :)

Dość oryginalny pomysł z miniatx i takim wielkim big towerem. Wygląda to dość egzotycznie. No i tutaj od razu zaznaczę, że do LC nic nie zyskasz stosując płytę mini-atx, bo wszystko mieści się poza obrębem śledzi w obudowie. Będziesz miał sporą pustą przestrzeń pod płytą, za ciekawie to nie wygląda.

Ale co do układu. Jak ja bym zrobił:

- bloki już wybrałeś, ok

- chłodnice: 3x140mm (420) na przód, zostają chyba 2 sloty na napędy, alternatywnie 360mm jeżeli potrzebujesz więcej wolnego miejsca na napędy (z 3-4 sloty), albo jeżeli chcesz mieć długą chłodnicę i wywalić wszystko z przodu (napęd optyczny na usb), to można dać 4x120 (480mm), ale osobiście dał bym 420stke, jako że zostawia trochę miejsca a jest praktycznie tak samo wydajna jak 480tka

- Druga chłodnica 420 na podłogę, po uprzednim wycięciu otworu. Buda jest na tyle duża, różni się tym samym od np. lian li a77f, tym że ma więcej miejsca przez to że ma te drzwiczki, wentylatory są poza obrębem szkieletu budy, pozwala to umieścić grubą chłodnicę na podłodze i na froncie bez problemu, będzie nawet odstęp między nimi. Dlaczego tyle chłodnic? Jedna 420 poradzi sobie z tymi komponentami, ale ja bym inwestował w ciszę, na podwójnych chłodnicach uzyskasz dobre temperatury mając bardzo nisko puszczone wentylatory, na 600-800rpm. Jeżeli nie zależy ci na ekstremalnej ciszy, to możesz użyć pojedynczej chłodnicy. Ale jednak sporo osób się rozczarowuje, że poskładało LC, a żeby mieć dobre wyniki temperatur, jest ono dość słyszalne (nie zgodnie z oczekiwaniami). Więc ja bym poszedł w jakieś tanie 2x 420mm, np. od EK (jakieś 350 za sztukę).

- wentylatory na chłodnicę, coś dobrej jakości w stylu noiseblocker pk2

- pompa i rezerwuar, np. DDC z topem, rezerwuar klasyczny duży cylindryczny np. od EK

- złączki, nie starczy na firmowe skręcane, to droga zabawa, ja bym brał np. NK od bitspowera, relatywnie tanie, ładnie się prezentują

Taki układ pociągnie nawet upgrade do SLI, bardzo wydajny system, nie zawalający miejsca w obudowie. Spokojnie można tam wstawić płytę full ATX, wyglądałoby to dużo lepiej, bo wtedy tam gdzie "kończy" się płyta zaczyna się chłodnica na podłodze, a teraz po oczach świecić będzie tacka na płytę. Oczywiście to kosmetyka, zależy do jakiego stopnia zależy ci na ostatecznym efekcie estetycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, teraz już o wiele lepiej :)

Ja bym wyciął podłogę i walnął

SR-1 560

Do tego osiem sztuk wolnoobrotowych wentylatorów ~600rpm i jesteśmy w domu.

Tylko trzeba wymierzyć czy 4x140 się na pewno zmieści.

Bo 4x120mm włazi na pewno.

Jeśli nie planujesz SLI taka chłodnica wystarczy z zapasem.

Do tego bloki, które podałeś,

pompka http://www.swiftech....x12vdcpump.aspx ,

rezerwuar wg własnego uznania; ale dla mnie najładniejsze są "rurowe" EK-Multioption reservoir 400 - Reservoirs - Reservoirs & Accessories

Węże Tygon 9,5/15,9 lub 12,7/19,1.

Edit:

Heh, praktycznie razem z Aerialem dodaliśmy posta :lol2:

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SR1 560 a szczególnie Phobya 560 nie mieszczą się w żadnej LL bez cięcia/wystawiania poza obrys budy itp.

Już to przerabiałem i nici z tematu.

aerial podał optymalny sposób opanowania sytuacji a ja od siebie dorzucę jeszcze trzy grosze...

Nawet po zamontowaniu chłodnicy na dole obudowy pomiędzy nią a mobo pozostanie do grafy masa pustego miejsca.

Sytuacja nietypowa i diabli wiedzą jak sensownie z tego wybrnąć.

Dałem pod swoje mini ATX wstawkę z ciętej laserem pleksy by pozbyć się problemu pustego miejsca...

Taka wstawka odsunięta od mobotray na 10 mm dystansach pozwoliła by co ważne zamaskować kable

smętnie zwisające poniżej mobo.

Dołączona grafika

W tej budzie i to nie rozwiąże problemu do końca bo masz tam aż 10 slotów więc zostanie około 12 cm pustej przestrzeni pod mobo.

Trudno o wybrnięcie z tego problemu w sposób estetyczny i idealny.

Może umieścisz tam dysk SSD ładnie zagłębiony i wyeksponowany w wyciętym w nakładce z pleksy gnieździe czy coś podobnego...

Tutaj potrzebny full custom projekt i wtedy wyjdzie coś ciekawego i nietypowego.

Myślałem nawet przez chwilę o umieszczeniu tam w poziomie grubaśnego reza od Koolance (80 mm średnicy)

sprzęgniętego z pompą ale wtedy na prawo od mobo robi się pusto.

Dołączona grafika

Co do modyfikacji/cięcia otworów pod chłodnicę/okna w bocznym panelu LL to Darmacz jest specem od takich akcji.

Dobrym przykładem jest jego praca przy LL Atomela.

Green Reaper by Atomel - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne - strona 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam, że akurat wycinanie otworów na chłodnicę w podłodze budy, ma tą zaletę, że jest chyba w zasięgu każdego. Otwór ten jest niewidoczny po zamontowaniu chłodnicy, więc nie musi to być precyzyjne cięcie wodą czy laserem. Wystarczy zwykły dremel. Generalnie takie rozwiązanie sporo upraszcza (i obniża koszt), bo alternatywnie tnąc w jakimś innym big towerze ale na topie, nie dość że trzeba płacić za usługę, to jeszcze trzeba kupić grill (a np. sprowadzenie grilla od bitsa jest dość kosztowne). Przy chłodnicy na podłodze tniemy sami, i nie ponosimy żadnych dodatkowych kosztów.

Okno to oczywiście inna sprawa, jeżeli to ma dobrze wyglądać, dremel się nie nadaje.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie przynajmniej częściowym sposobem na zagospodarowanie miejsca może być zrobienie na dole obudowy czegoś takiego:

spód budy -> uszczelka -> wentylator -> uszczelka -> shroud -> uszczelka -> chłodnica -> uszczelka -> shroud -> uszczelka -> wentylator

Chłodnica 480 Thermochill ThermoChill Products = TA120.4 High Performance Radiator - 15mm; uszczelki ThermoChill Products = Neoprene Gasket NG120.4 (15mm).

W przypadku shroudów Thermochilla ThermoChill Products = Thermochill Performance Shroud PS120.4 (15mm) są one grube na 40mm, możesz też zastosować wentylatory grubości 38mm np. Scythe "ULTRA KAZE" 120mm Fan (wersja 1000rpm).

Daje to w sumie naprawdę niezłą grubość - 38 + 40 + 60 + 40 + 38mm i do tego 5 uszczelek; razem około 22 centymetry wysokości :D

Będzie to trochę szalone, ale zdecydowanie niestandardowe i przy okazji wydajne rozwiązanie.

Edit:

Nie wiem ile masz tam dokładnie miejsca; ale zawsze można "wyregulować" wysokosć "wieży" biorąc jakieś standardowe wentylatory 25mm i/lub dając shroudy Phobya (grubość 20mm).

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wszystkie dotychczasowe podpowiedzi - kumpel polecił mi to forum i nie zawiodłem się, tu naprawdę można uzyskać fachową pomoc od pasjonatów-psychopatów :) Nie to co na innych onetowych forach... ;)

Co do kwestii proporcji buda/mobas - możecie mi wierzyć lub nie, ale tą Lian-Li kupiłem za 505 zł na allegro. Głównym argumentem przetargowym był uszkodzony prawy panel boczny, o którym za chwilę :)

Mobasa wybierałem chyba z miesiąc. Przejrzałem wszystkie modele Z68 dostępne na rynku. Wybrałem ASUS Maximus GENE-Z ponieważ to ROG 8) i można powiedzieć, że jest uszyta pod moje wymagania, po prostu ma wszystko to z czego będę korzystał - ilość slotów na karty i pamiątki, wbudowaną dobrą kartę muzyczną, dopracowany UEFI itd. Pełnowymiarowy Maximus Extreme-Z kosztuje ciężkie pieniądze (zwłaszcza przy obecnym kursie euro) i nie wykorzystałbym w pełni jego możliwości. W tej cenie nie znalazłem dla siebie nic lepszego niż GENE-Z.

No cóż, nie da się ukryć, że buda z tą płytą wygląda jak Pudzian z 10-kilową hantlą w ręce... :D

A teraz uwaga, jeszce bardziej zagmatwam sprawę 8) Obecna konfiguracja to dla mnie sprzęt tymczasowy. Mam wizję w której jest

obudowa serwerowa Lian Li PC 343 B, a w niej między innymi Ivy Bribge + GTX 6xx z instalacją WC. I tak sobię myślę, że skoro nowa generacja procesorów od Intela będzie kompatybilna z podstawką LGA 1155 to można będzie przełożyć cały układ WC z obecnego do następnego kompa. Co za tym idze, nie chcę się teraz wykosztowywać na zbędne upiększanie wnętrzna w obecnej konfiguracji. Wystarczy mi względnie ogarnięty efekt estetyczny :)

Jak wcześniej wspomniałem kupiłem moją Lian-Li PC-P80 z uszkodzonym prawym panelem:

Panel

Trzeba by wstawić tu pleksi i może w zarysowanym miejscu wyciąć otwór na chłodnicę ;)

Nieźle namieszałem, ale wierzę, że nie stracicie do mnie cierpliwości ;)

Edytowane przez oc beginner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi