piochu91 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 Witam! Chciałem poszerzyć zasięg internetu wokół mojego domu. W tym celu kupiłem Access Pointa oraz antenę TP-Linka jak w temacie. Do AP jest podłączony router Linksys WAG200G z modemem ADSL, który łączy się z neostradą. Antenę i router połączyłem kablem H155 o długości 3m. Problem w tym, że siła sygnału jest porównywalna z anteną, która była w zestawie z routerem o zysku 4dBi. Jeżeli antena z routerem stoją niedaleko komputera to na antenie 4dBi siła sygnału wynosi: -30dB , a na antenie 12dBi wynosi: -26dB. Po zwiększeniu dystansu o kilka metrów (ok. 6-7m) siła sygnału spada do -50dB na obu antenach. Stwierdziłem, że może być to wina końcówek. Wymieniłem cały kabel na nowy, jest to dalej H155, ale o długości 2m z pozłacanymi końcówkami. Jednak problem jest dalej ten sam. W opcjach routera jest ustawiony: tryb pracy: AP Router kanał: Automatic tryb: 54Mbps (802.11g) siła sygnału: 20dBm i zaznaczyłem opcję Enable High Power Mode Dlaczego tak się dzieje ? Chciałbym w ogóle zapytać czy takie połączenie sprzętowe, w sensie taka antena do tego routera, to powinno dobrze działać? Bo nie jestem ekspertem w sieciach Wi-Fi i się zastanawiałem nad tym czy taki dobór sprzętu będzie dobry. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2011 (edytowane) Sprawdź czy inne sieci Ci kanału nie zajmują... Zmniejsz moc nadawania i odznacz Enable High Power Mode... Kabel możliwie najkrótszy... Pokaż screena z Distance Setting, Antenna Alignment i Throughput Monitor I pytanie na koniec - jaka jest jakość uzyskanego połączenia ? Edytowane 14 Października 2011 przez wreq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piochu91 Opublikowano 15 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2011 Sprawdź czy inne sieci Ci kanału nie zajmują... Zmniejsz moc nadawania i odznacz Enable High Power Mode... Kabel możliwie najkrótszy... Pokaż screena z Distance Setting, Antenna Alignment i Throughput Monitor I pytanie na koniec - jaka jest jakość uzyskanego połączenia ? Nie rozumiem ostatniego pytania. Jak mam określić jakoś uzyskanego połączenia? W poście załączam wszystkie screeny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Czyli jak uzyskasz połączenie, to czy masz np spadki prędkości, częste rozłączenia, itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piochu91 Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 Uważam, że jakość połączenia jest dobra, nie zauważam, żadnych spadków prędkości i połączenie jest stabilne, nie rozłącza się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2011 Hmm... to w czym tak naprawdę masz problem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piochu91 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2011 Problem jest w tym, że gdy odejdę na większą odległość, to zasięg ginie i nie mam dostępu do sieci. Odległość ta jest porównywalna z anteną o zysku 4 dBi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...