Skocz do zawartości
TomiURS

Start kompa po odłączeniu kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem, który zaobserwowałem dziś przy okazji odpięcia kabla zasilającego od zasilacza.

Chciałem podłączyć na chwilę starego kompa, tak aby przekopiować z dysku kilka plików na nowy sprzęt. Wyłączyłem więc nowego kompa, następnie przełączyłem przełącznik na zasilaczy z pozycji I na O i podłączyłem starego kompa.

Po ponownym podłączeniu pod nowego kompa i próbie włączenia kompa lampki zapalały się na od 2-3 sek, słychać było wiatraki ale komp po chwili gasł i powtarzał tę czynność po chwili. Nim uruchomił się normalnie wykonał kilkanaście takich prób.

Komp o którym mowa ma następującą konfigurację:

Procesor: Intel Core i5-2500K 3.3GHz, 6MB, LGA 1155

Chłodzenie CPU: Zalman CNPS10X Performa

Płyta główna: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155

Pamięć: 4 x 2GB GeIL GV34GB1333C9DCN

Karta Graficzna: Gigabyte Radeon HD 6850 GV-R6850 OC-1GD

DVD-RW: Samsung SH-S223C SATA CZARNY

Dysk: WD5002ABYS

Zasilacz: Chieftec CFT-620-A12S

Obudowa: Chieftec Dragon

Inne: VIA Fire IIM VT6307 1394 Host Controller

http://obrazki.elektroda.pl/9677311900_1308603546.jpg

Stary komp

AMD 64 300+ Venice + Freezer64 + Mistral 92mm | MSI Neo2 Platinium 939 | 2 X 512 + 1 GB DDR PC 3200 400 Mhz Kingston CL 3 | GeCube Radeon 9550 XT 128 MB rev 2.1 | WD Caviar 80 GB , Samsung 10 GB | CD-RW LG 52x24x52x , DVD-RW LG GSA-H20L | Antec EarthWatts 430W http://img547.imageshack.us/img547/8330/dsc03982n.jpg

Orientuje się ktoś z czym może być problem - listwa, kabel zasilający czy może zasilacz ?? Dodam, że nowy komp składany był w czerwcu ale ten Chieftec 620W który go zasila został z poprzedniej konfiguracji razem z dyskiem - reszta została wymieniona.

Przełączyłem kompy jeszcze 2 razy i sytuacja się powtórzyła. Zapomniałem też napisać, że przy starym kompie jest teraz taka sytuacja, że gdy podłącze kabel do kompa i tylko włączę zasiłkę przełącznikiem z tylko na Antecu to komp sam startuje i od razu jest zresetowany BIOS.

Edytowane przez TomiURS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi