Skocz do zawartości
bonco

Upgrade - i pytania .

Rekomendowane odpowiedzi

Witam obecnie dysponuje zestawem :

CPU C2D E8400

MOBO Abit IP-35E

2gb Geil ddr2 ultra edit.

Zasilacz Chieftec 560 - CFT-560-A12S

GPU Sapphire Radeon HD4850 512 ( najnowszy kupiony jako jedna z ostatnich sztuk )

obudowa - http://www.agito.pl/obudowy/fever-wizard-wi09a-bkbk-400w.0.345652.html

Myslalem nad wymiana procesora na i5 2500k mobo na ASRock P67 PRO3 B3 i dorzuceniem 4gb ramu i w tym momencie wąskim gardłem będzie pewnie mój radeon czy z obecną obudową i zasilaczem będe mógł bez problemu wsadzic np. za miesiąc GF-a 560ti ? I czy jesli chce zostac na boxowym chlodzeniu na procesorze to nie lepiej wybrac może jakas tansza wersje i5 ?

Edytowane przez bonco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz da radę, obudowa powinna wszystko zmieścić(aczkolwiek nie wiem co to za cudo ;)). IMHO warto dopłacić do "k" bo możliwości OC są naprawdę świetne. Nawet jeżeli teraz miałby chodzić niekręcony to w przyszłości może się to zmienić ;)

Jeżeli na 100% wiesz, że nigdy nie będzie OC to rzeczywiście wersja bez "k" powinna dać rade, a zaoszczędzone 60zł można wydać na piwo ;).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłości możliwe że bym kręcił tego "k" tylko rozumiem ze musialbym dokupic chłodzenie inne niż boxowe mam nadzieje że założyc to chłodzenie nie będzie jakos specjalnie cięzko ; ) A mam jeszcze pytanie co do procesora jak to wyglada jesli chodzi paste termo. czy sam będe musial nałożyć przy montażu na płyte główną czy moze wyglada to teraz jakos inaczej ?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pastę nakładasz na procesor, nie na płytę. Na niektórych wentylatorach np. Arctic Cooling masz już nałożona pastę. Zreszta samo nakładanie nie jest trudne, dobrze jest przeczyścić najpierw powierzchnię procka i radiatora alkocholem izopropylenowym (mogłem przekręcić nazwę, sprawdź u wujka Google)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyścić można też denaturatem lub spirytusem (denaturat lepszy, łatwiej usuwa pozostałości starej pasty itp.). Ja czyszczę denatem, a następnie raz przecieram wacikiem z wodą zdemineralizowaną, procek błyszczy się potem jak psu j... A co do wyboru procka, to tak jak mówili: jeżeli będziesz kręcił to 2500K, jeżeli nie, to 2500 lub 2500S (ten drugi ma niższe nominalne taktowanie w celu zmniejszenia zużycia prądu, w trybie turbo niczym się nie różnią).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli na boxie będzie pasta albo tubka to dam sobie jakos rade ;) jesli zasilacz daje rade to jednak biore chyba 2500k nowe mobo i pamiec a potem gpu , znacie może jakies dobre sklepy internetowe oprocz esc.pl ?

Z uwagi na firmy oferujące szeptany marketing z pseudo-obiektywnym podejściem i doradzaniem, radziłbym nie zadawać takich pytań, bo kupisz reklamę, a nie rzetelną odpowiedź, którą sprzeda Ci jakiś "życzliwy" użytkownik forum.

P.s.

Polecałbym zakup płyty głównej na Z68, wówczas możesz sprzedać swojego Radka 4850 i spokojnie szukać nowej karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że za odpowiednik P67 PRO3 na chipie Z68 będzie musiał dać ok 150zł więcej.

Mówiąc odpowiednik mam na myśli tak samo mocną i chłodzoną sekcję zasilania cpu.

A tak na marginesie to jaki jest odpowiednik P67 Pro3 na Z68?

Bo właśnie podobny problem mnie nurtuje (nie zamówiłem jeszcze P67 a w sumie to faktycznie przydałaby się możliwość awaryjnej pracy bez karty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie to jaki jest odpowiednik P67 Pro3 na Z68?

AsRock Z68 PRO3. Cięcia w stosunku do P67 PRO3 są jednak znaczne, przez co wersja Z68 z PRO3 ma niewiele wspólnego. Najlepiej przeczytaj artykuł na PurePC poświęcony płytom z chipsetem Z68.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasunęły mi się kolejne pytania - Jak wygląda podkręcianie na boxowym chlodzeniu i5 2500k ? Bo nie wiem czy krecic go od razu czy poczekac az dokupie sobie dobre chłodzenie na niego . I kolejne pytanie zdecydowalem ze poczekam z kartą na Radeony 7xxx i GF-y 6xx z tego co wiem to maja byc z PCI 3.0 czy Asrock p67 pro3 ma takie zlącze i czy jesli go nie ma to spokojne wsadze nowe modele kart do tej płyty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica w wydajności będzie raczej nieduża. Zawsze możesz kupić starszą kartę, bo te pewnie w końcu stanieją po wyjściu nowych układów. Do I5 2500K wskazane jest dobre chłodzenie. Np Performa. Te procki lubię się grzać jednak. Nie tak jak Buldożery, ale do OC powyżej 4.0 ghz lepiej mieć coś wydajniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe Radeony mają byc w 28 nm pobierac dużo mniej energii i jednak byc wydajniejsze wiec chyba wybiore jednak cos z nich lub poczekam na 6xx . I ciagle zastanawiam sie czy opłaca sie brac 2500k i go krecic czy jednak 2400 i nie krecic procesor chce miec na 3 lata tak jak obecnego e8200 i boje sie ze krecenie moze skrocic jego żywotność .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie lepiej wziać 2500K i go wykręcić. Starczy na dłużej. Radeony 7xxx owszem mają być w 28 nm I tu bym się zastanawiał. Nvidia też zresztą robi bardzo wydajne układy tylko jednak droższe (GTX 580), ale zobaczymy po premierze obu serii. Ja raczej podziękuję już za inwestowanie w kompa. Grałem w Betę BF3 i nie jest tak źle. Najwyżej zmniejszy się detale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi