mystery Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2011 (edytowane) Witam, zakupiłem ostatnio lapka z dyskiem SSD. Wiadomo, pojemność dość mocno ograniczona, toteż potrzebuję dodatkowego magazynu danych. Zatanawiam się co bardziej się opłaca: kupić dysk zewnętrzny 500GB-1TB czy obudowę na dysk + dysk wewnętrzny. Najbardziej mi zależy na tym, aby dysk/obudowa nie były zasilane z adaptera sieciowego a przez port USB. Kolejnym wymaganiem jest port eSATA. Niestety laptop nie ma USB 3.0. Do dyspozycji mam tylko USB 2.0, eSATA, firewire, RJ45, RJ11 i PCIMCIA :) Jeżeli chodzi o dyski to nie orientowałem się jeszcze w rynku. Przeglądałem za to obudowy i zachwytu nie ma. Po taniości cieżko będzie kupić jakąś dobrą obudowę. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze. Zawsze dobre produkty polecacie :) Pozdrawiam, m Edytowane 16 Października 2011 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Raczej dysku z takimi wymaganiami nie dostaniesz. Jak dysk 2,5cala to będzie to tylko usb, a jak chcesz esata to 3,5cala, a wtenczas adapter i [gluteus maximus] zbita :D Najlepsza opcja to obudowa 2,5cala z odpowiednimi połączeniami i do tego dysk 2,5cala. USB3.0 raczej nie uświadczysz, ale jak pisałeś nie potrzeba. Tak na szybko http://www.komputronik.pl/product/31818/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/Obudowa_USB-eSATA_Welland_ME_940J.html + http://www.komputronik.pl/product/130754/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/WD_Scorpio_Black_500_GB_7200_16MB_Serial_ATA_II_.html Cena jak to cena, masz konkretne wymagania, tanio nie będzie. Pewnie można poszukać taniej, ale to już Twoja działka :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 17 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2011 Dzięki za odpowiedź :) z rady skorzystam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...